Te tudnád, mit vigyél magaddal a kórházba? – És, hogy mit ne?

Borítókép: Te tudnád, mit vigyél magaddal a kórházba? – És, hogy mit ne? Forrás: europress
A kórházba kerülés nem szerepel a vágyálmainkban, mégis néha elkerülhetetlenül szükség van rá! Ha van rá lehetőségünk, érdemes felkészülni, mit vigyünk magunkkal és mit ne!

Van az a mondás manapság, hogy „csak kórházba ne kerüljön az ember!”. Azon felül, hogy nyilvánvaló oka van annak, hogy nem akarunk kórházba kerülni, még sok más dolog is van a gépezetben, amiért idővel megszületett bennünk ez a negatív képzettársítás. Rossz tapasztalatok, egyre romló állapotban levő intézmények, és persze az ismeretlentől való általános félelem. Mindamellett, hogy már sokszor elengedtük a fülünk mellett nagyanyánk, vagy édesanyánk megjegyzését, - miszerint „van egy kórházba való táskám a szekrénybe bekészítve, hátha szükség lesz rá lányom”, - mi magunk még ennek gondolatát is szeretjük elhessegetni, hiszen mi még fiatalok vagyunk, mi baj történhet? Na persze nem azt mondjuk, hogy folyton azon kéne majréznunk, vagy magunkban aggódnunk, mi lesz, ha majd megbetegszünk, inkább csak arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy nem árt a legrosszabbra is felkészülni!

Pár hete egyik kolleganőnk váratlanul kórházba került, elmondása alapján pedig egyáltalán nem jött neki zsigerből, hogy mit is kéne gyorsan összekészíteni, hogy a lehető legkomfortosabban tudja benn érezni magát, ha már így hozta az élet. Ezért most az ő tapasztalataiból és a mi gondolatainkból gyúrtunk össze egy kis útmutatót, amire érdemes odafigyelni, ha mi magunk, vagy esetleg egy családtagunk kórházi ellátásra kényszerül.

Forrás: europress

# Ruházat és egyéb kiegészítők

Annak tükrében, hogy nagyjából tudjuk mennyi időt fogunk kórházban tölteni: készítsünk össze magunknak megfelelő mennyiségű hálóinget, pizsamát, kényelmes váltóruhát! Hidegebb időben fürdőköpenyt is érdemes magunkkal vinni! Legyen nálunk elegendő fehérnemű, és réteges öltözék, hogy szükség esetén könnyen lehessen őket variálni! Már lehet kapni könnyű papírból készült eldobható alsóneműt a drogériákban, esetleg érdemes egy csomaggal ebből is beszereznünk. Vigyünk olyan papucsot, amiben könnyen és biztonságosan tudunk közlekedni, valamint zuhanyzásra is alkalmas! Ékszereinket nyugodtan otthon hagyhatjuk, hiszen: nem tudhatjuk, hogy lesz-e lehetőség őket biztonságosan elzárni; ha pedig esetlegesen műtétre kerülne sor, a fémeknek a műtőben semmi keresnivalója.

# Tisztálkodószerek és egészségügyi termékek

Mindenkinek más a napi jó közérzethez szükséges kozmetikai termékek iránti igénye. Azonban a legalapabb dolgokat, minden esetben jó ha tartalmazza a csomagunk: tusfürdő, izzadásgátló, fogkefe, fogkrém, akár több törölköző. Készítsünk be tisztasági betétet, ha tudjuk, hogy nagy valószínűséggel szükségünk lesz rá, ne érjen váratlanul a hiánya! Vegyünk magunkhoz legalább egy nagy csomag papírzsebkendőt, és 1-2 tekercs toalettpapírt, mert ez utóbbiból bizony a legtöbb helyen hiány van! Érdemes beszerezni WC-ülőke fertőtlenítő kendőt, vagy kézfertőtlenítő folyadékot, amivel körbe tudjuk törölni az ülőkét!

