Kormos Anett: A világ legbénább locsolóverse

Kormos Anett: A világ legbénább locsolóverse
Forrás: éva magazin / europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„volt olyan is, amikor bemásztam az ágy alá, és azt kiabáltam, hogy nem megyek ki, mert a bácsi csúnya.”

Egy tök, két tök, három tök, négy tök, öt tök, nem tökölök, öntök – szavalta anyámnak az ekkor már picit sem szomjas rokon, majd megöntözte kölnivízzel. Aztán bárgyú, amolyan „gyere ide, kisangyalom, te se maradsz ki ajóból” vigyorral felém fordult, én meg anyám rendreutasító tekintetétől tartva alávetettem magam a locsolási rituálénak.

Olvasd el ezt is!

Többnyire. Mert persze volt olyan is, amikor bemásztam az ágy alá, és azt kiabáltam, hogy nem megyek ki, mert a bácsi csúnya. Szegény, többször nem jött locsolni, úgy megsértődött, hogy nem bánta volna, ha elhervadok ott, ahol vagyok.

Kései virágzás

Zárójelben jegyzem meg, hogy akkoriban nagyon messze voltam még a hervadástól. Sőt! A bimbózás is elérhetetlenül távolinak tűnt – nagy bánatomra. