„Nem mutatja ki, hogy szeret” és még 5 tipikus párkapcsolati panasz, amivel a nők pszichológushoz mennek

te,psziché,ti,párkapcsolat,pszichológus,panasz
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ami a közösségi oldalakon móka és kacagás, az a pszichológus díványán sokszor keserű zokogás. Pszichológusok mesélik el, miket hallanak leggyakrabban a nőktől a rendelőjükben. A szakértők jó tanácsokkal sem fukarkodnak – ha esetleg a te számodra is ismerősek lennének ezek a panaszok…

1. A párom nem veszi ki a részét a házimunkából és a gyereknevelésből

Tipikus probléma, hogy a nők úgy érzik, a társuk nem vállal egyenlő részt a közös terhekből – erősíti meg Jennifer Chappell Marsh családterapeuta. Vagy ha mégis, a lelki-érzelmi teher akkor is a nők vállát nyomja. (Le kell vágni a gyerek körmét, elfogyott a WC-papír, mit kap ajándékba a születésnapjára a sógornő – ismerős? Nálatok ki foglalkozik ezekkel?) Egy szó mint száz, ami az úgynevezett érzelmi munkamegosztást illeti, még bőven van hová fejlődni.

A nők tulajdonképpen családmenedzseri pozíciót töltenek be, ezer dolog van egyszerre a fejükben. Mivel ez némiképp frusztráló, ami érezhető is a viselkedésükön, azt kockáztatják, hogy sárkánynak titulálják őket…

Deborah Duley terapeuta érdekes módon az LMBTQ-közösség tagjai között is találkozik ugyanezzel a problémával, tehát ez nem feltétlenül férfi-nő-konfliktus.

Mit tehetsz?

A szakember szerint a megoldás kulcsa a nyugodt kommunikáció, annak jelzése, hogy túlterheltek vagyunk. A másik fél gyakran nincs is tudatában annak, hogy a partnere túlvállalta magát, vagy nem tudja, hogyan segíthetne. Ezért jó ötlet, ha konkrét segítséget kérünk tőle: porszívózza ki a nappalit, fürdesse meg a gyereket, készítsen egy szendvicset. Ő egyből hasznosnak fogja érezni magát, a panaszkodó fél pedig megtapasztalja a támogatást, és ez máris egy win-win helyzet.


Ezért érdemes pár- vagy családterápiára járni

2. A párom azt mondja, bolond vagyok, vagy szeszélyes

Ezek a szavak időtlen idők óta kiválóan alkalmazhatóak arra, hogy elutasítsák vagy megkérdőjelezzék a nők gyakran jogos érzéseit vagy tapasztalatait. Ha ezeket a címkéket kapod meg a társadtól, az egyszerre fájdalmas és frusztráló.

Ezt hívjuk érzelmi elutasításnak – mondja Laura Heck párterapeuta. Csinos kis kísérlet arra, hogy a párod megpróbálja visszafogni az érzelmeidet, mégpedig azért, mert őt ezek kényelmetlenül érintik – mások esetében is, nem csak veled kapcsolatban. Pedig amikor dühösek, szomorúak vagy frusztráltak vagyunk, szívesen fordulunk a partnerünkhöz támogatásért. Kár, hogy gyakran pont ő az, aki egyenesen retteg ezektől az érzésektől, és mindent megtenne azért, hogy ne kelljen ezekkel szembesülnie.

Mit tehetsz?

Heck javaslata szerint ilyenkor érdemes megkérdezned magadtól: mit árul el a partneremnek a szomorúságom kifejezésére adott reakciója róla magáról? Bár a szomorúságodat nem feltétlenül enyhíti, a frusztrációdat lehet, hogy igen, ha megérted, hogy a párod mondatai igazából nem rólad szólnak, hanem róla.

te,psziché,párkapcsolat,ti,pszichológus,panasz
forrás: Unsplash

3. A férjem nem beszél az érzéseiről

A nők érzelmileg jobban tudnak kapcsolódni a partnerükhöz akkor, ha nyíltan beszélhetnek az érzéseikről, és tudják, hogy a másik is szívesen megteszi ugyanezt – mondja Marsh. Ha ez egyoldalú – az egyik fél megnyílik, a másik pedig nem –, az a szeparáció érzéséhez vezethet.

Az érzelmi kapcsolódás pozitívan hat az önképre és a párkapcsolatra. „Fontos vagyok a partneremnek, ő ott van nekem és törődik velem.” És fordítva: ha nem érzik az érzelmi kapcsolódást, a nők gyakran számolnak be arról, hogy nem érzik magukat elég fontosnak, elég közel a partnerükhöz és eléggé szeretve.

Marsh szerint a kulturális beidegződések és a nemi elvárások lehetnek a felelősek azért, hogy a férfiaknak több problémájuk van az érzelmeik azonosításával és kimondásával. Ez sokuk számára nehéz, a partnerük pedig félreérti ezt és magára veszi.

Mit tehetsz?

