A kis kedvenc együtt álmodik apával

Borítókép: A kis kedvenc együtt álmodik apával Forrás: www.gettyimages.com
Úgy foglalkozz a kutyáddal, hogy események este visszatérnek.

Békésen nézitek a szundító kutyát, azt hiszitek, totális nyugalom van, pedig elég sok minden történik eközben - az állatban. Dr. Deidre Barrett, a Harvard Orvosi Egyetem pszichológusa azt tanulmányozta, mi zajlik a házi kedvenc fejében, amikor alszik. A professzor szerint az izgága láb nem véletlen, ez azt jelzi, hogy kutyánk éppen álmodik.

Forrás: www.gettyimages.com

Barrett szerint nagyon sok hasonlóság tapasztalható az emberek és az ebek alvási ciklusaiban.

„Nincs okunk azt feltételezni, hogy az emberek és az állatok másként álmodnak. - nyilatkozta a professzor. A kutyák például rendkívüli módon kötődnek az emberhez, így álmainak tárgya vélhetően valami szag, vagy a gazdi arca lehet. Az emberek és a kutyák is hasonló ciklusokban álmodnak, mind a két fajnál két különféle alvási állapotot különböztetünk meg az REM (Rapid Eye Movement) alvást és a NREM (Non Rapid Eye Movement) alvást.”

Forrás: www.gettyimages.com

A kutya ekkor dolgozza fel a napi eseményeket, viszont sok fajjal ellentétben, ízeket és szagokat is „álmodik”. Barrett felhívja a figyelmet, nincs módja, hogy megállapítsuk, pontosan mi is zajlik kedvencünk fejében, de az imitált szaglás és az izgága láb mellett a farok csóválása vagy az orr és az ajak összehúzása is arra utalhat, egy élmény éppen fedolgozás alatt van.
Néhány tünet jelezhet epilepsziás rohamot is, de ne ijedjünk meg, szólítsuk nevén az állatot, és, ha felébred, nincs baj, csak álmodott.