A barátaid fele valószínűleg nem tart téged a barátjának

Borítókép: A barátaid fele valószínűleg nem tart téged a barátjának
Hány barátod van? Ideértve a nem túl közelieket is? Nos, van egy kellemetlen hírünk: a barátaid nem is biztos, hogy ugyanúgy barátként gondolnak rád, mint te rájuk.

Egy márciusban közzétett kutatás pontosan ezt mutatta ki: az emberek nem túlságosan megbízhatóan értékelik a kapcsolataikat. Egy egyetemi közösség tagjait megkérték, hogy értékeljék a társaikat 1-től 5-ig; 1-et adhattak azoknak, akiket jóformán nem is ismertek, az 5-ös pontszámot csak a legközelebbi barátok kaphatták. A 3-as már egészen jó haveri viszonynak felelt meg.

A 84 fős felmérés során a kutatók több, mint 1300 baráti kapcsolatot regisztráltak, és a válaszadók az esetek 94 százalékában azt feltételezték, hogy akit ők barátjukként pontoznak, azok nekik is ugyanolyan (3-as vagy nagyobb) pontszámot fognak adni. Hiszen akit barátodnak, barátnődnek nevezel, az hasonlóképpen fog rád gondolni, nem igaz? Hát nem. A baráti kapcsolatok csak 53 százaléka bizonyult kölcsönösnek ebben a felmérésben.

Persze: a fenti tanulmány nem igazán nagy mintán készült, és hát egyetemista diákokkal, akik egyik nap ezzel, másik nap amazzal barátkoznak. De a dolgozat korábbi hasonló felmérésekre is hivatkozik, amelyek eredménye nagyon hasonló vagy még ennél is rosszabb volt, mármint ami a kölcsönösség arányát illeti.

„A kutatásunk eredménye arra utal, hogy az emberek csak korlátozottan képesek érzékelni a kölcsönösséget, talán azért, mert az egyoldalú barátság próbára teszi az énképünket”– olvasható a tanulmány összefoglalásában.

via