Az 5 leggyakoribb konfliktusforrás, ha jön a nagyi! 5 tipp, hogyan kezeld könnyedén és hatékonyan

Az 5 leggyakoribb konfliktusforrás, ha jön a nagyi! 5 tipp, hogyan kezeld könnyedén és hatékonyan
Forrás: tookapic/Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legtöbb családban nélkülözhetetlen a nagymamák segítsége, ám előfordulhat, hogy pont ez a helyzet a konfliktusok forrása. Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük? Meddig érhet a nagyi keze?

Bár egy kisbaba érkezése hatalmas öröm, mégis sok energiát vesz ki az édesanyából, aki szeretne százszázalékos teljesítményt nyújtani. Sokan gyermekfelügyelőt fogadnak vagy barátok, rokonok segítségét kérik, főként, ha munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni vagy a bölcsőde, óvoda éppen nyári szünetet tart. Sokan irigykedve nézik azokat a családokat, ahol a nagyi is besegít. Kívülről a helyzet valóban ideálisnak tűnhet, de egyáltalán nem mindegy, hogy a nagyi hogyan segít és örömmel teszi-e mindezt vagy visszaél a helyzettel, egyre nagyobb feszültséget generálva.

Nincs két egyforma ember

Vannak anyák, akik úgy érzik, egyáltalán nincs szükségük segítségre és nem tűrik, ha mások beleszólnak az életükbe vagy tanácsokat osztogatnak nekik a gyermeknevelés kapcsán. Mások igénylik és alig várják a segítő kezeket. Ám jócskán akadnak olyan anyukák is, akiket a sok jó tanács és saját – vélt vagy valós- igényeik teljesen elbizonytalanítanak és a két véglet között ingadoznak. Persze nem mindegy, hogy milyen a segítség, mert a nagymamák sem egyformák. Néhányan közülük folyamatosan jelen szeretnének lenni családjuk életében, már-már zavaró jelleggel, számos nagyi pedig egyszerűen szólva nem akar nagymama lenni, aktív társasági életet él és nem érzi magát érettnek a feladatra. Az egyik többet, a másik kevesebbet segítene, mint amennyit elvárnak tőle.

5 probléma – 5 tipp

1. Te csak ne szólj bele! Megesik, hogy a nagyi túlzásokba esik, „mindent jobban tud” az anyánál és ennek hangot is ad. Beleszól a gyermeknevelésbe akkor is, ha erre nem kérik. Segítségéért cserébe pedig elvárásai vannak. Az anya ebben a helyzetben vagy meghúzza a határokat, vagy rosszabb esetben elnyomja magában a sérelmét, ami semmiképpen sem egészséges. TIPP: Köszönjük meg a tanácsot és kedvesen közöljük, hogy eltérő nevelési nézeteket vallunk.

2. Nem bírom egyedül! Néhány anya idővel rájön, hogy nem egészen így képzelte el az anyaságot. A nagymamától kéri és el is várja a segítséget. Ez a helyzet egészen odáig fokozódhat, hogy a nagymamára hárul a legtöbb szerep a pelenkázástól kezdve a főzésig és bevásárlásig. TIPP: Legyünk figyelmesebbek a nagyival, tanuljunk tőle és ne féljünk átvenni a gyeplőt, mert később bánhatjuk, hogy nem voltunk jelen.

3. Elkényezteted a gyereket! Sok anyuka fél attól, hogy a nagyi elrontja a gyereket és „mindent” megenged neki vagy éppen „félreneveli”. TIPP: Engedjük a nagyinak a kényeztetést, gyerekünk attól még alkalmazkodni fog az otthoni szabályokhoz.

4. Hozzád jobban ragaszkodik, mint hozzám! Ha az anyuka stresszes életet él és a nagyi közben nyugodtan süti otthon a fánkot, a gyerek egyértelműen vágyódik arra, hogy több időt töltsön a nagyival, akire amúgy is oly sokszor bízzák a felügyeletét. TIPP: Ne legyünk féltékenyek, az anyák pótolhatatlanok gyermekeik számára. Inkább próbáljunk minél több emlékezetes percet együtt tölteni velük és örüljünk, hogy gyermekünk jól érzi magát.

