HIRTELEN SÜLT TONHAL

Borítókép: HIRTELEN SÜLT TONHAL
Isteni tonhalas recept
Imádom a fenntartható halgazdálkodásból származó, friss tonhalat. Könnyű elkészíteni, és igen gazdag szelénben, ami a körmünket és a hajunkat erősíti és tartja egészségesen
Jamie Oliver

Receptünk két személyre szól

4 vegyes színű, érett paradicsom
1,5 - 2 friss piros chili
2 szál friss bazsalikom
2 citrom
150 g teljes kiőrlésű kuszkusz
2 gerezd fokhagyma
1 × 225 g-os darab tonhal
szerecsendió, frissen reszelve
1 kávéskanál szárított oregánó
olívaolaj
1 kávéskanál apró kapribogyó
4 szál újhagyma
1 köteg spárga (300 g)
1 nagy marék mángold
30 g feta sajt

Először is: a kuszkusz akkor lesz igazán jóízű, ha hideg vízzel készítjük, nem melegítjük.

Vágd a paradicsomot negyedekre, magozz ki 1 chilit, és rakd a robotgépbe a bazsalikomlevelekkel, 1 citrom lereszelt héjával és levével, egy csipetnyi tengeri sóval és fekete borssal, valamint 150 ml hideg vízzel együtt. Dolgozd simára, és öntsd ki egy tálba.

Keverd bele a kuszkuszt, majd fedd le, és 1 órára tedd félre, hadd tegye a dolgát.

Amikor a kuszkusz már jól magába szívta a finom ízeket, kóstold meg, és sózd-borsozd, ahogy szereted. Tisztítsd meg a fokhagymát, és szeleteld vékonyra a maradék chilivel együtt.

Fűszerezd a tonhalat borssal és némi szerecsendió-reszelékkel, dörzsölj bele egy kis oregánót és 1 kávéskanálnyi olajat. Hirtelen süsd erős lángra feltett, tapadásmentes serpenyőben, minden oldalán 1-2 percig, és amikor megfordítod, add hozzá a chilit, a fokhagymát, a kapribogyót, és finoman rázogasd a serpenyőt, hogy minden szép színt kapjon.

Helyezd át a serpenyő tartalmát egy vágódeszkára, az edényt pedig tedd vissza közepes lángra. Tisztítsd meg, majd hosszában vágd ketté az újhagymát és a spárgát, felezd el a mángoldszárakat, és tegyél mindent a forró serpenyőbe egy jó löketnyi vízzel együtt.

Fedd le, és párold 4 percig vagy amíg éppen megpuhulnak. Kavarva lazítsd fel a kuszkuszt, morzsold rá a fetát, öntsd a tetejére a zöldségeket, szeleteld fel a tonhalat, és tálald ráfacsarható citromgerezdekkel.

Tápanyagtartalom: 543 KCAL, 13 g ZSÍR, 4,5 g TEL. ZSÍR, 45,2 g FEHÉRJE, 64,7 g SZÉNH., 10,4 g CUKOR, 10,3 g ROST

Elkészítési idő : 15 PERC + A BEÁZTATÁS

Itt rendelheted meg kedvezménnyel.

A Minden napra superfood című könyv kiadója, a Park Könyvkiadó. (Jamie Oliver Enterprises Limited (2015 Everyday Super Food)

Fotók: Jamie Oliver