Lengyel nők ezrei feketében az abortusztörvény ellen – felkavaró fotók

Borítókép: Lengyel nők ezrei feketében az abortusztörvény ellen – felkavaró fotók Forrás: Europress
Lengyelországban feketébe öltözve tüntettek és sztrájkoltak nők ezrei, tiltakozva az elfogadás előtt álló új abortusztörvény ellen. UPDATE: a lengyel kormány úgy tűnik, hallgat rájuk!

UPDATE: az alábbi cikk kedden, október 4-én íródott, de szerdán, október 5-én a lengyel kormány úgy döntött, visszalép a teljes abortusztilalom bevezetésétől – legalábbis ezt nyilatkozta az egészségügyi és felsőoktatási miniszter egy rádióinterjúban.

Jaroslaw Gowin szerint „amúgy sem volt valószínű”, hogy a teljes tiltás érvénybe lépjen. Azt is hozzátette, hogy a tiltakozások „elgondolkodtatták és alázatra tanították” a kormányt.

A lengyel szenátus (parlamenti felsőház) elnöke is ezzel egybehangzóan nyilatkozott: Stanislaw Karczewski szerint a szenátus megvárja a szejm (alsóház) előterjesztését. Amúgy mindkét politikus konzervatív és abortuszellenes, Karczewski a Down-szindrómás magzatok elhajtását is tiltaná.

Olvasd el az előzményeket és nézegess több ezer tüntető nőt képgalériánkban!

Ha a lengyel szejm (parlamenti alsóház) elfogadja, a törvény minden eddiginél szigorúbban tiltja majd az abortuszt: börtönbüntetés jár páciensnek és orvosnak egyaránt akkor is, ha a terhesség nemi erőszak révén következett be vagy életveszélyt jelenthet anyának vagy magzatának.

A lengyel törvények már most is szigorúak más európai országokhoz képest: Lengyelországban tilos az abortusz a fenti kivételektől (tehát: erőszakban fogant, maradandóan beteg magzat vagy életveszélyben levő anya) eltekintve. A többségében mélyen katolikus lengyel lakosság nagy része támogatja is az abortusztilalmat, de ezt a szélsőséges indítványt rengetegen elutasítják. Nézzétek meg galériánkat a hétfői napról, amikor lengyel nők ezrei munkabeszüntetés gyanánt feketébe öltözve az utcára vonultak – és a világ több más városában élők is kifejezték szolidaritásukat.

(fotók: Europress)