15 munkahelyi karakter, akikkel képtelenek vagyunk azonosulni

15 munkahelyi karakter, akikkel képtelenek vagyunk azonosulni
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ő

Ők azok, akikről mindenkinek meg van a véleménye az irodában. Ha lehetne elkerülnéd őket, de leginkább abban reménykedsz, hogy nem tartozol közéjük! :-)

Alapvetően nem kenyerem, hogy bekategorizáljam az embereket, – sőt, a szakmámnál fogva, kimondottan ügyelek is rá, hogy ne legyenek előítéleteim -, DE! egykoron jómagam is dolgoztam céges kollektívában, és bizony én is megtapasztalhattam, mennyire nem jó bizonyos típusú figurákkal együtt dolgozni. Mert majdnem minden szervezetben van legalább egy „muki”, akit előszeretettel választ mindenki, – kimondva, vagy kimondatlanul-, a cég fekete bárányának. A napokban egy külföldi oldalon találtam egy, ezekről a különcökről szóló cikket, és úgy gondoltam, ez a téma belőlem is kikívánkozik, némi szarkazmussal, és öniróniával fűszerezve. Mert ugye, ki a megmondhatója, hogy egyszer valamikor, nem épp rólam gondolták-e valahol, hogy én vagyok a képbe nem illő fehér holló? Következzen tehát az az általam kigondolt gyűjtemény, ami azokra a kollégákra vonatkozik, amilyen,- vagy akinek a helyében -, lehetőleg soha, de soha nem szeretnék lenni. (A lista a teljesség igénye nélkül készült, természetesen bővíthető.)


1. A negatív
Akinek, soha (és ezt most szó szerint értsd) semmi nem jó. Nem csak, hogy nem elég jó, hanem egész egyszerűen nem tudsz jót cselekedni. Állandóan haragszik a világra, – valószínűleg arra is, hogy megszületett -, elégedetlenedik a munka, a főnök, a kollegák, az eső, a napsütés, a zene, a csend…szóval tényleg minden miatt. Ezekből az emberekből kerül ki a legtöbb energiavámpír is, akiktől nem árt minél távolabb tartanod magad.


2. Az irigy
Akitől folyton csak azt hallod, hogy a másik kolléga, – legyen az bárki -, mit mivel érdemelhetett ki, kinek mi és miért jár jobban, mint neki. Valószínűleg sosem hitte igazán magáról, hogy ő jobban csinálná, vagy, hogy az ő munkája tökéletes, szimplán úgy gondolja, hogy neki minden alanyi jogon JÁR. Na, neki egész biztos, hogy nem tudod elmagyarázni ennek ellenkezőjét, légy akár a kollegája, vagy a felettese.


3. A lusta
Az az ember, akire ha rábízol egy feladatot, meg sem fontolja, hogy azonnal kéne megoldani. Nem érdekli, hogy az ő saját világán kívül, hogy és milyen tempóban folynak a dolgok; életfilozófiája a lehető legegyszerűbb: „jó, majd megcsinálom.” Azt pedig lesheted!


4. Az önző (seggfej)

Már elnézést a megnevezésért, de ez a kategória is létezik. Ő az, aki mindenen és mindenkin keresztül átgázolva éri el a céljait, társait semmibe veszi, akitől segítséget még remélni is irreális gondolat. Egy valami vezérli: saját maga, az önös érdekei. Ezekért pedig gátlástalanul képes menetelni. (Jól gondolod, sok főnök tudhatja magáénak ezt a szerepet.)


5. A mártír
Na, ő az, aki szeret a „megmentő” szerepében tetszelegni, holott mindig csak olyan feladatot vállal, ami már a kisujjában van. Annak elvégzését azonban egy kálváriaként tünteti fel, direkt és nyíltan sajnáltatja magát. Ha tehetné, arany piedesztálra emelné saját magát, és onnan letekintve várná a meghajlásokat.


6. Az érzelmileg nulla
Mondhatni, ő az empátia feketelyuka. Soha, semmilyen együttérzés nem mutatkozott még az arcán, simán elmegy melletted – nem csak, hogy köszönés (ami azért alap), hanem -, egyetlen mosoly, vagy grimasz nélkül. A döntéseit csak racionális, megalapozott tények alapján hozza, gondosan ügyel rá, hogy nem mutassa meg, hogy ő is csak ember.

Olvasd el ezt is!


7. A szagos
Ez az a kategória, ami azért elég egyértelmű. Mindegy, hogy egy elviselhetetlen parfümöt, vagy a saját izzadságának szagát húzza maga után valaki, egy idő után az egész iroda ujjal mutogat rá, vagy szebbnél szebb jelzőkkel illeti titokban. Ha nem tudsz ilyenről a munkahelyeden, vigyázz, mert lehet, hogy épp te vagy az! Bocs!


