7 hazai superfood, amit nem érdemes kihagyni

superfood,hazai superfood,chia mag,egészség Forrás: pinterest
Ha azt mondjuk superfood, biztos vagyok benne, hogy az acaí-, a goji-bogyó és a chia mag ugrik be neked elsőre, miközben számtalan superfoodunk van nekünk magyaroknak is, amiről sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni az utóbbi időben.

Az instagramról ránk ömlő kajafotóknak, a külföldi receptvideóknak, illetve cikkeknek köszönhetően a csapból is olyan superfoodokról olvashatunk, amelyeknek bár valóban magas a vitamin-, rost- és/vagy ásványi anyag tartalmuk, sokszor köszönőviszonyban sincsenek olyan hazai alapanyagokéval, mint a csipkebogyó, a köles, áfonya vagy épp a sóska. Akkor miért nem ezeket esszük nap, mint nap? Így nem csak olcsóbban szerezhetnénk be egészséges táplálékokat, de annak köszönhetően, hogy helyi élelmiszerekről beszélünk, még az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Goji-bogyó kontra csipkebogyó

A goji-bogyó igazi superfoodként ismert, miközben C-vitamin tartalmának huszonkétszeresét tartalmazza a csipkebogyó, melynek rosttartalma is igen magas. Erősíti a vérerek falát, az immunrendszert és a csontokat. Használhatod salátákba, készíthetsz belőle teát, szörpöket, lekvárt és leveseket is.

Wasabi helyett torma

Nem csak ízükben, hatóanyagaikban is megegyeznek, az áruk azonban igencsak eltér egymástól, így sokszor az itthon kapható wasabi-paszták is valójában színezett tormakrémek. A torma rengeteg, Kalciumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, emésztést segítő és vérkeringés javító hatásairól is ismert. Érdemes tehát gyakran fogyasztani és salátákhoz, savanyúságokhoz, szószok, illetve mártásokhoz is felhasználni.

Quinoa vs. köles

A köles nem sokban tér el a most oly divatos és gluténmentes quinoától. A kölesben ráadásul minden meg van, amire a szervezetnek szüksége van: gazdag szénhidrátban, és kellő mennyiségű teljes értékű fehérjét, zsírt, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz. Jótékonyan hat a kötőszövetekre, rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, hajat és a körmöket, ezek mellett jótékonyan hat a szemekre és a fogara. Használhatod salátákba, fasírtokba, süteményekbe, levesbetétként vagy köretként.

superfood,egészség
Forrás: pinterest
Hazai superfoodok

Kesudió helyett mandula

Rendkívül értékes olajos magnak számít, magasan leveri többek között a makadám- és kesudiót. Jótékonya hat a fogakra, csontokra, idegrendszerre, izmokra, anyagcserére, valamint semlegesíti a szabadgyököket a szervezetben. Eheted magában, de teheted süteményekbe, édességekbe vagy akár salátákba.

Fenyőmag kontra napraforgómag

A napraforgómag beltartalmi szempontból jóval többet tud, mint a fenyőmag ráadásul jóval olcsóbb is. Jótékonyan hat a szívre, csontokra, izmokra, fogakra, az anyagcserére és az idegrendszerre. Segíti az emésztést, a vérképződést és semlegesíti a szabadgyököket. Készíthetsz belőle pestót, eheted rágcsálnivalóként, feldobhatod vele a salátákat, krémleveseket, és kiválóan használható desszertekbe, süteményekbe és péksüteményekbe is.

Chia mag vs. lenmag

Ugyan mi is imádjuk a chia magot, ha nem is mindig de néha-néha bizony érdemes lecserélnünk lenmagra, ugyan mindekettőnek kiemelkedően magas az Omega-3 zsírsav tartalma, a lenmag gazdag B1-, B6- vitaminban, cinkben, mangánban, folátban, magnéziumban, szelénben, és még rostban is. Használhatod péksüteményekbe, süteményekbe, de megszórhatsz vele salátákat, krémleveseket vagy akár joghurtokat is.

Kókuszolaj helyett repceolaj

Mostanában sok mindent hallani a kókuszolajról néha ellenség, néha barát, de teljesen felesleges ezen agyalnunk, amikor itt van nekünk a repceolaj! Az „észak olívaolajának” is nevezett repceolajban megtalálhatóak az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. A benne található telített zsírsavnak köszönhetően pedig csökkenti a szervezetben felrakódott káros zsírok mennyiségét, egyensúlyban tarja a koleszterinszintet. Használhatod sütésre, főzésre és csepegtethetsz belőle a salátádra vagy épp krémlevesre is.

Az infókért köszönet a Felelős Gasztrohősnek. Ha további magyar superfoodokat is szeretnél megismerni kattints az alábbi linkre!