Mi köze az 5G-nek a koronavírushoz és a húszfontos bankjegyhez?

5G,koronavírus,hullám,húszfontos,húsz,font,világom,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Várhatóan egyre nagyobb teret hódít majd az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózathoz kapcsolódó technológia. Mint sok más innovációval megesik, az 5G-hez is számos tévhit és összeesküvés-elmélet kapcsolódik. A legvadabb az új húszfontos bankjeggyel „igazolja” állítását, miszerint az 5G tehető felelőssé a koronavírusért. Mutatjuk, mire is gondoltak az elmélet hívei!

Az 5G szupergyors internetet biztosít majd – de olyan gyorsat képzelj el, hogy egy teljes évad Hatalmas kis hazugságok pár másodperc alatt fog letöltődni. Persze nem ez lesz a legfőbb haszna: segítségével egész flottányi vezető nélküli autó közlekedhet majd az utakon egymással folyamatosan kommunikálva, balesetmentesen. Vagy: operációkat hajtanak majd végre úgy, hogy a műtétet irányító orvos és a tényleges beavatkozást végző robot esetleg más földrészen található éppen. (Megjegyezzük, hogy mindez már ma is létezik, legfeljebb nem tömeges jelenségről van szó – egyelőre.)

Hogyan is működnek a mobiltelefonok? Az elektromágneses hullámok közé tartozó rádióhullámokkal. Az elektromágneses hullámokat egyébként hullámhosszuk alapján a következő kategóriákba soroljuk (az egyre sűrűbb, azaz nagyobb frekvenciájú hullámok felé haladva): rádióhullámok, mikrohullámok, infrahullámok, a látható fény tartománya, ultraibolya hullámok, röntgenhullámok, gammahullámok. Az utóbbi három akár sejt- és DNS-károsodást is okozhat.

Bizonyára ez az oka annak, hogy sokan aggódnak az 5G térnyerése miatt, bár az ötödik generációs technológia által használt hullámhossz még mindig bőven a rádióhullámok kategóriája, igaz, azon belül a sűrűbb, nagyobb frekvenciájú hullámoké.

(Attól függően, hogy térben vagy időben szeretnénk-e megjeleníteni a hullámokat, beszélünk hullámhosszról – méterben, vagy frekvenciáról – hertzben. A hossz értelemszerűen a hullám nagyságát jeleníti meg csúcstól csúcsig számítva, a frekvencia pedig azt, hogy egy adott időegység alatt egy fix ponton hány hullám halad keresztül. Míg a hosszabb hullámok követik a Föld görbületét, a rövidebbek nem, így esetükben sűrűbben elhelyezett jeladó vagy átjátszó tornyokra van szükség.)

Egy kis G-történelem:

1G (1980-as évek): 150 megahertz

2G: 450 megahertz

3G és 4G: 450 megahertztől 3 gigahertzig

5G: 600 megahertztől 38-90 gigahertzig

Ahogyan terjed az 5G, egyre több tévhit is szárnyra kap, sokan féltik az egészségüket vagy épp a Föld élővilágát. Nem véletlen, hogy világszerte több tüntetés is zajlott már az 5G ellen, bár jelentős egészségkárosító hatásról egyelőre a jelenlegi tudományos álláspont szerint nincs tudomásunk.

5G,koronavírus,tüntetés,világom,tudomány
forrás: Getty Images

Az egyik félelem a madarakkal kapcsolatos. Az 5G-ellenesek gyakran idéznek egy 2014-es Nature-cikket arról, hogy az elektromágneses zaj megzavarhatja a költöző madarak belső iránytűjét. Valóban lehet erről szó, de ez a tanulmány éppenséggel a hosszabb hullámhossz hatásairól szólt, tehát pont nem az ötödik generációs technológia által alkalmazott rövidebb hullámhosszakra vonatkozott.

Ám a legvadabb elmélet szerint a koronavírust is az 5G okozza. Az elképzelés hívei szerint elég megtekinteni egy húszfontos bankjegyet, hogy az állítás igazáról meggyőződjünk. Nézd meg te is a galériában, hogy miről is van szó:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Egy összeesküvés-elmélet hívei szerint az 5G okozza a koronavírus-járványt, és elképzelésüket a húszfontos bankjeggyel "igazolják"

Az összeállítás forrása részben: AsapSCIENCE

Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem