HPV elleni védőoltás condyloma esetén – A szakértő válaszol

Borítókép: HPV elleni védőoltás condyloma esetén – A szakértő válaszol
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

Condyloma növedékeim lettek, amiket égetéssel el is távolítottak. A HPV teszt természetesen pozitív lett. A 6-os és 11-es törzs is megtalálható a szervezetemben, ezek okoztak szemölcsöt. Ami aggasztó, az leginkább a 66-os törzs, ugyanis ez is jelen van. Az orvos védőoltást is írt fel nekem. Felvilágosítást nem kaptam csak alapszinten, én viszont nem nagyon hiszek ezekben. Muszáj beadatnom a "gyógyulás" érdekében vagy az immunerősítő épp elég? Tudom hogy sosem leszek HPV negatív, de a tünetmentes állapothoz valóban szükség van az oltásra?

A védőoltást mindenképpen érdemes mindenkinek beadni, függetlenül attól, hogy volt-e korábban HPV fertőzése, vagy sem, vagy pillanatnyilag van-e. A védőoltás nem gyógyít, hanem a jövőbeni fertőzések hatásainak kivédésére szolgál.
Az immunerősítő szerek hatása kétséges, úgy tűnik, hogy immunerősítő szerekkel a HPV-től nem lehet megszabadulni. A HPV vírust a szervezet saját maga tudja legyőzni, úgy, mint ahogy a méhnyakrákot okozó HPV vírust is – az esetek zömében a szervezet immunháztartása megszabadul tőle mindenféle immunerősítő nélkül.
Számunkra a teendő akkor kezdődik, ha ez nem következne be, ilyenkor a vírus által okozott szemölcsök eltávolítása szóba jöhet, illetve méhnyak esetén a méhnyak elváltozásának eltávolítása is.
Nagyon fontos tudni, hogy a condylomát okozó HPV törzsek nem egyeznek meg a méhnyakrákot okozó HPV törzsekkel. A condyloma eltávolítása önmagában csökkenti a vírussal fertőzött területeket, így ez egy jó esélyt ad arra, hogy a 6-os és 11-es számú törzsek eltűnjenek az adott területről. Azt mondhatjuk, hogy a condyloma egy makacs elváltozás, vissza tud térni, de megfelelő kezelés mellett maradéktalanul gyógyítható.

Te is kérdeznél dr. Csermely Gyulától? Írd meg nekünk e-mailben az [email protected] címre, a tárgyhoz azt írd: A szakértő válaszol. Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni az oldalon.