Miért egyformák a koszorúslányruhák? Tudtad?

Borítókép: Miért egyformák a koszorúslányruhák? Tudtad? Forrás: Europress
Történelmi oka van annak, hogy a koszorúslányok (angolszász vidéken legalábbis) egyforma ruhába öltöznek.

Az elmúlt években Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy a menyasszony koszorúslányok (a vőlegény pedig több vőfély) karéjában mondja ki az igent az oltár előtt. Koszorúslánynak lenni nagy tisztesség, ám nem két fillérbe kerül, ráadásul az a babarózsaszín szatén, amit férjhez menés előtt álló barátnőnk megálmodott, nem mutat mindannyiunkon egyformán előnyösen.

De miért kell egy-egy esküvőn egyforma, vagy legalábbis egymáshoz nagyon is passzoló ruhába öltözniük a koszorúslányoknak? Nos, ez nem egyszerűen a menyasszonyok mániája, hanem évezredes történelmi hagyomány áll az egyen-koszorúslányruha hátterében.

A Buzz60 videója szerint a koszorúslányok hagyománya az ókori római időkre nyúlik vissza, amikor is a menyasszony és kísérete teljesen egyforma ruhába öltözött – hogy amennyiben egy rosszakaró udvarló vagy bármilyen rossz szellem el akarná csaklizni a menyasszonyt, nehezebb dolga legyen.

A videóból más esküvői hagyományok eredete is kiderül: például amikor az újdonsült férj a karjában viszi át a feleségét a küszöbön, nos, az is az ártó szellemek elűzését szolgálta.