Ez a magyar app forradalmat csinál az orvosképzésben

Borítókép: Ez a magyar app forradalmat csinál az orvosképzésben
Egy magyar appfejlesztő csapat egyetlen lány tagja, Herdon Andrea a diplomaosztóját bliccelte el, hogy ott lehessen a Microsoft világversenyének Seattle-i döntőjén. Úgy tűnik, megérte. Elmesélte nekünk, miért.

Hat év. Ennyi ideig koptatja – jó esetben – egy magyar orvostanhallgató az egyetem padjait. Ezalatt óriási mennyiségű ismeretre tesz szert az emberi testről, a betegségekről, a gyógyításról – papíron. De vajon mennyit gyakorolhatja, hogy hogyan kell kikérdezni egy beteget a panaszairól? Hogy mi alapján válasszon a CT vagy az MRI-vizsgálat között? Hogyan juthat el a lehető legrövidebb idő alatt a helyes diagnózisig? Statisztikák szerint világszerte rendkívül nagy a téves diagnózisok aránya. Csak az Egyesült Államokban 5 százalék, ami 12 millió embert érint évente.

Az orvosképzésnek ezt a hiányosságát igyekszik pótolni egy friss applikáció, amelyet a magyar fiatalokból álló InSimu csapat fejlesztett az elmúlt fél évben. A csapat tagjai dr. Tóth Gábor és dr. Vincze János orvos végzettségű PhD-hallgatók (János egyben szoftverfejlesztő is), Katona Tamás szoftverfejlesztő és Herdon Andrea közgazdász, aki az idén végzett a Corvinus Egyetem marketing mesterképzésén. Mindannyian debreceniek, akik már a középiskola óta ismerik egymást, és ez a közös projekt ismét összehozta őket.

Az appot fejlesztő InSimu – Darth Vader társaságában

Mit tud az app?

Ha egy orvostanhallgató vagy egy rezidens gyakorolni szeretne, az InSimu Patient névre keresztelt app „dob neki” egy virtuális beteget, egy rövid esetleírással. Előbb-utóbb az összes betegség és az összes elérhető diagnosztikai vizsgálat bekerül a rendszerbe, így a felhasználó kipróbálhatja, mennyire ügyesen tud megoldani egy esetet. Milyen gyorsan – és milyen gazdaságosan. Az app ugyanis az esetmegoldás végén értékeli a teljesítményt. Nemcsak a diagnózis helyességét – természetesen ez a legfontosabb –, de azt is, hogy az orvos mennyire tudott idő-és költséghatékonyan bánni a rendelkezésre álló vizsgálatokkal. A grafikai megjelenés sem elhanyagolható: minden virtuális beteghez tartozik egy kis fotó, és a vizsgálati eredmények megjelenítése is hű az eredetihez. Egy röntgenfelvétel vagy egy PET CT-lelet úgy néz ki, mint a valóságban, a felhasználó tehát azt is gyakorolhatja, hogyan kell értelmezni a leleteket.

Mi következik most?

A fiúkat már foglalkoztatta egy ideje az appkészítés gondolata, de a végső lökést a Microsoft Imagine Cup versenykiírása adta meg. A magyar csapat a hazai és a virtuális közép-európai forduló után bejutott a Seattle-i döntőbe, ahol 34 ország 35 csapatában harmadik helyezést ért el a World Citizenship (kábé: társadalmi szerepvállalás) kategóriában.

Az app egyelőre demóverzióban érhető el, de a fejlesztők dolgoznak azon, hogy hamarosan több platformon is letölthessük a telefonunkra. Még sok munka vár az InSimu tagjaira, akiknek szívügyévé vált ez a projekt. Szeretnék felépíteni és felfuttatni a vállalkozásukat és elérni, hogy az app minél többeket segíthessen abban, hogy jó diagnosztává válhassanak. Reményeik szerint applikációjukat előbb-utóbb az orvosképzésben is alkalmazni fogják, hiszen olyan egyedülálló lehetőség ez, amely eddig sem az oktatóknak, sem a hallgatóknak nem állt a rendelkezésére.

Még több infó: Facebook, Twitter