Lassan, de biztosan megölöd a párkapcsolatod, ha nem figyelsz ezekre

ti,párkapcsolat,pszichológus,hiba Forrás: Pixabay
Hűtlenség? Hazugság? Fogadjunk, hogy ezek a dolgok jutottak elsőként eszedbe. Nos, a pszichológusok más dolgokat tartanak elsődleges kapcsolatgyilkosnak – lehet, hogy te is elköveted ezeket?
1. Hanyagolod a barátságaidat?

Persze, fontos, hogy elegendő időt tölts a pároddal, de a barátaidat sem szabad elfelejtened. Nem jó, ha csak a szerelmedtől várod, hogy kielégítse a szociális igényeidet. Mindkettőtöknek jót tesz, ha megvan a maga külön élete is, barátokkal, kimenőkkel, kapcsolaton kívüli, friss élményekkel. Jöhet olyan időszak, amikor ismét szükséged lenne a barátaidra – ne veszítsd el őket. Nekik is szükségük van rád: fordíts időt és energiát rájuk akkor is, amikor teljesen bele vagy borulva a párkapcsolatodba.

2. Bizonyos barátaid rossz hatással vannak a párkapcsolatodra?

Az is fontos, hogy megválogasd, milyen barátokkal veszed körül magad. Bár ebbe nem igazán szoktunk belegondolni, az, hogy a barátaink hogyan viselkednek a saját párkapcsolatukban, igenis hathat ránk. Megcsalják a párjukat? Folyton panaszkodnak rájuk? A rossz kapcsolatok mérgezőek, és téged is befolyásolhatnak.

3. Elhanyagolod az érintéseket?

Ha már csak ritkán jut eszetekbe, hogy megérintsétek, megsimogassátok egymást, akkor jó úton haladtok a szenvedély nélküli, szexmentes házasság felé. Sehol sincs előírva, hogy mindennap szexelni kellene, de egy finom csók itt, egy cirógatás ott – segít fenntartani az izzást, kifejezni a szeretetet, megőrizni az intimitást.

4. Egyenlőtlenül osztoztok a feladatokon?

Mindig egyikőtök végzi a házimunkát? Netán ez a házimunka nincs is megbecsülve, csak az tűnik fel, ha nincs elvégezve? Akkor ideje átbeszélni a dolgokat. A munkamegosztás a párkapcsolat elején még nem tűnik olyan égetően fontos kérdésnek, később azonban azzá válik.

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, amelyek nem harmonikusan osztják fel a feladatokat, kevésbé elégedettek – és kevesebb szexhez is jutnak. Beszéljetek a terhekről. Időnként újraoszthatjátok a feladatokat, ha az élet úgy kívánja, de legalább legyen egy keretrendszer, amelyben megállapodtok.

5. Nem ültök le, hogy magatokról beszéljetek?

A nyílt, mély, őszinte beszélgetések nélkülözhetetlenek egy párkapcsolatban. (És most nem arra gondolunk, hogy „Milyen napod volt, drágám?”, bár kezdetnek ez sem rossz.) Érdemes olykor leülni, és bizonyos – lehetőleg nem eldöntendő - kérdéseket feltenni egymásnak. Például: Mit csináltunk ma jól mint pár? Mit tettem ma, ami támogatja a kapcsolatunkat? Mit tehetek érted? Mikor érezted ma a legközelebb magad hozzám?

Ezek a beszélgetések - amelyeket egyébként egyfajta játéknak is felfoghatunk - messzebbre is vezethetnek.

Ha rászoktok, akár heti szokássá is válhat, és észre fogjátok venni, hogy ritkulnak a párkapcsolatotokban a dühös, frusztráló pillanatok.

6. Egyre inkább szobatársakként viselkedtek?

A „szobatárs szindróma” csendes, de tipikus kapcsolatgyilkos. Ha eléritek ezt a státuszt, úgy érzitek, párhuzamos életet éltek, együtt, de mégis külön. Ha észreveszitek, hogy efelé haladtok, érdemes felráznotok magatokat. Alakítástok át a napi rutint, csináljatok új programokat, hozzátok vissza a tüzet a kapcsolatba. Találjatok például valamilyen közös szenvedélyt, vagy csináljatok egy közös projektet (ami akár a gyerek meglepetés szülinapi bulijának a megszervezése is lehet, vagy egy lakásátalakítás, vagy egy főzőtanfolyamon való részvétel). Olyasmit válasszatok, ami mindkettőtöket lázba hoz.

Forrás: huffpost.com

Nézd meg ezt a galériát is: sorozatbeli szerelmespárok, akik nem kapták meg a boldog befejezést