Mi a teendő a petefészek cisztákkal? A szakértő válaszol

Borítókép: Mi a teendő a petefészek cisztákkal? A szakértő válaszol Forrás: Europress
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center főorvosa válaszol:

A közelmúltban jóindulatú petefészekcisztát diagnosztizáltak nálam. Félek, hogy idővel rosszindulatúvá válik. Megoldás lehet a műtéti eltávolítása?

Jóindulatú petefészek elváltozásokat egyre gyakrabban ismerjük fel, elsősorban a fejlett ultrahang technikának köszönhetően. Korábban, amikor a nőgyógyászati vizsgálat részét még nem képezte az ultrahang vizsgálat, a kisebb ciszták észrevétlenek maradtak, hiszen ezek nem tapinthatóak.
A petefészek aktív tevékenysége miatt nagyon gyakran előfordul, hogy kisebb-nagyobb ciszták jönnek létre, ezeknek azonban nincs klinikai jelentősége. A jóindulatú petefészek elváltozások nem válnak soha rosszindulatúvá, és általában további beavatkozást, műtétet sem igényelnek. Azt mondhatjuk, hogy egy 6 centiméternél kisebb, a kórosság semmilyen jelét nem mutató petefészek elváltozást javasolt rendszeresen megfigyelni, és nem operálni. Ezekben az esetekben fel szoktuk hívni a páciens figyelmét arra, ha mégis speciális fájdalmat, problémát észlel, mindenképpen forduljon nőgyógyász szakorvoshoz.
Abban az esetben, ha a ciszta ultrahanggal megvizsgált struktúrája bármilyen minimális gyanút vet fel, kiegészítő vérvizsgálatokkal, valamint ismételt ultrahang vizsgálatokkal tudjuk elkülöníteni a jóindulatú elváltozást a rosszindulatú elváltozástól.