Ezért ne higgy a híreknek: 8 vírusvideóról derült ki, hogy hoax

Borítókép: Ezért ne higgy a híreknek: 8 vírusvideóról derült ki, hogy hoax
Kiderült, hogy 8 „hitelesnek látszó” vírusvideó mögött ugyanaz a társaság áll. Mindegyiket az ujjukból szopták és milliós nézettséget kaszáltak velük.

Emlékeztek a snowboardos lányra, akit üldözőbe vett egy medve? Nos, a videó valójában kacsa. Készítője egy ausztrál videóprodukciós cég, amelynek ezzel együtt nyolc különböző videója söpört végig az interneten és a tévés hírműsorokon. A Woolshed júliusban felvállalta, hogy ezek a videók az ő képzeletük szüleményei: sem a cápatámadás, sem a tornádós szelfi, sem pedig a fiatal lányba csapó villám nem történt meg a valóságban.

A Woolshed kétéves kísérlet keretében próbálta ki, hogy egy jól megkonstruált hoax bekerül-e a hírekbe és az eredmény lehengerlőbb volt, mint amire valaha számítottak. Ebben a videóban foglalják össze, milyen hatást váltott ki a nézőkből a kísérlet: bő másfél millió lájk, félmillió komment volt az eredmény és a videók alapján készült tévéműsor-bejátszásokat összesen 205 millióan nézték meg világszerte.

Az összefoglaló videóból kiderül, hogyan vágták be az oroszlánról szóló stockvideót és hány matracra esett rá a rohamosztagos – érdemes megnézni! :)

Emlékeztetőül itt vannak a szóban forgó vírusvideók külön-külön. Nyugalom, ez csak film! :)

1. Cápatámadás a Sydney-öbölben

2. Szelfikísérlet a tornádóban

3. Verekedés szelfibotokkal egy turistahajón

4. Rohamosztagos lebukfencezik a lépcsőn a Star Wars bemutatóján

5. Kamera leesik a drónról és pont egy fesztiválozó társaság egyik tagjának markában köt ki

6. Fiatal lányba majdnem belecsap a villám

7. A snowboardos csaj a szelfivideót visszanézve vette észre, hogy üldözőbe vette egy medve

8. Oroszlán bosszút áll a vadász házaspáron

Mi tanultunk az esetből: ezentúl még inkább gyanakszunk majd, ha egy-egy híradás túl szépnek látszik ahhoz, hogy igaz legyen! És ti?