10 trükk a konyhában, amit mindenkinek ismerni kell!

Borítókép: 10 trükk a konyhában, amit mindenkinek ismerni kell! Forrás: europress
Ha ezeket a trükköket is ismered, a háziasszonyok gyöngyének érezheted magad! ;-)

Időhúzó és nehezítő körülmények is mindig bőven akadnak a konyhában, még akkor is, ha egyébként főztünk csodálói már képzeletben megelőlegezték nekünk a háziasszonyok Michelin-csillagát. Ezen bosszantó dolgok megkerülésére mindig igyekszünk fejleszteni „kuktai” készségeinket, és időnként innen-onnan ellesünk egy-egy új technikát, praktikát, ötletet, hogy minél könnyebben menjen a főzőcske, és minél hamarabb a tányérokra kerülhessenek a finom falatok. Ilyen apró, ám annál hasznosabb praktikák következnek most, íme!

Forrás: europress

1: Ne tömd tele a serpenyőt!

Ha túl sok párolni, dinsztelni, sütni valót halmozol fel egyszerre a serpenyőben, akkor jóval lassabban érhetsz a folyamat végére, hiszen a mennyiség miatt nem tud egyenletesen eloszlani a serpenyőben az étel, így pedig nem is egyformán fog átforrósodni. Inkább csináld két fázisban a dolgot, vagy két külön serpenyőben!

2: Tárold jól a fűszereket!

A fűszerek élettartamát, és ízét nagyban meghosszabbíthatod, ha megfelelően tárolod őket. Tedd őket száraz, közepesen hűvös és sötét helyre, hogy ne párásodjanak, vizesedjenek be!

3: Aprítsd són a fűszernövényeket!

Ha nem akarod, hogy a petrezselyem, vagy más fűszernövények csak úgy repkedjenek, miközben vágod őket, szórj egy kevés sót a vágódeszkára, amin majd megtapadnak a levelek!

Forrás: europress

4: Tegyél sót és olajat a tészta vizéhez!

A só kiemeli a tésztád természetes ízét, az olaj (preferáltan olívaolaj) pedig nem hagyja, hogy főzés közben összeragadjanak a tészta szálak, vagy letapadjanak az edény aljára.

5: Így „pucold” a kolbászt!

Ha egy rúd kolbászt, vagy szalámit szeretnél felhasználni valamihez, úgy szabadíthatod meg legyorsabban a műbéltől, vagy béltől, hogyha pár másodpercig hideg víz alá tartod, majd az egyik végén megkezded egy késsel. A kolbász héja egy pillanat alatt le fog jönni egészben. Az ízén nem változtat és nem is nedvesedig át a húskészítmény.

6: Ha a tésztához szószt készítesz, adj hozzá a vízből, amiben főzted!

És ez igaz sok más szósz elkészítésére is: mindennek sokkal karakteresebb, jellegzetesebb ízt kölcsönözhetsz, ha a saját kifőtt levéből készíted mellé a szószt, vagy az öntetet.

7: Tegyél egy fél citromot a fél almára!

Ha maradt egy fél almád, és később szeretnéd még felszanálni, vagy megenni, ahhoz hogy ne barnuljon be, tegyél rá egy félbevágott citromot, vagy limeot!

8: Így készíts levendula ízt!

Ha levendulás süteményt szeretnél készíteni, de nem akarod, hogy igazi virágdarabok kerüljenek a süteménybe, egy éjszakára szórd a megfelelő cukor mennyiséghez a virágszirmokat és keverd őket össze! Másnap szitáld át, és az aromás cukrot add a süteményhez!

Forrás: europress

9: Hámozd gyorsabban a fokhagymát!

Ha a fokhagymát pár percre hideg vízbe áztatod, utána pikk-pakk le tudod majd húzni róla a héját, szinte kés sem kell hozzá.

10: Tárold okosan a zöldségeket!

A zöldségeket ne mosd meg addig, amíg nem akarod elfogyasztani őket, mert veszíthetnek a zamatukból! Egyesével csomagold őket papír kendőbe, és tedd egy jól szellőző műanyag zacskóba! Így tárolhatod őket hosszabb ideg a hűtőben anélkül, hogy elkezdenének fonnyadni, rohadni, vagy penészedni.

Te mennyit ismertél ezek közül? Vannak saját praktikáid, amiket szívesen megosztanál velünk? Ha igen, írd meg őket kommentben!