6 áloműző étel, amelyet inkább kerülj este!

Borítókép: 6 áloműző étel, amelyet inkább kerülj este! Forrás: Getty Images/ jhorrocks
Nagyon sok oka lehet annak, ha este nehezen alszunk el és sokáig csak forgolódunk. A feszült idegállapottól kezdve a kényelmetlen ágyon át a hangos zajokig számtalan dolog tönkreteheti az éjszakát. És az is lehet, hogy azért nem jön álom a szemünkre, mert a lefekvést megelőző órákban olyan táplálékot fogyasztottunk, amely a nyugodt alvás ellen hat.

Az életmódunk nagyban meghatározza az alvásunk minőségét is: eleget mozgunk-e, mennyire vagyunk leterheltek, stresszesek. Emellett a táplálkozásunk is befolyásolja, a jó- vagy a rosszalvók táborát erősítjük. Vannak általános szabályok, amelyeket az egészségünk megőrzése miatt is érdemes betartani: ilyen például az, hogy rendszeresen mozogjunk (lehetőség szerint a friss levegőn), minden nap beiktassunk egy kis én-időt, elsajátítsunk stresszlevezető módszereket, legyenek jó emberi kapcsolataink, táplálkozzunk változatosan és szánjunk elegendő időt a pihenésre, regenerálódásra.

Akinek az alvásával gond van, például nehezen tud elaludni és bármilyen kimerültnek is érzi magát, csak forgolódik az ágyban, vagy már hajnalban fent van, napközben pedig fáradtsággal küzd, annak érdemes sorra venni, mi az, amivel javíthat alvása minőségén. Ebben pedig nagy segítség, ha lefekvés előtt pár órával már nem fogyaszt olyan ételeteket, amelyek nem hogy segítenék, de egyenesen hátráltatják a szervezetét abban, hogy pihenhessen.

Íme 6 olyan áloműző étel, amit már nem ajánlott a lefekvés előtti órákban fogyasztani!