Ezek a bevált technikáim arra az esetre, ha elhagyna az ihlet

Borítókép: Ezek a bevált technikáim arra az esetre, ha elhagyna az ihlet Forrás: europress
Az alkotói munkában mindig vannak ihlet mentes időszakok. Mindegy, hogy tanár, újságíró, reklámszakember, vagy épp cukrász az ember...Íme néhány technika ezek áthidalására.

Minden munkában, amelyben kicsit is szerepet kap az önálló alkotás, tervezés folyamata, előfordulnak olyan átmeneti időszakok, amikor úgy érezzük: teljesen elhagyott bennünket az ihlet, nincs semmi ötletünk, esetleg fáradtak vagyunk a megszokott módon gondolkozni. Ilyenkor a legjobb az lenne, ha tarthatnánk egy kis szünetet, és teret engednénk a feltöltődésnek, hogy aztán új élményekkel, kipihenten, új lendülettel vágjunk bele újra a munkába. Ezt azonban csak a legritkábban tehetjük meg, így nem árt, ha hosszabb-rövidebb kísérletezés után rájövünk, nekünk mi adhat új lökést, inspirációt, mi hozza vissza az elillant ihletet az átlagos napokon.

Viszonylag sok írással, és jóval több jól kidolgozott, személyre szabott, átgondolt coaching folyamattal a hátam mögött ma már elmondhatom, hogy vannak a tarsolyomban olyan technikák, amiket bármikor elő tudok húzni, ha netalán elkapna az ihlet nélküliség negatív hulláma. Úgy gondoltam, hogy leírom nektek ezeket, hátha esetetekben is működik egyik-másik, vagy ha más nem arra ösztönözlek vele benneteket, hogy ti is keressétek meg azokat a módszereket, amelyekkel könnyen vissza tudjátok hozni az alkotói kedveteket, és ismét találtok motivációt a munkára.

Forrás: europress

#1 Egy jóleső zuhany

Vicces, hogy pont ez működik a legtöbbször, de idővel be kellett látnom, abban a néhány percben jönnek a legjobb ötleteim. Úgy tűnik ilyenkor nem csak testileg frissülök fel, hanem szellemileg is segít megtisztulni a tusolás.

#2 Ki a konyhába!

Nem állítom, hogy mindig imádok főzni, de azért elég jól elboldogulok a konyhában. A sütemény és torta készítést viszont kifejezetten élvezem, hiszen a legtöbbször csinosítgatom is az édességet, így egy egész más területen, de szabadjára engedem a kreativitásomat. Egy jól sikerült alkotás után szívesebben ülök vissza dolgozni is.

Forrás: europress

#3 Séta a városban, hegyen, erdőben, bárhol...

Rengeteget tud lendíteni a megrekedt állapotomon, ha fizikailag is helyet változtatok. Ilyenkor a legjobb, ha friss levegőt szívok, megyek egy kört a környéken, bemegyek a kedvenc csokiboltomba, - még ha nem is veszek semmit...mert olyan jó illat van odabenn -, vagy járok egyet a közeli parkban. 15-20 perc séta segít másra terelni a figyelmem, kikapcsolni az agyam, és esetleg új témákat meglátni útközben.

#4 A kávézóban figyelni az embereket

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen ember, aki szeret néha elmélázni azon, hogy a vele egy kávézóban, bisztróban, cukrászdában ülők mit csinálnak, hogyan viselkedni. Egy-egy mozzanatból gondolatban tovább fűzni a történetüket, megmosolyogni az ismerős szituációkat. Ez segít mindig emlékeznem arra, hogy amit csinálok, azt emberek jólétéért, illetve szórakoztatásáért teszem; így hazaérve mindig újult izgalommal nyitom fel a laptopomat.

Forrás: europress

#5 Játék a kutyával

A családunk kiskutyája szerencsére elég gyakran nálunk vendégeskedik, amikor a szüleim elutaznak, vagy egyéb esemény miatt nem tudják hova tenni. Ilyenkor minden alkalmat megragadok, hogy játszak vele, sokat sétáljunk, és hogy a lehető legtöbb helyre magammal vigyem a városban is. Ezeken a napokon mindig nagyon kiegyensúlyozottnak érzem magam, és általában jobban megy a munka is. Ha mégis elakadnék, elég ha pár percet játszok Drazséval, és máris ellazultabban tudom folytatni.

#6 Egy telefon annak, akivel igazán szeretek beszélgetni

Biztos nektek is van olyan családtagotok, barátotok, akivel szinte bármikor találtok újabb és újabb közös témát, ha elkezdtek beszélgetni. Nekem ilyen személy az anyukám, az anyósom és mindkét nagymamám. Ha lankad a kedvem, vagy nem jön az ihlet, felhívom egyiküket, - persze nem csak ilyenkor, - és megérdeklődöm mi történt velük a napokban. Jókat nevetünk, vitatunk meg aktuális témákat, és tervezzük a közelgő eseményeket. Gyakran előfordul, hogy épp így hullik egy-egy sztori az ölembe, vagy valami, amiről tovább gondolkozva eljutok majd a témámig.

Nálam ezek a technikák szinte mindig bejönnek. Nektek van bevált receptetek a továbblendülésre?

A cikk írója life coach. Életvezetési kérdésben itt fordulhatsz hozzá.