5. Nem igaz, hogy nem érsz rá, hisz nyugdíjas vagy! Előfordul, hogy ha a nagyi visszautasítja a segítségkérést, szemrehányást kap az anyától. TIPP: Fogadjuk el, ha a nagyi más programot talált magának. Szíve joga úgy élnie az életét, ahogyan neki az megfelel.

A megoldás a szeretetben, a kommunikációban és az elfogadásban rejlik

A felsorolt öt konfliktusforrás mindegyikének alapja a helytelen kommunikáció. Fontos kifejeznünk érzéseinket, vágyainkat, hogy elkerüljük a félreértéseket, melyek súlyos feszültségekhez és ebből eredő problémákhoz vezethetnek. Olyan megoldást kell találni, hogy a gyermek igényeit figyelembe véve az adott szerepekben a nagymama és az anyuka is a lehető legjobban érezzék magukat. S hogy ehhez mire van szükség?

Szeretetre: Az anyának elsősorban önmagát kell szeretnie. Ha az anya elégedett és jól érzi magát a bőrében, ez a családra is pozitívan hat, mert így képes lesz arra, hogy szeretetét teljes mértékben átadhassa környezetének.

Kommunikációra: Ha sikerül több- kevesebb beszélgetéssel egyeztetni az igényeket, a találgatásokból eredő félreértések és feszültségek elkerülhetővé válnak.

Elfogadásra: Ha az anya meghúzza a határokat, azt a nagymama - jó esetben - be fogja tartani. Ám neki is figyelembe kell venni a nagymama igényeit és magánéletét.


Ha nem a nagyitól fogadnál el tanácsokat:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Gyereknevelési tanácsok Hollywoodból, amiknek mi, földi halandók is hasznát vehetjük
Tovább olvasok
Kép
Hollywood extázisban ünnepli Kamala Harris alelnökjelöltségét

„Végre egy felállás, ami úgy néz ki, mint Amerika!” „Igazi örömkönnyek!” Ilyen tweetek záporoznak azután, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette: egy fekete-indiai származású nőt, Kamala Harrist választott alelnökjelöltjének.

Kép
Rangos nemzetközi toplistára került az Utas és holdvilág

A több mint 80 évvel ezelőtt íródott sikerregény mellett a millenium generáció legizgalmasabb írónőjének tartott Sally Rooney szerelmes története is felkerült.

Kép
6 hazugság, amit biztosan te is mondtál már a gyerekednek

Lehet, hogy nem szép ezt így kimondani, de a legtöbb szülő bizony szokott hazudni a gyerekének. Ezek persze az esetek többégében egészen ártalmatlan hazugságok. Sokszor a gyerekeket próbálják megkímélni velük, máskor a szülő próbálja meg kihúzni magát egy-egy kényesebb kérdésből. De bárhogy is legyen, a szakértők szerint még a legapróbb füllentéseknek is lehetnek hosszú távú hatásai a gyerekek lelki fejlődésére.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 12.: az Oroszlánok nagyobb társaság előtt vállalják a véleményüket, a Mérlegek magabiztosak

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
6 mondat a borról, amitől minden pincér világgá tudna futni

Azt mondják, rossz kérdés nem létezik. Nos, a pincérek ezt minden bizonnyal vitatnák. Ők azok ugyanis, akik munkájuk során megannyi olyan hozzájuk intézett felvetéssel találkoznak, melynek – hogy finoman fogalmazzunk – nincs létjogosultsága. Ezekből gyűjtöttük össze most a legütősebbeket. Figyelem, nevetni ér!

Kép
Rendes étel a strandon: tombol a beachfood-forradalom

A Balaton idén még felkapottabb lett: a koronavírus miatt egyre kevesebben nyaralnak külföldön. Ettől az árak felkúsztak az egekbe. Az építkezési boom következtében magas fokú a nádirtás, megjelent a mérgező kékalga – van rossz hír dögivel. De van jó is! Például, hogy lehet rendes ételeket kapni a strandokon. Javában tombol a beachfood-forradalom!

Kép
Meghan Markle „lebukott” mint névtelen hollywoodi blogger

Mielőtt Sussex hercegnéje lett volna, Meghan Markle közismert színésznő volt, aki a Briliáns elmék című tévésorozatban játszott. Emellett egy életmódblogot is üzemeltetett 2014-től pár éven át. Ezt is mindenki tudta. Csakhogy nem ez volt az első próbálkozása a blogoszférában.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem