A Kensington-palota megerősítette Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatát – de nem csak a pletyka kedvéért, hanem...

Borítókép: A Kensington-palota megerősítette Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatát – de nem csak a pletyka kedvéért, hanem... Forrás: Europress
A közleményt Harry kérésére adták ki, méghozzá jó okkal.

Határozott hangon utasította rendre a Harry herceg új barátnőjével kapcsolatos „szexista és rasszista” találgatásokat a Harry herceget (valamint Vilmost és Katalint és a királyi család más tagjait) képviselő Kensington-palota, pontosabban a herceg sajtótitkára. Íme a kedd délelőtt kiadott sajtóközlemény:

„Harry herceget fiatal kora óta körülveszi a nyilvánosság szeretete. Szerencsésnek érzi magát, hogy ennyien támogatják és tudja, milyen kivételezett, kiváltságos életet él.

Azzal is tisztában van, hogy megkülönböztetett kíváncsiság övezi a magánéletét. Ez mindig is kellemetlenül érintette, de megpróbált vastag bőrt növeszteni. (...) Nagyon ritkán tett hivatalos lépéseket a kitalált publikációk miatt, amelyek vele kapcsolatban megjelentek. Mindig azon volt, hogy professzionális kapcsolatot építsen ki a médiával és hogy a munkájára koncentráljon.

De a múlt héten azt látta, hogy átléptek egy határt. Barátnője, Meghan Markle zaklatás és abúzus áldozata lett. Az is előfordult, hogy mindez a legnagyobb nyilvánosság előtt történt – egy nemzeti hírlap címoldalán; az elemzések rasszista felhangjaiban [Markle édesanyja fekete, édesapja fehér bőrű – a szerk.]; és a közösségi oldalakon garázdálkodó trollok nyílt szexizmusában és rasszizmusában.

Ilyen zaklatások a nyilvánosság kizárásával is történtek. Éjszakánként egymást érték jogi csaták annak érdekében, hogy a mocskolódó álhírek ne jelenhessenek meg; Ms Markle édesanyjának fotósok erdején kellett keresztülfurakodnia ahhoz, hogy eljusson az otthona bejáratáig; az újságírók és a fotósok illegálisan próbáltak bejutni Ms Markle otthonába, úgyhogy ki kellett hívni a rendőrséget; egyes újságok megpróbálták megvesztegetni az exbarátját; szinte minden barátja, munkatársa és hozzátartozója folyamatos ostromnak van kitéve.

Harry herceg aggódik Ms Markle biztonságáért és mélyen lesújtja, hogy képtelen megvédeni. Nincs rendben, hogy alig néhány hónapja vannak kapcsolatban és Ms. Markle ilyen támadásoknak van kitéve. Harry herceg tudja, hogy erre olyan kommentek fognak érkezni, mint hogy „ez a hírnév ára” és hogy „az ilyesmi mind egy nagy játék része”. Nem ért egyet. Ez nem játék – ez Ms Markle élete és az övé. Abban a reményben kérte, hogy jöjjön létre ez a közlemény, hogy akiknek a kezében van az ilyen sztorik megjelentetése a sajtóban, azok megállnak és végiggondolják a helyzetet, mielőtt még nagyobb kárt tennének. Tudja, hogy szokatlan ilyen közleményt kiadni, de reméli, hogy a józan ésszel megáldott emberek megértik, miért volt szükség arra, hogy a nyilvánosság előtt megszólaljon.”