Forrás: europress

# Unaloműzők

Lehetőleg felejtsük most el a különböző elektronikus kütyüket, - elég, ha a mobilunk nálunk van, és azon el lehet érni bennünket, - vigyünk helyette magazint, rejtvény újságot, vagy azt a jó könyvet, amit amúgy fél éve ki akarunk olvasni! Ha állapotunk megengedi, hogy a minket látogatókkal, vagy esetleg a szobatársakkal „komolyabb” interakcióba kerüljünk, nem baj, ha lapul a táskánkban egy pakli kártya kedvencünkből, vagy egy utazó méretű társasjáték.

# Étel-ital

A legtöbb esetben természetesen kapunk kórházi ellátást, de nem baj, ha van nálunk tartalékként egy-egy palack szénsavmentes ásványvíz, vagy üdítő, esetleg tea; valamint némi ropogtatnivaló: egyszerű háztartási keksz, vagy sós pálcika. A komolyabb, általunk fogyasztható ételekről minden esetben tájékozódjunk a minket kezelő orvosnál, vagy nővérnél, és csak azután hozassunk magunknak bármit hozzátartozóinkkal! A rágó veszélyeire ugyan általában nem hívják fel a figyelmet, de komolyabb műtét, vagy altatás utáni túl korai fogyasztása félrenyelést, fulladást is okozhat. Maradjunk inkább a fogmosásnál! Kerüljük a koffein tartalmú italokat és legalább a kezelés időtartamára tartózkodjunk a dohányzástól!

# Külső segítség

Természetesen nagyon jó és megnyugtató egy ismerős arcot magunk mellett tudni, miközben lábadozunk. Még mielőtt befeküdnénk, tájékozódjunk a látogatás lehetőségeiről és időpontjairól, hogy hozzátartozóink ne jöjjenek potyára! Egy napos műtétek, beavatkozások alkalmával legtöbbször megengedett, hogy a hozzátartozó végig a beteg mellett legyen, megkönnyítve így nem csak a beteg, hanem a nővérek dolgát is. Ha van lehetőségünk valakit magunkkal vinni, éljünk vele, nagy könnyebbség lesz!

Forrás: europress

# Humorérzék

Na ez az, amit semmiképp ne hagyjunk otthon! Bizony egy kis nevetés még a legnehezebb perceken is képes minket átsegíteni! Legyünk nyitottak, kedvesek, barátságosak a minket kezelő szakemberekkel; ha tehetjük, próbáljunk meg a magunk módján picit viccelődni! Így egész biztosan felfigyelnek ránk, viszonozzák a nevetést, a kedvességet, és így egész biztosan kellemesebb légkörben zajlik majd a gyógyulás is!

# Amire nem is gondolnál...

Lehetőségeidhez mérten mindig alaposan tájékozódj a kórházba érkezésed körülményeiről: pontosan mikorra kell érkezned, ha időpontra vagy előjegyezve; mit ehetsz és ihatsz aznap, esetleg éhgyomorra kell-e bemenned! Ugyan remek érzés magunkra adva, magabiztosan megérkezni egy kezelésre, most mégis érdemes a következő dolgokat elhagyni: smink, parfüm, különböző arc- és testápoló termékek használata. A körmeink lehetőleg ne legyenek kifestve, az átlátszó lakkot is távolítsuk el róla! Hogy miért is fontosak ezek? Egy nagyobb műtét, vagy egy kisebb beavatkozás során is szüksége van az orvosoknak arra, hogy a lehető legjobban legyenek képesek felmérni a beteg testi funkcióit, azok esetleges megváltozását. Látniuk kell az elszíneződő körmöt, vagy sápadó, esetleg piruló bőrt, a testnedvek természetes képződését; érezniük kell a testből párolgó gázokat, stb. Ha elfedjük a testrészeket, eltömítjük a pórusainkat, azzal megnehezítjük az egészségügyi szakemberek dolgát és akár a saját felépülésünket is lelassíthatjuk vele.

Figyeljünk a részletekre, tartsuk be a pontos utasításokat; így gyorsabb és kellemesebb lesz a gyógyulás, a regenerálódás is!