Mi köze az 5G-nek a koronavírushoz és a húszfontos bankjegyhez?

5G,koronavírus,hullám,húszfontos,húsz,font,világom,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Várhatóan egyre nagyobb teret hódít majd az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózathoz kapcsolódó technológia. Mint sok más innovációval megesik, az 5G-hez is számos tévhit és összeesküvés-elmélet kapcsolódik. A legvadabb az új húszfontos bankjeggyel „igazolja” állítását, miszerint az 5G tehető felelőssé a koronavírusért. Mutatjuk, mire is gondoltak az elmélet hívei!

Az 5G szupergyors internetet biztosít majd – de olyan gyorsat képzelj el, hogy egy teljes évad Hatalmas kis hazugságok pár másodperc alatt fog letöltődni. Persze nem ez lesz a legfőbb haszna: segítségével egész flottányi vezető nélküli autó közlekedhet majd az utakon egymással folyamatosan kommunikálva, balesetmentesen. Vagy: operációkat hajtanak majd végre úgy, hogy a műtétet irányító orvos és a tényleges beavatkozást végző robot esetleg más földrészen található éppen. (Megjegyezzük, hogy mindez már ma is létezik, legfeljebb nem tömeges jelenségről van szó – egyelőre.)

Hogyan is működnek a mobiltelefonok? Az elektromágneses hullámok közé tartozó rádióhullámokkal. Az elektromágneses hullámokat egyébként hullámhosszuk alapján a következő kategóriákba soroljuk (az egyre sűrűbb, azaz nagyobb frekvenciájú hullámok felé haladva): rádióhullámok, mikrohullámok, infrahullámok, a látható fény tartománya, ultraibolya hullámok, röntgenhullámok, gammahullámok. Az utóbbi három akár sejt- és DNS-károsodást is okozhat.

Bizonyára ez az oka annak, hogy sokan aggódnak az 5G térnyerése miatt, bár az ötödik generációs technológia által használt hullámhossz még mindig bőven a rádióhullámok kategóriája, igaz, azon belül a sűrűbb, nagyobb frekvenciájú hullámoké.

(Attól függően, hogy térben vagy időben szeretnénk-e megjeleníteni a hullámokat, beszélünk hullámhosszról – méterben, vagy frekvenciáról – hertzben. A hossz értelemszerűen a hullám nagyságát jeleníti meg csúcstól csúcsig számítva, a frekvencia pedig azt, hogy egy adott időegység alatt egy fix ponton hány hullám halad keresztül. Míg a hosszabb hullámok követik a Föld görbületét, a rövidebbek nem, így esetükben sűrűbben elhelyezett jeladó vagy átjátszó tornyokra van szükség.)

Egy kis G-történelem:

1G (1980-as évek): 150 megahertz

2G: 450 megahertz

3G és 4G: 450 megahertztől 3 gigahertzig

5G: 600 megahertztől 38-90 gigahertzig

Ahogyan terjed az 5G, egyre több tévhit is szárnyra kap, sokan féltik az egészségüket vagy épp a Föld élővilágát. Nem véletlen, hogy világszerte több tüntetés is zajlott már az 5G ellen, bár jelentős egészségkárosító hatásról egyelőre a jelenlegi tudományos álláspont szerint nincs tudomásunk.

5G,koronavírus,tüntetés,világom,tudomány
forrás: Getty Images

Az egyik félelem a madarakkal kapcsolatos. Az 5G-ellenesek gyakran idéznek egy 2014-es Nature-cikket arról, hogy az elektromágneses zaj megzavarhatja a költöző madarak belső iránytűjét. Valóban lehet erről szó, de ez a tanulmány éppenséggel a hosszabb hullámhossz hatásairól szólt, tehát pont nem az ötödik generációs technológia által alkalmazott rövidebb hullámhosszakra vonatkozott.

Ám a legvadabb elmélet szerint a koronavírust is az 5G okozza. Az elképzelés hívei szerint elég megtekinteni egy húszfontos bankjegyet, hogy az állítás igazáról meggyőződjünk. Nézd meg te is a galériában, hogy miről is van szó:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Egy összeesküvés-elmélet hívei szerint az 5G okozza a koronavírus-járványt, és elképzelésüket a húszfontos bankjeggyel "igazolják"

Az összeállítás forrása részben: AsapSCIENCE

Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem