7 dolog, amit egy igazi borkedvelő SOSE tenne meg
... soha nem használna jégkockákat a bor hűtéséhez
Amennyiben úgy érzed, hogy a felbontásra váró palack nem megfelelő hőmérsékletű, semmiképen ne jusson eszedbe megpakolni a poharadat jégkockákkal, ez a mozdulat ugyanis csak arra jó, hogy felhígítsa az italodat. Tedd be inkább a palackot 10-15 percre a mélyhűtőbe és voilá’, már fogyaszthatod is!
... soha nem használna meleg poharat
Igen, a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás a mosogatógépből frissen kiemelt vagy a forró vízben frissen, gyorsan elmosott borospoharat előkapni. A meleg üvegfelület találkozása a kellően hideg borral azonban nem a valódi ízérzetet fogja előhozni a nedűből, és egy alapvetően remek bor ízjegyeit egy pillanat alatt tökéletesen elronthatja. Ha nincs más lehetőséged, tartsd a poharat hideg víz alá, esetleg várd meg, amíg lehűl.
... soha nem szervírozna és fogyasztana szobahőmérsékletű bort
A vörösborban fellelhető tanninos ízjegyek például egészen nyersnek, túl erőteljesnek hathatnak egy, a kelleténél melegebb vörösbor esetében, de a tokaji aszú is sokkal jobban fog esni egy kis hűtés után. Felszolgálás előtt ezért mindenképp tedd be 5 percre a hűtőbe az elfogyasztásra szánt palackot.
... soha nem használna dizájnos, de rossz bornyitót
Felejtsd el a rendkívül dekoratív, ámde használhatatlan bornyitókat; a kevesebb több alapelvét követve válassz minél hagyományosabb eszközt, így tudod ugyanis a legnagyobb eséllyel elkerülni, hogy a dugó felbontás közben sérüljön vagy netán beletörjön a palackba.
... soha nem tárolna bort napos helyen
Még a borhűtőt se tedd napos helyre, mert a napsütés szó szerint „megfőzheti” a boraidat, teljesen átalakítva – legtöbbször inkább elrontva – ezzel a benne rejlő ízjegyeket. Különösen fontos ez az aszú esetében, amit sajnos sokan előszeretettel teszünk ki dísz gyanánt a polcra vagy a szekrények tetejére, ahol aztán ott felejtjük, a nap pedig süti, főzi és szép lassan tönkre is teszi. Kár érte!
... soha nem tárolna négy napnál tovább egy bontott üveg bort
Ha egyszer megbontottad a palackot, úgy előnyösebb azt minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis amint a bor oxigénnel találkozik, a minősége csak romlani fog az idő múlásával.
... soha nem tartana lakásdíszként évekig bontatlan üveg aszút
Ha már elfogyasztottad, az üres üveggel azt csinálsz, amit akarsz, akár a szobát is díszítheted vele. De amíg van az üvegben, ahogyan már fentebb is írtuk, tedd árnyékos helyre és fogyaszd el a következő nagyobb, fontosabb családi vagy baráti eseményen. De több évig semmiképp se tartogasd, kár érte! Sokkal finomabb annál, mint hogy évekig csupán porfogóként szolgáljon.