Marsh azt tanácsolja, hogy rendszeresen üljetek le beszélgetni a pároddal – akár a naptárba is beírhatjátok ezt a speciális „randit”, amire akár a kanapén is sor kerülhet. Az a lényeg, hogy kényelmesen és biztonságban érezzétek magatokat. A beszélgetés tónusa legyen ítélkezéstől mentes, elfogadó. Ne erőltesd, hogy a párod megnyíljon, de tedd lehetővé szeretettel és figyelemmel.4. Szexuálisan láthatatlan vagyok a párom számára

Egy hosszú kapcsolatban előfordulhatnak szexmentes időszakok vagy az intimitás csökkenése. Az izzás fenntartása bizony munka. A láthatatlanság érzése azt jelzi, hogy egy ideje nem fordítottatok kellő figyelmet a párkapcsolat ápolására.

Mit tehetsz?

A helyzet javítása érdekében Duley azt javasolja, hogy kezdjetek újra randizni, gyűjtsetek közös élményeket – úgy, mint rég. Egyedül is belevághatsz néhány olyan dologba, amitől jobban, szexisebbnek, magabiztosabbnak érzed majd magad (legyen az edzés vagy egy-két buli a barátnőkkel).5. A párom nem úgy reagál, ahogyan elvárnám tőle

Susan Pease Gadoua terapeuta kliensei közül többen úgy érzik, hogy mivel a párjuk nem úgy reagált egy helyzetre, ahogyan ők elvárták volna, ez biztosan azt jelenti, hogy nem is törődnek az érzéseikkel. Ez nem feltétlenül igaz. Ezek a férfiak sok esetben igenis odafigyelnek a társuk érzéseire, csak éppen teljesen más szemszögből tekintenek a szituációra, illetve máshogyan kezelik a párjuk érzéseit – talán azért, mert fiatal koruk óta azt tanulták, hogy hogyan rejtsék el a sajátjaikat.

Mint Gadoua meséli, egy alkalommal egy feleség arra panaszkodott, hogy a férje milyen hidegen viselkedett, amikor ő eltörte a lábát egy síbalesetben. Ahelyett, hogy együtt érző lett volna a fizikai fájdalom, a mobilitás elvesztése vagy a munkából való kiesés miatt, csak ennyit mondott: „Tedd túl magad rajta!” A feleség elhűlt, hogy mennyire nemtörődöm a férje. Később jött rá, hogy a férje tulajdonképpen úgy kezelte ezt az ügyet, ahogyan a saját esetében kezelte volna. A férfiak a „mindenáron erősnek maradni” elven szocializálódtak, fájdalmak ide, félelmek oda.

Mit tehetsz?

Lépj túl a saját elvárásaidon. Lásd meg, hogy a párod támogat a maga módján.6. A párom már nem érezteti velem, hogy szeret

„Mindig zavarban vagyok, amikor a nők bejönnek az irodámba, és az egész ülést azzal töltik, hogy különböző válogatott sértésekkel és támadásokkal bántják és kritizálják a partnerüket, majd azt mondják: „Soha nem mutatod ki, hogy szeretsz!” – mondja Heck.

Ezekben az esetekben többnyire az történik, hogy a nők egy csomó apró jelét adták a közeledésüknek – szerették volna az utcán megfogni a párjuk kezét, a kanapén ülve szerették volna megérinteni őt –, amelyeket a partnerük nem vett észre. Így aztán a végén a nők torkig lesznek az egésszel, kitörnek, és „ledobják az atombombát”, amire végül a partnerük is reagál – nem pont úgy, ahogyan ők azt remélték, de végtére bármilyen válasz válasz, nem igaz?

Mit tehetsz?

„Az ilyen kicsikart reakciók soha nem a szeretetről és a gyengédségről szólnak – figyelmeztet Heck. – Keresd a szeretet és a törődés legapróbb jeleit, vedd észre és örülj nekik. És ami a legfontosabb: kezdj el magad is adni. Régi igazság: minél többet teszel bele, annál többet kapsz vissza.”

Forrás: huffpost. com


Rád hány állítás igaz a következő 15-ből?

Nézd meg a galériánkat> 15 kép
15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Hamarosan azt is górcső alá vesszük, mik a férfiak leggyakoribb problémái a párkapcsolatban...

Tovább olvasok
Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Mivel jársz jobban: közösségi vagy saját autóval?

A (fő)városi közlekedésben már környezetbarát alternatívája is van az autózásnak a kis elektromos bérautók formájában. Összegyűjtöttük a szempontokat, hogy eldönthesd, érdemes-e a zöldebb megoldást választanod.

Napi horoszkóp szeptember 21.: a Skorpiók kiállnak magukért, a Nyilasok igyekeznek csapatban együttműködni

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is üzentek!

Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

13 híres ember, aki vitatható külsővel érkezett a reptérre

A hírességeknek nem csak a vörös szőnyegen kell tündökölniük. A papparazzik bármikor lencsevégre kaphatják őket és erre mindig készen kell állniuk – még utazás közben is.

Mennyire vagy felnőtt? Teszteld magad

Kőkeményen tartod a kezedben az életed vagy most is szalad a lakás? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre és tudd meg, hogy milyen mélyen jársz már benne a felnőttkorban.

Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem