6 dolog, amivel garantáltan tönkreteheted a házasságod!

Borítókép: 6 dolog, amivel garantáltan tönkreteheted a házasságod! Forrás: Getty Images
Tudatos médiafogyasztó vagy, ezért tisztában vagy vele: ehhez hasonló clickbaites cikkek bombasztikus ígéretekkel csábítva mindenkire érvényesnek gondolt szabályokat adnak 2300 karakterben - hogy aztán semmire ne menj velük. Hidd el, ez itt most kivétel. Szerzőnk maga is a válás töküres sugárútjának utolsó lámpás kereszteződésénél áll egy bőgő motorú Maseratiban, tehát tudja, miről beszél. Ha követitek ezt a 6 lépést, a válás nem maradhat el!

1. Adjátok fel önmagatokat!

Kezdjétek énetek legértékesebbnek tartott részével és lassú tűzön főzzétek ki belőle az utolsó molekulányi tápanyagot is. Mikor kész a kapcsolatatotok híg, langyos és ízetlen levese, minden nap jó nagy kanállal fogyasszatok belőle, majd öntsétek fel vízzel és rakjátok vissza a tűzre! Amint az egészséges egotokból bármennyi visszanőne, zutty bele! És így tápláljátok az egymás iránt érzett elfojtott gyűlöletet, amit azért éreztek, hogy nem lehettek önmagatok többé sosem – a válásig. Cserébe a rendszeres rituálé-szerűen dögunalmas közösülést, a közösen felvett hitelt, nászatok halálidegesítő gyümölcsét és az anyósotoknál töltött vermutillatú ünnepi ebédeket kaptok - ld. Még biztos családi háttér vagy Otthon minden rendben van? .

Ne felejtsétek el, nem elég feladni önmagatokat, de az efelett érzett frusztrációt mindenképp vezessétek le olyan témákon, ami a másiknak érzelmileg fontos, nektek meg indifferens; egyszerre okozhattok fájdalmat, érezhetetitek a számotokra teljesen tét nélkül megvívott véres csata diadalát és ronthattok tovább nemcsak a párotok, de a bűntudat miatt a saját önbecsüléseteken is - és már indulhat is a válóper!

2. Bármilyen témában tudjatok parasztok lenni egymással

Ha van valami pislákoló szeretet vagy csak szimpátia a másik iránt annyi év után, a pozitív érzelmek tűzfészkére toljátok rá a folyamatosan támadó kommunikáció jéghegyét. Ne csak szavakkal bánts! Nézések, szemforgatás, teátrális kivonulás, csapkodás, fel nem vett telefonok, ignorált - lehetőleg a másiknak érzelmileg fontos - üzenetek... dehát te is ismered a köcsögség teljes arzenálját, ne félj használni hogy szétkúrd a házasságod! Hihetetlenül fontos a váláshoz hogy fenntartsatok egy kínai nagy falat, amit bántó gesztusok gránitszikláiból építetek egymás közé nap, mint nap, éveken át tartó kulimunkával. Persze, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, ti is lesztek néha normálisak egymással – de a jó válómesterek onnan ismerszenek meg, hogy a derű és boldogság illékony pillanataiban is képesek visszahozni egy-egy utalással, mozdulattal a sértettséget vagy éppen elhelyezni egy újabb tüskét.

3. Szarjátok le magasról a kapcsolatot

A legkényelmesebb belesüppedni a hétköznapok rutinjába, elmenni néha moziba vagy valami rántottgombaszagú wellnessbe, oszt azzal kis is van pipálva a kapcsolatmenedzsment. Van jobb dolgod is hétvégén, mint a párod szaros lelkével foglalkozni, nem is beszélve a házasságodról, ami valójában csak elveszi a figyelmed a valóban fontos dolgokról, úgymint a pornó/shopping, a foci/sorozatok és a pia. Sose beszéljetek valóban fontos kérdésekről, hogy ki, hogyan érzett egy adott helyzetben, miként élte meg a másik reakcióját, vagy mire vágyna valójában.

A jó hír, hogy nem csak kényelmes, de a váláshoz is elvezet ez az út.

4. Ne foglalkozz saját magaddal

Oldódj fel teljesen a házastárs szerepében. Elsősorban legyél szülő, meg házastárs, aztán jöhet a hivatásod, aztán legyél családtag – de ne tölts időt egyedül, önmagadra reflektálva, megismerve és megértve a saját érzelmeidet. Legyél kicsit lepattant, növessz dad- vagy mombodyt, a személyes higiéniát felejtsd el ahogy belépsz az otthonodba. Add meg magad az első minikonfliktusnál, amikor kivennél egy fél délutánt valamelyik hétvégén hogy olyasvalamit csinálj, amit valójában szeretnél egyedül. Add meg magad egy életre a párod és a család elvárásainak azzal kapcsolatban is, hogy valójában mit akarsz csinálni akkor, amikor nincs kötelezettséged. Ez az egyik legfontosabb lépés: ha eltűnik a személyiséged, az első kapcsolati döccenésnél úgy fog rád nézni a párod, mint egy szétnyomott barna banánra a gyerekülés alatt, ami nyomaiban sem emlékeztet arra a hajdan büszke és egészséges gyümölcsre, amit kiválasztott a piacon.

5. Öld ki az intimitást!

Nem elég nem lefeküdni a másikkal. Meg kell tőle (és magadtól) tagadni az ölelést, érintést, bizalmas hangú kérdéseket, vagy akár egy ellopott délutáni kávézást. Mindez ugyanis alkalmas lehet a kapcsolat összetartására ezen a fronton. A szexben sose légy őszinte, ne mondd, hogy “nem” valamire, amire nincs kedved, és semmiképp ne oszd meg titkos vágyaidat, mert véletlenül még találkozik a párodéval és egy hullámhosszra kerültök.

Csókolózni végleg abszolút piros zóna. Egy-két év intimitás vagy megjátszott kötelességszerű maszatolással és viszlát!

6. A gondoskodás helyett zsarold ezzel a párod!

Te viszed a háztartás nagy részét mert egy rendetlen makákóval élsz együtt? Minden vita elején, végén és közepén legyen ez a mártír-érved! Te tartod el a másikat? Hozd fel minden egyes konfliktusnál és éreztesd, mennyire kiszolgáltatott a másik! Középhaladó szinten megpróbálhatjátok hogy ha pénzen vitatkoztok, dobjátok be a háztartási munkát, ha háztartási munkáról, akkor a pénzt, és maradandó sérüléseket okoztok nem csak egymásnak, de a kapcsolatnak is! A legfontosabb: soha, semmit ne tegyél csak azért, mert a másiknak az egyszerűen jól esik. Ne dicsérd meg, ne támogasd olyanban, amihez nem fűződik érdeked, mert még véletlenül úgy érzi, hogy a kapcsolat olyan érzelmi biztonságot nyújt, amiben kiteljesedhet.

Válnál? Azért gondold át még egyszer, és mielőtt végleges döntést hozol, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: