5 isteni film, ami színdarabból született

Borítókép: 5 isteni film, ami színdarabból született Forrás: pexels.com
Az adaptáció mindig rizikós műfaj, hiszen a kedvenc történeink várva várt remakejeivel kapcsolatban hatalmasak lehetnek az elvárásaink és sokszor lehet csalódás a vége.

Összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb filmeket, amik színdarabból lettek átültetve és tökéletesen működnek — sőt bizonyos esetekben még túl is nőttek az eredetin —.

Kölcsönlakás

A Ray Cooney és John Chapman 1969-es Move Over Mrs. Markham című színdarabjából készült Kölcsönlakás 2016 óta a hazai színházi közönséget is jó kedvre deríti, idén pedig Dobó Kata rendezésében még filmre is vitték. Február 14-i bemutatójával tökéletes Valentin-napi program, ha könnyed szórakozásra vágytok.

Rómeó és Júlia

Mi mással folytathatnánk a sort, mint egy igazi klasszikussal? Shakespeare, sőt az egész világ egyik leghíresebb színművéről van szó, amit valósággal lehetetlen nem szeretni. A két ellenséges veronai család gyermekei között szövődött végzetes szerelem története nők és férfiak szívét egyaránt rabul ejti. Nem hiába, hogy a tragédia alapjául szolgáló konfliktus olyan, hasonló filmsikerek ihletője is volt, mint a Leonardo Dicaprioval fémjelzett Rómeó + Júlia, a West Side Story, vagy a High School Musical.

Furcsa pár

Neil Simon színdarabja 1965-ban debütált a Brodwayn, 1968-ban lett belőle amerikai vígjáték, sőt 1970-ben még TV sorozatot is csináltak belőle. Jack Lemmon és Walter Matthau párosánál szerethetőbbet keresve is nehezen találunk, nem csoda, hogy mintegy 30 évvel a film debütálása után, 1998-ban folytatás is készült Felix és Oscar életéről.

Casablanca

Meglepő módon ennek a klasszikusnak is egy színdarab, Murray Burnett Everybody comes to Rick's című alkotása szolgált alapul, ami végül sosem jutott ki a világot jelentő deszkákra. Végül a Warner Bros vásárolta meg a jogokat a filmkészítéshez.

My Fair Lady

Audrey Hepburnnek számtalan felejthetetlen alakítását ismerjük, de vitathatatlanul az egyik kedvencünk mikor Eliza Doolitle-ként próbálja arisztokratikusabbá varászolni a kiejtését és összességében a modorát. Tudtad, hogy ez a csodás musical George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült?