Na csajok, az van, hogy itt a legtutibb szilvásgombóc-recept

Borítókép: Na csajok, az van, hogy itt a legtutibb szilvásgombóc-recept Forrás: Europress
Szilvásgombóc, ahogy munkatársunk édesanyja készíti.

Valahogy sosem jön össze a szilvásgombóc? A te kezedben is rendszeresen szétesik a tészta? Mindig ragad, hiába adagolod hozzá a lisztet? Pedig már mindent megpróbáltál és mindent aprólékosan a recept szerint készítettél és mégsem sikerül?

Ennek most vége: a szerkesztőségünkben is volt, aki hasonló gondokkal küzdött, de munkatársunk, Gróf Róbert édesanyja, Edit egy ötperces emaillel megoldotta a problémát!

A receptből minden kiderül – a lényeg, hogy csak lazán, ne parázzátok túl! És még arra is kapunk tippet, hogyan mentsük meg a helyzetet, ha mégsem állt össze a gombóc tésztája:

Házi szilvásgombóc – csak érzéssel
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt (legalább)
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 kg szilva
  • zsemlemorzsa (ízlés szerint)

Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.

1. lépés
A krumplit meg kell főzni, ki kell, hogy hűljön, mielőtt dolgozol vele. (Én előző nap főzöm meg.) 1 kg krumplihoz 20-30 dkg lisztet írnak, de mindig többet vesz fel. Azért nem szabad sokkal többet hozzáadni, mert kemény lesz a tészta. Amikor gyúrjuk, sodorjuk, mindig lisztezni kell a deszkát, ezt is bele kell kalkulálni. Nem baj, ha kicsit ragad, könnyebb összeragasztani a gombócot. A liszten kívül 1 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, (jobb, mint az olaj) sót és 1 tojást kell összegyúrni az áttört krumplival. Gondolom, a gombócok elkészítése már megy. Ne vedd túl komolyan, mikor készíted – akkor finom lesz. Egyébként, ha olajban átsütöd, akármilyen a gombóc, ízleni fog mindenkinek.