5 +1 tippünk van a pandémiás depresszió ellen

Borítókép: 5 +1 tippünk van a pandémiás depresszió ellen Forrás: Getty Images
A Covid 19 vírus megjelenése, majd pandémiává fejlődése világviszonylatban rázta meg az emberiséget. Az azóta kialakult kollektív szorongás -melyet a helyzet bizonytalasága táplál- az élet szinte összes területére kihat. Mi lesz a munkánkkal, a nagyszülők egészségével, a saját egészségünkkel, a gyerekeink megszokott kis rutinjaival, mikor lesz ennek vége és még kérdések ezrei futnak át az agyunkon, melyek csak tovább erősítik az aggódás érzését. A gazdasági, társadalmi élet nemvárt nehézségei mellett, a vírushelyzet egyszerű tudata is súlyos károkat okoz az emberek mentális egészségében. De akármilyen nehézségek között is élünk, az első és legfontosabb, hogy visszanyerjük belső nyugalmunkat. Kiegyesúlyozottságunkért pedig, elsősorban mi magunk tehetjük a legtöbbet. Lássuk hogyan is.

Emlékszem, az első hétre, amikor a gyerekek nem mentek iskolába, amikor a férjem otthonról kezdett el dolgozni, amikor nem tudtuk, hogy a szomszéd, ha elhalad az ajtónk előtt, akkor ő most befertőzi-e a folyosót a lélegzetvételeivel. Bizonytalanság, szorongás, ingerültség. Ez volt jellemző akkor sokunkra. Volt, hogy éjjel felébredtem és nem bírtam visszaaludni, mert járt az agyam az egész helyzeten és a miértekre akartam akkor, ott azonnal válaszokat találni.

Emlékszem arra is, hogy milyen hevesen dobogott a szívem, amikor először bevásárolni kellett mennem. Mint a filmekben, teljes felszerelésben- maszk, kesztyű, hajamat teljesen takaró sapka- a kormányt két kézzel markolva néztem a bolt ajtaját. Nagy levegőt vettem mielőtt kiléptem az autóból, és valami olyan szorongás lett úrrá rajtam egy korábbi rutin feladattól, mintha minimum én lennék a kulcsa a világ megmentésének a zombi háborúban, azzal, hogy most bemegyek abba a boltba és bevásárolok.

Még a legerősebb idegzetűeken is próbát tett ez az új helyzet és őszintén minden tisztelet azoknak, akik józanok tudtak maradni és váltani tudtak! Váltani! Angolul azt mondják: Change your mindset! Vagyis válts szemléletmódot. Viszont amilyen könnyű ezt mondani, annyira nehéz tudati beállítódásunkat megváltoztatni, pláne nyomás alatt. De minden lehetséges, figyelj!

1. Fogadd el

Nincs mese: aggódással, éjjeli agyalással nem oldódik meg a vírushelyzet. Tagadni, elutasítani a jelent, a jelen ilyenségét nem érdemes. Korlátozva van a mozgásterünk, a lehetőségeink is korlátok közé van szorítva. Moroghatunk, zsörtölődhetünk, dühönhetünk- mindenki válassza ki a magának megfelelő reakciófokozatot- de ezzel nem fogjuk tudni megváltoztatni a helyzetet. Sőt, csak tovább rontunk érzelmi állapotunkon. Viszont ha reálisan, felülről tekintünk rá az adott körülményre és a helyzet lehetetlenségében a most lehetőségét keressük meg, akkor már egy békésebb állapot felé irányítottuk magunkat.

2. Teljesen rendjén van, ha fáj

A 'hogy vagy?' kérdésre olyan rutinosan válaszolunk sokszor, hogy 'kösz jól', hogy még akkor is, ez ugrik ki a szánkon, amikor egyáltalán nem vagyunk jól. Persze nem szükséges mindenkinek megvallanod, hogy mennyire magad alatt vagy, de biztosan megvan az a bizalmi kör, amin belül van hallgatóságod. De talán ennél is fontosabb ilyenkor, hogy megengedjük magunknak azt, hogyha valami rosszul halad, akkor az bizony fájdalmas és rossz passzban tart és nincs jó kedvünk. Ilyen is van, és ez teljesen normális. Igen, van olyan, hogy rémültek vagyunk, van olyan, hogy félünk valamitől. Ez is érző lényünk része.

3. Keresd a pozitív impulzusokat

Nem kell ide vírus helyzet, hogy megtaláljanak minket a negatív élmények. Viszont, ha belső iránytűnket a pozitív dolgok irányába állítjuk, akkor fényévekkel előrébb jutunk lelki egyensúlyunk megtalálásában. “Minden rosszban van valami jó”- szokták mondani, de akármilyen elcsépelt is ez a mondás, van benne igazság. Keressük a jót a rosszban, legyünk nyitottabban az újra. Ha egyetlen egy apró örömöt is láton a nagy halomnyi maszlagban, kapaszkodjunk bele abba az egy pozitív élménybe és vigyük tovább inkább azt, mint, hogy a rosszat boncolgatjuk.

4. Eszköztár bővítés stressz leküzdésben

Mivel tudod lenyugtatni magadat stresszes szituációban? Légzőgyakorlat, séta, jóga vagy a romboló gondolatokat mindfullness módszerrel engeded szabadjára? Bármelyik jó, pontosítok: egy biztosan jó lesz, csak keresd meg melyik az a módszer, amit a stressz leküzdésében alkalmazni fogsz. Itt is él az aranyszabály, mely szerint a rendszeres gyakorlás rutint tud teremteni a tevékenységből. Vértezd fel te is magad egy jól bevált önvédelmi módszerrel és könnyebben fogsz tudni megküzdeni a nehéz helyzetekkel.

5. Nyugodt percek magamnak, mert megérdemlem

Olyan könnyen elfelejtjük megnyomni magunkon a szünet gombot. Mi az hogy elfelejtjük! Azt is elfelejtjük, hogy van rajtunk ilyen. Úgyhogy tessék megkeresni és bizony használni. Fél óra ücsörgés könyvet olvasva, egy óra sport, séta a parkon át hazafelé a munkából. Online relaxációs módszer vagy salsa tanulás? Miért is ne! Fizessük be magunkat rá. Minden magunkra fordított idő, önmagunk megbecsülésének, szeretetének érzését erősítik. Ez pedig közvetlenül a nyugodtabb ÉN-t építi.

+1. Egyél változatosan, aludj eleget

Elengedhetetlen az egészséges ideg és fiziológiás működésünkhöz a változatos étrend és a megfelelő alvásmennyiség. Nem tudod hogyan állítsd össze a heti menüt? A neten számtalan grafikát találhatsz az egészsges étkezéshez passzoló ételpiramisokról. De ha napi segítséget vársz, tölts le egy táplálkozást segítő applikációt vagy egyeztess egy dietetikussal. A pihentető alvást pedig segítsd azzal, hogy tíz óra körül ágyba mész, de csakis hírek telefonról olvasgatása nélkül!

Ha nem tudsz megküzdeni a rád nehezedő nyomással, bátran kérj segítséget és fordulj szakemberhez. Nem vagy egyedül ezekkel az érzésekkel, de ennél fontosabb:

mindig van megoldás.

Hírességek, akik maguk is megküzdöttek a depresszióval: