6 embertípus, aki tönkreteheti a karácsonyodat

Borítókép: 6 embertípus, aki tönkreteheti a karácsonyodat Forrás: europress
Ugye a te rokonságodban is van olyan ember, aki
 a forgatókönyvszerűen kiszámítható viselkedésével a legmeghittebb családi ünnepet is képes elrontani? Íme, néhány könnyen felismerhető típus – és módszerek a leszerelésükre.

AKINEK MINDEN ÜNNEP SZENVEDÉS

Így ismered fel: Minden mondata hatalmas sóhajjal, vagy egy „jaj, istenemmel” kezdődik. Számára az egész élet szenvedés és minden ünnep megoldandó probléma, így a karácsony is: „Jaj, istenem, mit vegyek apátoknak?”, „Jaj, istenem, milyen sokba kerül a hal!” – és így tovább. Képes ráragasztani a rosszkedvet és aggódást a család többi tagjára is.

Így tudod leszerelni: Villants fel olyan megoldást, amivel egyúttal meg is dicséred őt, így a panaszkodásról áthelyeződik a hangsúly arra, hogy ő milyen nagyszerű ember. Például: „Mártika, szerintem a férjed nagyon örülne egy új mobiltelefonnak. Mindig nagyon jó ajándékot veszel neki, szóval nem lőhetsz mellé.” Ha az ételsorra panaszkodik, mondd neki a következőt: „Múltkor isteni harcsát sütöttél, szóval bármit válassz is, senki nem marad éhen.”

Forrás: europress

A cikk az Éva Advent egy régebbi számában jelent meg.

AKI ÁLLANDÓAN POLITIZÁL

Így ismered fel: Még a legmeghittebb pillanatokba is képes politikát csempészni, mindezt ráadásul úgy, hogy alig lehet észrevenni, mikor csúszott el a beszélgetés fonala a nem kívánt irányba. Ilyen mondatokra számíthatsz tőle: „Ilyen szép karácsonyfát még sosem láttam! A miénk is mindig ragyogó, bár az utóbbi pár évben nem telt új díszekre. De hát ebben az országban ezen nincs mit csodálkozni...” És már bele is kezd a véget nem érő monológba XY politikusról.

Így tudod leszerelni: Ha el akarod vágni a politikai értekezés fonalát, előbb fel kell venned azt. Használd ki, ha tart egy lélegzetvételnyi szünetet, és vedd át a szót: „Igazad van abban, hogy XY szélhámos, de ami még érdekesebb, az az, hogy azt olvastam: imádja a hegyvidé- ket. Mi inkább a tengerpartért vagyunk oda.” És már témát is váltottál.

Forrás: europress

AKI SEMMILYEN AJÁNDÉKNAK NEM ÖRÜL

Így ismered fel: Arcán évről évre ugyanaz a kissé leereszkedő, merev mosoly ül, amikor átnyújtod neki az ajándékot. Mintha csak azt mondaná a szemével: „Te most tényleg azt hiszed, hogy ennek örülni fogok? De édes.” És valóban nem örül – mindegy, hogy a város összes antikváriumát végigjártad a vágyott könyvritkaság után, vagy csak beugrottál a sarki boltba egy borért, ő biztosan nem fogja értékelni egyiket sem, és ezt nem is rejti véka alá. Vannak ugyan próbálkozásai, de azokat csak azért kísérli meg, hogy ne legyen a dologból túlságosan nagy sértődés. Amikor próbálkozik, akkor ilyeneket mond: „Aha, igazán szép” – és már rakja is félre az ajándékodat.

Így tudod leszerelni: Sehogy, mert reménytelen eset. Ne fektess túl sok energiát az ajándékvásárlásba, és ne legyenek elvárásaid vele szemben!

AKI TÚLZÁSBA VISZI AZ AJÁNDÉKOZÁST

Így ismered fel: Mindig az övé a legnagyobb, legdíszesebb doboz a fa alatt. Ha véletlenül övé a legkisebb, akkor biztosra veheted, hogy az volt a legdrágább mind közül. Miközben átadja az ajándékot, általában ilyeneket mond: „Á, csak egy kis semmiség.” Vagy: „Jaj, hát nem is tudom, hogy örülni fogsz-e neki”, közben önelégülten mosolyog, mert biztos benne, hogy mindenki tudja: ami a dobozban van, minden, csak nem semmiség, és fogadni merne rá, hogy a megajándékozott oda és vissza lesz a meglepetéstől.

Így tudod leszerelni: Közöld vele, hogy idén csináld magad karácsonyt tartotok, ezért mindenkinek kézzel készített ajándékkal kell készülnie. Annak érdekében, hogy ne állítson be egy saját maga barkácsolta fészerrel vagy dupla ajtós kutyaházzal, határozd meg az ajándékra költhető összeget is.

Forrás: europress

AKI MINDIG MINDENT JOBBAN TUD

Így ismered fel: Nincs olyan téma, amiben ne lenne szakértő és természetesen neki mindig igaza van. Legyen szó politikáról, kultúráról vagy arról, hogyan tört el a szomszédasszony lába, biztos lehetsz benne, hogy lesz hozzáfűznivalója és az övé lesz az utolsó szó.

Így tudod leszerelni: Ne főzz vele együtt, mert a végén egészen más menüsor lesz az asztalon, mint amit te megálmodtál. Ne politizálj a társaságában, és úgy általában véve is jobb, ha semmiféle komoly témát nem érintesz, ha ő ott van. Ha végül mégis belecsúsztok, bólogass és hagyd rá, akármekkora hülyeséget mond is, mert esélyed sincs meggyőzni. Alkalmazd azt a módszert, mint az állandóan politizálónál: erősítsd meg abban, hogy igaza van, majd vedd át tőle a szót és lehetőleg ne is add vissza.

A RÉSZEGES

Így ismered fel: Mindig van pohár a kezében, és sosem üres. Mintha egy láthatatlan kéz folyton újratöltené, az azonban általában nem a vendéglátó keze, hanem a sajátja. Ebből kifolyólag kitűnő vendég, mivel kiszolgálja magát. Persze csak addig a pontig szórakoztató, amíg nem iszik túl sokat, ez a pont viszont sajnálatos módon elég gyorsan eljön. Ilyenkor különböző stádiumokon megy keresztül attól függően, hogy milyen a hangulata, mit iszik és mennyire vevő az előadására a társaság. Eleinte a poénkodós, majd a sztorizós, végül a sírós vagy az agresszív részegség állapotába kerül.

Így tudod leszerelni: Mivel az italt úgysem tudod elvenni tőle, készülj olyan menüsorral, ami gyorsan felszívja az alkoholt, például pörkölttel. A fogások között pedig mindig legyen az asztalon pogácsa, és kínálgasd vele sűrűn.