Az apák többet tanítják a gyermekeiket, mint az anyák?

Borítókép: Az apák többet tanítják a gyermekeiket, mint az anyák? Forrás: www.gettyimages.com
A digitális nevelés területén mindenképpen - áll egy kutatásban.

A számítógépek és az internet léte új kihívások elé állította a szülőket. Vajon mennyire kell belefolyni az oktatásba? Mit kell tanítani és mit tud a gyerek magától? A Kaspersky Lab a Masaryk Egyetem professzorával, David Smahel-lel együttműködve épp ezt a problémakört vizsgálta. A kutatásuk során számos szülőt kérdeztek meg, hogy hogyan kezelik a gyerekek korai számítógép- és internet-használatából eredő kihívásokat.

Forrás: www.gettyimages.com

A legtöbb szülő arról számolt be, hogy a gyerekük már magától sajátítja el a tudást, és minél idősebb, annál kevesebb segítség kell neki. A Kaspersky Lab vizsgálata szerint az apák nagyobb százalékban tanítják gyermekeiket, mint az anyák (60%/40%). A különbség még szignifikánsabb, ha a biztonsági oldalát nézzük, az apák 66, míg az anyák 49 százaléka gondoskodik az eszközök védettségéről. A családfők többet is beszélgetnek ezekről a dolgokról, mint a gyengébbik nem tagjai (44/35 %).

Forrás: www.gettyimages.com

Értelemszerűen, minél kisebb a gyermek, annál több szülői felügyeletet igénye e téren is. A 0-6 éves korosztály 25%-a, a 7-10 évesek egyharmada szülői felügyelettel internetezik, de a 11-13 és a 14-17 éveseknél már magas arányú (65% és 88%) az önálló számítógép használat.

"Európában manapság szinte minden gyermek bizonyos életkortól már használ internetre csatlakoztatott digitális eszközt, ami azt jelenti, a szülőknek szükségszerűen muszáj foglalkozniuk a nevelés új aspektusaival is, mint például a digitális oktatással. Ha megnézzük a kutatási eredményeket, azt látjuk, hogy óriási különbségek vannak a különböző korú gyerekek internet-használata között, valamint látványos a digitális nevelés folyamatos alakulása, ahogy a gyerek nő. Az idősebb gyerekek nagyobb teret kapnak a számítógépes eszközök használatában és a szülők néha a gyerekek tudására ámaszkodnak, ami nem mindig tökéletes, ráadásul ezzel súlyos kockázatnak teszik ki a kiskorúakat. Ezért az egyik legégetőbb kérdés ma a gyermekek online biztonságának megteremtése." - nyilatkozta David Smahel professzor a Masaryk Egyetemen.

Forrás: www.gettyimages.com

A Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja gyerekeinek biztonságának védelmében:

Személyes adatok védelme: Tanítsd meg a gyereked a személyes adatok védelmének fontosságára. Győződj meg arról, hogy gyereked nem osztja meg közösségi felületeken saját és más jelszavát, telefonszámát, címét, és nem tölt fel fényképet mások engedélye nélkül.

Tudatos böngészés: Néha közvetlen ismerőstől vagy rokontól érkezhet veszélyes link, ezért kiemelten fontos, hogy megbízható oldalakon böngésszünk. Tájékoztasd a gyereked a számítógépes vírusokról és azok következményeiről.

Szülői kontroll: Telepíts szülői felügyelet funkcióval ellátott szoftvert, ezáltal egyszerre véded a gyermeked és számítógéped a kéretlen behatolástól.

Adatok: A Kaspersky Lab “Digitális Nevelés: az apák szerepe kulcsfontosságú a gyerekek digitális életében" kutatása