Egy szuperhős-sorozat, amely kizárólag női rendezőkkel dolgozik? Mi van??

Borítókép: Egy szuperhős-sorozat, amely kizárólag női rendezőkkel dolgozik? Mi van??
Az alkotók nem csak beszélnek arról, hogy milyen fontos a diverzitás Hollywoodban, hanem tesznek is érte.

Kizárólag női rendezőkkel forgatják a Jessica Jones 2. évadának mind a 13 epizódját, jelentette be a producer, Melissa Rosenberg múlt pénteken.

A Marvel szuperhőssorozatának címszerepét ezúttal is Krysten Ritter alakítja.

A Jessica Jones a többi Marvel-sorozathoz hasonlóan eredetileg képregény volt; az első évadban Jones, „volt” szuperhős magánnyomozónak áll New Yorkban, hogy valamiből fenntartsa magát. De nincs könnyű dolga, mert korábban erőszak áldozata volt; Kilgrave, a „főgonosz” (David Tennant játszotta csodálatosan) szuperképessége, hogy rá tudja kényszeríteni az akaratát másokra, és Jessica sem járt másképp. Az első évad úgy kezdődik, hogy poszttraumás stressz-szindrómával küzd, és nem tudja eldönteni, hogy rémlátomások üldözik-e vagy Kilgrave tényleg visszatért... Bármikor megnézhetitek a Netflixen.

Szuperhős ide, akció oda, a Jessica Jones első évada is bővelkedett tehát „női” témákban: nők elleni erőszak, szingliség, női önvédelem... Jessica egyik fő „támogatója” és ügyfele, Jeri (Carrie-Ann Moss) például egy leszbikus szerelmi háromszög középpontjában áll. A legjobb barátnő, Trish (Rachael Taylor) pedig a nővéri összetartás „szimbóluma” a sorozatban.

Forrás: Europress
Melissa Rosenberg, a Jessica Jones producere és Krysten Ritter, a főszereplő

Nem csoda tehát, hogy a „női szuperhőssorozathoz” női rendezők kellettek, már csak azért is, mert a „diverzitás” kérdése, tehát hogy a kamerák mögött se csak fehér férfiak dolgozzanak, az egyik legforróbb téma mostanság Hollywoodban. A döntés a sorozat kitalálója, Melissa Rosenberg nevéhez fűződik, aki a Twilight filmek forgatókönyvét is írta többek között.

A Marvel, úgy tűnik, tudatosan törekszik a diverzitás megvalósítására: új sorozatuk, a Luke Cage, amely nemrég került fel a Netflixre, túlnyomórészt fekete bőrű szereplőkre fókuszál. A Luke Cage egyébként a Jessica Jones spinoffja: Luke fontos szereplő volt az első évadban.

A Jessica Jones 2. évadát 2018-ban mutatják be.