8. Az inkompetens

Az a fazon, akinek ötször küldesz el valamit ellenőrzésre, és ötször gond nélkül le is igazolja. Abszolút rossz helyen van, rossz időben, mert köze nincs ahhoz a munkához, amit kiosztottak neki. Rosszabb esetben nem is akarja megérteni, akkor pedig csak a gond van vele. Persze ettől még nem feltétlenül hülye, csak ő az, aki valahogy oda került, ahova igazából nem akart, vagy nem kellett volna neki.


9. A magának való
Akiről tíz év után sem tudsz többet kideríteni, mint hogy hol lakik, vagy, hogy hányas busszal megy haza. Nem kommunikál, nem nyílik meg. És nem azért mert introvertált, hanem mert alkalmatlan a csapatmunkára, az együttműködésre, és idegen neki a szervezetben való munka. Ha egyszer mégis kiderül róla valami személyes, az tuti hogy olyan meghökkentő, amire álmodban sem gondoltál volna.


10. A büdös „mikrós”

Akinek még senki nem mert szólni, hogy a lilahagyma, vagy a ruszli, nos, nem éppen irodai kaja. Azt sem veszi észre, ha távoztával fél órán keresztül nyitva vannak az ablakok, valamint teljes természetességgel eszi két pofára a hétvégéről maradt töltött káposztát a számítógépe előtt. Ez utóbbihoz néha még a teli szájjal beszélés, vagy telefonálás is társul. Hát őrület!


11. A trehány
Akire azért nem mersz semmit rábízni, mert rettegsz attól, hogy félúton elfelejti, vagy szimplán összecsapja. A precíz szó talán soha nem szerepel majd a szótárában és nagy valószínűséggel a készségei közt sem. Ezért ha néha fel is ajánlja segítségét, legtöbbször udvariasan visszautasítod.


12. A lemaradó
Borzalmasan lassú észjárású, kimért és általában késő kolléga ő. Nem tud sietni, az igyekezet valahogy más dimenzió számára. Mindent ezerszer megkérdez, mert épp nem volt ott, vagy nem hallotta, vagy rosszul értette, vagy ezek kombinációja. Igazán terhes társaság, mert mellette folyton úgy érezheted, mintha papagájként ismételned kéne az aktuális dolgokat.


13. A bűnbak
Ha hiszed, ha nem, ilyen is mindig akad. Akire, minden apróságot rá lehet kenni. Az a típusú ember, akit a többiek nem tartanak velük egy szinten levőnek, ezért ha épp felelőst keresnek valamire, ő az, aki mindig kapóra jön. És ilyenkor tök mindegy, hogy volt-e köze a dologhoz: ha nem volt, tuti elintézik, hogy legyen.


14. A pletykás

Különös ismertetőjele, hogy többet beszél, mint dolgozik. Ezeket a pletyka szeánszokat sokszor kávéval, vagy cigivel spékeli meg, és mindig mindenkiről van valami sztorija. Nem csak hogy valami, hanem friss és szaftos. Keveset van a helyén, lézeng a folyóson, állandóan beszélget, vagy a telefonján pötyög: vagyis non-stop infót gyűjt. Csak nehogy kinézzen magának!


15. A kakilóember
Tudom, nincs is ilyen szó, de engedd meg, hogy elmondjam: évekkel ezelőtt kénytelen voltam mintegy nyelvújítóként létrehozni. Emberünkről biztosan tudja az iroda, hogy épp hova igyekszik, vagy honnan jön. Képes ugyanis az átlagosnál sokkal hosszabb ideig bezárkózni a mellékhelyiségbe, oda pedig gyakran a mobilját is magával viszi. Rosszabb esetben épp utána érkezvén a toalettre, az egyéb „mellékhatásokat” is első kézből megtapasztalgatod, mivel ennyi idő elteltével saját szagát nem érzi, így nem is törekszik annak eltüntetésére.


Összegezve: adja az ég, hogy kevésszer kerüljenek az utunkba, de még inkább azt, hogy nehogy egy napon arra eszméljünk: mi magunk vagyunk „az a bizonyos”! Bízom benne, hogy jól szórakoztál, és abban is, hogy a legkisebb mértékben ismertél magadra!


Ha te is tudsz nevesíteni ezekhez hasonló karaktereket, írd meg nekünk kommentben, hogy még többet nevethessünk! Köszönjük!

Tovább olvasok
Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem