Mi köze az 5G-nek a koronavírushoz és a húszfontos bankjegyhez?

5G,koronavírus,hullám,húszfontos,húsz,font,világom,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Várhatóan egyre nagyobb teret hódít majd az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózathoz kapcsolódó technológia. Mint sok más innovációval megesik, az 5G-hez is számos tévhit és összeesküvés-elmélet kapcsolódik. A legvadabb az új húszfontos bankjeggyel „igazolja” állítását, miszerint az 5G tehető felelőssé a koronavírusért. Mutatjuk, mire is gondoltak az elmélet hívei!

Az 5G szupergyors internetet biztosít majd – de olyan gyorsat képzelj el, hogy egy teljes évad Hatalmas kis hazugságok pár másodperc alatt fog letöltődni. Persze nem ez lesz a legfőbb haszna: segítségével egész flottányi vezető nélküli autó közlekedhet majd az utakon egymással folyamatosan kommunikálva, balesetmentesen. Vagy: operációkat hajtanak majd végre úgy, hogy a műtétet irányító orvos és a tényleges beavatkozást végző robot esetleg más földrészen található éppen. (Megjegyezzük, hogy mindez már ma is létezik, legfeljebb nem tömeges jelenségről van szó – egyelőre.)

Hogyan is működnek a mobiltelefonok? Az elektromágneses hullámok közé tartozó rádióhullámokkal. Az elektromágneses hullámokat egyébként hullámhosszuk alapján a következő kategóriákba soroljuk (az egyre sűrűbb, azaz nagyobb frekvenciájú hullámok felé haladva): rádióhullámok, mikrohullámok, infrahullámok, a látható fény tartománya, ultraibolya hullámok, röntgenhullámok, gammahullámok. Az utóbbi három akár sejt- és DNS-károsodást is okozhat.

Bizonyára ez az oka annak, hogy sokan aggódnak az 5G térnyerése miatt, bár az ötödik generációs technológia által használt hullámhossz még mindig bőven a rádióhullámok kategóriája, igaz, azon belül a sűrűbb, nagyobb frekvenciájú hullámoké.

(Attól függően, hogy térben vagy időben szeretnénk-e megjeleníteni a hullámokat, beszélünk hullámhosszról – méterben, vagy frekvenciáról – hertzben. A hossz értelemszerűen a hullám nagyságát jeleníti meg csúcstól csúcsig számítva, a frekvencia pedig azt, hogy egy adott időegység alatt egy fix ponton hány hullám halad keresztül. Míg a hosszabb hullámok követik a Föld görbületét, a rövidebbek nem, így esetükben sűrűbben elhelyezett jeladó vagy átjátszó tornyokra van szükség.)

Egy kis G-történelem:

1G (1980-as évek): 150 megahertz

2G: 450 megahertz

3G és 4G: 450 megahertztől 3 gigahertzig

5G: 600 megahertztől 38-90 gigahertzig

Ahogyan terjed az 5G, egyre több tévhit is szárnyra kap, sokan féltik az egészségüket vagy épp a Föld élővilágát. Nem véletlen, hogy világszerte több tüntetés is zajlott már az 5G ellen, bár jelentős egészségkárosító hatásról egyelőre a jelenlegi tudományos álláspont szerint nincs tudomásunk.

5G,koronavírus,tüntetés,világom,tudomány
forrás: Getty Images

Az egyik félelem a madarakkal kapcsolatos. Az 5G-ellenesek gyakran idéznek egy 2014-es Nature-cikket arról, hogy az elektromágneses zaj megzavarhatja a költöző madarak belső iránytűjét. Valóban lehet erről szó, de ez a tanulmány éppenséggel a hosszabb hullámhossz hatásairól szólt, tehát pont nem az ötödik generációs technológia által alkalmazott rövidebb hullámhosszakra vonatkozott.

Ám a legvadabb elmélet szerint a koronavírust is az 5G okozza. Az elképzelés hívei szerint elég megtekinteni egy húszfontos bankjegyet, hogy az állítás igazáról meggyőződjünk. Nézd meg te is a galériában, hogy miről is van szó:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Egy összeesküvés-elmélet hívei szerint az 5G okozza a koronavírus-járványt, és elképzelésüket a húszfontos bankjeggyel "igazolják"

Az összeállítás forrása részben: AsapSCIENCE

Tovább olvasok
Kép
Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit

Hiába az a mondás, hogy a szépség belülről fakad, ha bárhová nézünk, csakis a tökéletes testek és a modellarcok számítanak elfogadottnak. A testpozitív influenszerek népszerűsége viszont épp abban áll, hogy bevállalják: nem felelnek meg a szépségideálnak.

Kép
Vízeséspornó és a varázslatos Hallstatt

Nem szoktam gyakran megírni a nyaralásaimat. Leginkább azért, mert van, amikor egy mondatban is össze lehet foglalni. Például: „Jesolóban fetrengtem a tengerparton egy hétig.” Hát, ha fejreállok, sem lesz cikk ebből. Idén azonban Ausztria felé vettük az irányt. Jobban nem is tehettük volna. Persze, a cél kiválasztásában nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak is. A második részben eljutunk a csodás Hallstattig!

Kép
Nem szégyen és nem hőstett az örökbefogadás

„Olvassa el ezt a könyvet az, akinek két anyja van!” – gondoltam az „Akiknek két anyja van” című könyvről. Az örökbefogadás tematikája ugyanis minden szinten kívül esett az érdeklődésemen. Aztán mégis belelapoztam a szerkesztőségben, és beszippantott a szöveg. Annak meg aztán már külön örültem, hogy engem kértek fel a könyvbemutató moderáló beszélgetésére a szerzővel, Mártonffy Zsuzsával.

Kép
5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Kép
A férfi stílusa: Az oldalzsebes, rövid cargonadrág a nyár legnagyobb visszatérője - Mutatunk pár shopping tippet

A cargonadrágok számos változáson átestek az utóbbi években, és amikor már lassan temettük őket, akkor hirtelen ismét a legnevesebb kifutókon jöttek szembe és ami azt illeti ez a visszatérés most egész jól sikerült. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép
Frittata tojás nélkül – miért is ne?

Nem kell mindig húst és egyéb állati eredetű ételeket enni. Ezzel a bolygónk egészsége mellett a saját egészségedért is tehetsz valamit. Igazi win-win helyzet, ha ezt ráadásul olyan finom ételekkel teszed, mint ez a frittata.

Kép
Mi az igazság Lana Del Reyről - a szomorú lány története

Az elmúlt 10 év egyik legnépszerűbb zenei előadója. Különös stílusa és titokzatos élete felkeltette az emberek érdeklődését. De mivel vívta ki saját rajongói ellenszenvét és mi az igazság Lana Del Rey tragikus élettörténete mögött?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem