A fejtetű megelőzése 4 lépésben

Borítókép: A fejtetű megelőzése 4 lépésben Forrás: europress
A fejtetű megelőzése főleg a gyerekek körében kiemelkedően fontos. Egy kis odafigyeléssel, higiéniával és beszélgetéssel azonban könnyen elejét vehetjük a problémának.

A fejtetű egy élősködő rovar, ami vérszívással táplálkozik. Petéit lerakva a fejbőrön, azok mintegy rátapadnak a hajszálakra és nagyjából egy hét múlva kelnek ki, nekünk igen kellemetlen tüneteket okozva ezzel.

Mivel leginkább zárt közösségekben terjed fejről-fejre a leggyorsabban, így az óvodás és kisiskolás gyerekek a legveszélyeztetettebbek velük szemben. Leggyakoribb tünetei a vörös, viszkető fejbőr, esetleg kiütésekkel tarkítva, illetve a vakarástól felülfertőzött sebek megjelenése a teljes fejtetőn, esetleg a fül és a haj találkozásában.

Mivel azt nem tanácsolhatjuk, hogy a gyerek egyáltalán ne menjen fejtetű gyanús társai közelébe, ezért néhány nem elhanyagolható higiéniai lépésre hívnánk fel a figyelmet a fejtetű megelőzése érdekében.

Forrás: europress

1. Mindig tartsuk tisztán, fertőtlenítsük a fejbőrrel gyakran, vagy esetenként érintkező használati tárgyak felületét! A fejtetű megelőzése sokszor a megfelelően tisztított hajfésűk, kefék használatán múlik. Vegyük figyelembe, hogy mi mindennel léphet még kapcsolatba a fejbőr: így mossuk magas hőfokon a törölközőket, ágyneműket, sapkákat, kapucnis pulóvereket, kalapokat, stb. Fertőtlenítsük le az ágy és széktámlákat, amelyekhez a gyerek még gyakran hozzáérhet, hiszen a fejtetű nem nagyobb 2-4 mm-nél, és színe is gyakran változó, így szabad szemmel nem mindig észrevehető!

2. A fejtetű megelőzése már több, gyógyszertárban kapható hajszesszel is lehetséges. Ha tudomásunkra jut, hogy a gyermekünk környezetében valaki fejtetvektől szenved, ne halogassuk, gyorsan szerezzünk be a hajmosás után használandó termékből! A hajszeszt nem csak a fejtetű megelőzése céljából tudjuk később használni, hanem akkor is, ha véletlenül mégis megkapta volna gyermekünk a tetvességet. A szert a már elmúlt fejtetvesség után is érdemes még néhány hétig használni, hogy biztosan kiirtsuk vele a rovarokat.

Forrás: europress

3. Nem csak akkor kell elmenni a háziorvoshoz, vagy az iskolaorvoshoz, amikor a baj már bekövetkezett! A fejtetű megelőzése akkor a legeredményesebb, ha a más jellegű, egyébként is aktuális orvosi vizsgálatok alkalmával átvizsgáltatjuk gyermekünket. Jobb félni, mint megijedni! Fontos, hogy ha mégis fejtetű gyanúval érkezik haza gyermekünk, akkor ne csak az iskolai társait, hanem a családunk többi tagját is vizsgáljuk át, küldjük el orvoshoz, kezeljük hajszesszel! Ez a legteljeskörűbb és leghatékonyabb módszer a fejtetű megelőzése szempontjából.

4. Beszélgessünk a gyerekkel a problémáról, adjunk neki megnyugtató magyarázatot, válaszokat! Sajnos a fejtetű gyakran cikizések, csúfolások tárgyává teheti a gyerekeket, akik egymaguk nem képesek kellően feldolgozni az őket ért bántásokat. Ezért, ha szóba kerül a fejtetű, adjunk neki felvilágosítást a rovarról, a megjelenési helyeiről, és nyugtassuk meg, hogy ez sokakkal előfordul, és hogy általában nem tehetünk róla. Meséljük el neki, hogy miért fontos a fejtetű megelőzése, és készítsük fel arra is, hogy miből veheti észre ha baj van, és mit tehet ellene. Ha kell, beszéljünk az osztályfőnökkel és kérjük meg, hogy tartson a fejtetűről szóló felvilágosítást az osztályban, hogy elejét vegyük a megkülönböztetéseknek, fölösleges kigúnyolásoknak, elfordulásoknak!