7 dolog, amit egy igazi borkedvelő SOSE tenne meg

Borítókép: 7 dolog, amit egy igazi borkedvelő SOSE tenne meg Forrás: ThinkStock
Egy borongós novemberi estén el sem tudunk képzelni kellemesebb elfoglaltságot, mint egy pohár bor és egy jó könyv társaságában eltölteni pár meghitt órát. Ugyanakkor legközelebb, amikor töltenél magadnak egy pohárral a kedvenc aszúdból, semmiképp se felejts el betartani néhány alapvető szabályt. Egy igazi borkedvelő ugyanis ....

... soha nem használna jégkockákat a bor hűtéséhez

Amennyiben úgy érzed, hogy a felbontásra váró palack nem megfelelő hőmérsékletű, semmiképen ne jusson eszedbe megpakolni a poharadat jégkockákkal, ez a mozdulat ugyanis csak arra jó, hogy felhígítsa az italodat. Tedd be inkább a palackot 10-15 percre a mélyhűtőbe és voilá’, már fogyaszthatod is!

... soha nem használna meleg poharat

Igen, a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás a mosogatógépből frissen kiemelt vagy a forró vízben frissen, gyorsan elmosott borospoharat előkapni. A meleg üvegfelület találkozása a kellően hideg borral azonban nem a valódi ízérzetet fogja előhozni a nedűből, és egy alapvetően remek bor ízjegyeit egy pillanat alatt tökéletesen elronthatja. Ha nincs más lehetőséged, tartsd a poharat hideg víz alá, esetleg várd meg, amíg lehűl.

... soha nem szervírozna és fogyasztana szobahőmérsékletű bort

A vörösborban fellelhető tanninos ízjegyek például egészen nyersnek, túl erőteljesnek hathatnak egy, a kelleténél melegebb vörösbor esetében, de a tokaji aszú is sokkal jobban fog esni egy kis hűtés után. Felszolgálás előtt ezért mindenképp tedd be 5 percre a hűtőbe az elfogyasztásra szánt palackot.

... soha nem használna dizájnos, de rossz bornyitót

Felejtsd el a rendkívül dekoratív, ámde használhatatlan bornyitókat; a kevesebb több alapelvét követve válassz minél hagyományosabb eszközt, így tudod ugyanis a legnagyobb eséllyel elkerülni, hogy a dugó felbontás közben sérüljön vagy netán beletörjön a palackba.

... soha nem tárolna bort napos helyen

Még a borhűtőt se tedd napos helyre, mert a napsütés szó szerint „megfőzheti” a boraidat, teljesen átalakítva – legtöbbször inkább elrontva – ezzel a benne rejlő ízjegyeket. Különösen fontos ez az aszú esetében, amit sajnos sokan előszeretettel teszünk ki dísz gyanánt a polcra vagy a szekrények tetejére, ahol aztán ott felejtjük, a nap pedig süti, főzi és szép lassan tönkre is teszi. Kár érte!

... soha nem tárolna négy napnál tovább egy bontott üveg bort

Ha egyszer megbontottad a palackot, úgy előnyösebb azt minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis amint a bor oxigénnel találkozik, a minősége csak romlani fog az idő múlásával.

... soha nem tartana lakásdíszként évekig bontatlan üveg aszút

Ha már elfogyasztottad, az üres üveggel azt csinálsz, amit akarsz, akár a szobát is díszítheted vele. De amíg van az üvegben, ahogyan már fentebb is írtuk, tedd árnyékos helyre és fogyaszd el a következő nagyobb, fontosabb családi vagy baráti eseményen. De több évig semmiképp se tartogasd, kár érte! Sokkal finomabb annál, mint hogy évekig csupán porfogóként szolgáljon.