7 egyszerű dolog, ami abban segít, hogy megszeresd a futást!

szeresd a futást, küzdelmes futás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha nehéz is megérteni, elfogadjuk, hogy vannak futók, akik nem azért húznak futócipőt, mert élvezik ezt a mozgásformát, hanem mert jobb nem jutott eszükbe. Praktikus, egyszerű, űzhető bárhol és bármikor – de semmi több. Nos, ez az írás most róluk szól!

Nem vagyok tipikus futó. Kivörösödött arccal küzdöttem éveken át azért a néhány kilométerért, amit ráadásul teljesen komikus tempóban tettem meg. Többszöri nekifutásra végül azért maradtam a futás mellett, mert beláttam, hogy a testmozgás és az egészséges életmód hosszú távon jóval kifizetődőbb, mint az inaktív, betegségekkel tűzdelt életút. De nem érdekelt semmi a futással kapcsolatban, csak az, hogy bizonyos időközönként bizonyos távot megtegyek, mert szükséges.

Nem érdekelt, milyen gyors vagyok, vagyis milyen lassú, mint ahogyan az sem, tudnék-e idővel és célzott edzésekkel ennél gyorsabbá válni. Ergo nem döntögettem egyéni rekordokat soha sehol. Nem jártam versenyen sem. Nem tartoztam futóközösséghez, nem is hiányzott. Nem volt órám, amivel bármit mérhettem volna, nem álltak halomban a futócuccaim. A rendes futócipő volt az egyetlen, amire költöttem, de arra sem horror összegeket. Soha nem fordult elő, hogy boldogsággal telten vártam volna a napi futóedzésem, viszont az rendszeresen, hogy hosszasan nógattam magam az indulásig. Arra törekedtem, hogy a futás ne legyen annyira nagyon kellemetlen, csak kicsit, mert azt még hajlandó voltam elviselni.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

2490 Ft 1990 Ft

Megnézem

Aztán történt valami bennem, ami miatt megváltozott a futáshoz fűződő viszonyom. Nem állítom, hogy céltudatos, rendkívüli motivációval felvértezett futó lettem, de már nem annyira kínzó, sőt egyfajta felelősségként tekintek a futásra, hiszen jövőbeli önmagam iránt teszem mindezt. Nem törekszem ma sem a tökéletességre futóként, de igyekszem optimalizálni ezt az időtöltést és ott tartok most, hogy valójában kifejezetten nekem való mozgásformának élem meg.

céltudatos futó, küzdelmes futás, nehéz futás,
forrás: Getty Images

S hogy hogyan jutottam el idáig? Néhány apróság elhatározásával és felismerésével, amiket rögtön sorolok is!

1. Meghatároztam, hogy miért teszem?

Oh hányszor fordult már elő, hogy küzdelmesen futottam egy busz után, amit nagyon fontos lett volna elérnem. Nyilván olyan is volt sokszor, hogy nem sikerült a projekt. Ilyenkor mindig felmerült bennem - túl azon, hogy korábban kellett volna indulnom – ha jobb fizikai állapotban lennék, tuti sikerült volna. De az sem feltétlenül tölt el örömmel, amikor felvonókarbantartás zajlik a házban, ahol élek – öt emeletes ház, ötödik emeletén. S persze az összes, segítségre szoruló időskorú lakótárssal összefutok ezekben a napokban és viszem a mázsás szatyraikat, mint a katonatiszt (a sajátjaimon túl). Ha pedig számba vettem, hogy mit sportolnék és felsejlett az edzőtermek izzadtságos és gyakran levegőtlen, no és kínosan tiszta, óriási tükrökkel kirakott miliője… Nyilván inkább választom a futást, minthogy a fitneszipar egyik „kiszolgáltatottja” legyek.

Sokkal motiválóbb volt ezekhez képest az, hogy egy parkban a szabadban kocorásszak. Meg aztán be kell vallanom titokban mindig irigykedve néztem azokat az embereket, akik valamilyen „finisher” feliratú pólóban feszítettek (amúgy jogosan). Gondoltam, ha kellően kitartó vagyok futóként, egyszer talán nekem is lehet ilyen pólóm.

bizonytalan futó, nehéz edzés,
forrás: Getty Images

2. Találtam olyan ismerőst, akivel épp a futás miatt kerültünk közelebbi kapcsolatba.

Kollégákkal, ismerősökkel beszélgetve, hamar kiderül, hogy nem vagy egyedül. Eszméletlen sokan futnak és ez a téma automatikusan kinyitja az embereket egymás iránt. Hirtelen lesz bennetek valami közös, hiába dolgoztok évek óta alig pár méterre egymástól, végre van miről beszélgetni. Ez a felismerés egy olyan összekacsintás, amit tényleg csak futók egymás közt érthetnek meg. Mennek azóta az izzadt szelfik edzés után és az adatcsere persze. Hol jártál, mennyit futottál, mennyi idő alatt. Örülünk egymás erőfeszítéseinek, büszkék vagyunk, ha nehéz bátorítunk, vállat veregetünk.

3. Keresek valami olyat futás közben, amin tudok mosolyogni.

Az utóbbi időben megpróbáltam minden futás során legalább egy olyan dolgot felidézni, találni, amin tudok mosolyogni, vagy akár nevetni. Az a helyzet ugyanis, hogy a futás kellemetlenségei miatt felhalmozódott belső feszültség azonnal enyhül vagy egyenesen feledésbe merül, ha mosoly ül az arcomra. Gondolj csak bele, ha képes vagy nevetni egy nehéz helyzetben, akkor az olyan asszociációt kap, hogy végül is nem is annyira nehéz. Minél többször érzem magam boldognak futás közben, annál erősebbek a futáshoz kapcsolódó pozitív érzéseim.

A cikket a runnersworld.hu-n olvashatod tovább!


Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem