„Volt egy fekete kutyám: úgy hívták, hogy depresszió”. Egy csodás videó és 5 tipp, hogy milyen foglalkozást válassz, ha depressziós vagy

depresszió,fekete kutya,foglalkozás,who,lelkem,psziché
Forrás: YouTube

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha depressziós vagy, vagy ha valaki, akit szeretsz, depressziós, nézd meg a WHO kis videóját, ami a lehető legegyszerűbben és legérzékletesebben elmagyarázza, mi is ez a betegség, és mit lehet ellene tenni. A cikk végén 5 tippet is adunk, hogy milyen foglalkozást válassz, ha érintett vagy. A legutolsón talán meglepődsz majd.

A videót Matthew Johnstone írta, illusztrálta és az ő hangján halljuk a történetet, amelyben elmeséli, hogy milyen az élet a „fekete kutyával”.

A videó szövege a következő:

„Volt egy fekete kutyám. Úgy hívták: depresszió. Bármikor, amikor a fekete kutya megjelent, üresnek éreztem magam, és úgy tűnt, az élet lelassul. Néha meglepett a különösebb apropó nélküli látogatása. A fekete kutya miatt öregebbnek éreztem magam – és úgy is néztem ki.

Amikor a világ többi része látszólag élvezte az életet, én csak a fekete kutya mögül tudtam szemlélődni. Azok a tevékenységek, amelyek korábban örömet okoztak, már nem hoztak lázba. Előszeretettel vette el az étvágyamat. Felőrölte a memóriámat és a koncentrálóképességemet. Csinálni bármit, vagy elmenni bárhová a fekete kutyával – őrületes erőt követelt. Társasági eseményeken a maradék kis önbizalmat is kiszippantotta belőlem. A legnagyobb félelmem az volt, hogy felfedeznek, azon aggódtam, hogy az emberek majd elítélnek amiatt a stigma miatt, amit – úgy éreztem – a fekete kutya rám nyomott. Úgyhogy rengeteg energiát fektettem abba, hogy elfedjem őt. Márpedig fenntartani egy érzelmi hazugságot – rendkívül kimerítő.

Olvasd el ezt is:

A depressziót Winston Churchill nevezte el fekete kutyának. Nem véletlenül menekült előle – többek között – a festészetbe. „A festés tökéletes kikapcsolódás. Semmit sem ismerek, ami a test megterhelése nélkül ennél jobban lekösse a lelket. Mihelyt elkezdődik a kép készítése, a bármely aktuális aggodalomnak vagy a jövő fenyegetéseinek nincs helyük a lelki vásznon, mert árnyékká és sötétséggé válnak. A lelki fényben minden a feladatra koncentrálódik.”

A fekete kutya rá tudott venni arra, hogy negatív dolgokat gondoljak és mondjak. Irritáló emberré tett, akivel nehéz együtt lenni. Elvette tőlem a szerelmet és eltemette az intimitást. Semmit sem szeretett jobban, mint hogy felébresszen az őrjítően ismétlődő negatív gondolatokkal. Imádott emlékeztetni arra, hogy milyen kimerült leszek másnap.

Ha van egy fekete kutya az életedben, az nem csak annyit tesz, hogy egy kicsit levert meg szomorkás vagy. Legrosszabb esetben a teljesen érzelemmentes nihilt jelenti.

Ahogy idősödtem, a fekete kutya nagyobb lett, és már állandóan ott sertepertélt körülöttem. Bármit felhasználtam volna, amivel elűzhetem. De többnyire ő kerekedett fölém. Lent maradni könnyebb volt, mint újra föltápászkodni. Úgyhogy egész jó lettem az öngyógyításban, ami persze sosem segített igazán. Végül mindentől és mindenkitől elzárva éreztem magam. A fekete kutya kisajátította az életemet.

Amikor minden örömet elveszítesz az életben, elkezded megkérdőjelezni, mi értelme is van az egésznek. Szerencsére ekkor segítő szakembert kerestem. Ez volt az első lépés a felépülés felé, életem fő fordulópontja. Megtanultam, hogy nem számít, ki vagy, a fekete kutya emberek millióinak életét keseríti meg. Azt is megtanultam, hogy nincs csodafegyver vagy varázspirula. Van, akinek segít a gyógyszer, és van, akinek teljesen más megközelítésre van szüksége. Azt is megtanultam, hogy ha őszinte vagy azokkal, akik közel állnak hozzád, az rengeteget számít.

A legfontosabb, hogy megtanultam többé nem félni a fekete kutyától, sőt, néhány trükkre magam is megtanítottam.

  • Minél fáradtabb és stresszesebb vagy, ő annál hangosabban ugat, ezért fontos, hogy megtanuld lecsendesíteni az elméd.

  • Klinikailag bizonyított, hogy a rendszeres testmozgás enyhe és közepes depresszió kezelésében éppen olyan hatékony tud lenni, mint az antidepresszánsok. Úgyhogy menj el sétálni vagy futni, és hagyd magad mögött.

  • Vezess hangulati naplót: a gondolataid papírra vetése katartikus lehet, és fontos felismerésekhez vezethet.

  • Azt is vedd számba, mi mindenért lehetsz hálás.

  • A legfontosabb, hogy tudd, nem számít, mennyire kerülsz mélyre, ha megteszed a megfelelő lépéseket, és beszélsz a megfelelő emberekkel, a fekete kutyás napok el tudnak és el is fognak tűnni.

Azt azért nem mondanám, hogy hálás vagyok a fekete kutyának, de az biztos, hogy elképesztő tanítóm volt. Arra kényszerített, hogy újra megbecsüljem és egyszerűsítsem az életem. Megtanultam, hogy ahelyett, hogy elfutnék a problémáim elől, jobb, ha magamhoz ölelem őket. A fekete kutya talán örökre az életem része marad. De már nem lesz többé az a bestia, mint korábban. Van egy megállapodásunk.

Ismeretszerzéssel, türelemmel, fegyelemmel és humorral a legrosszabb fekete kutya is megszelidíthető.

Ha teheted, az alábbi foglalkozások közül válassz, hogy enyhüljön a depressziód:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ha teheted, az alábbi foglalkozások közül válassz, hogy enyhüljön a depressziód:
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem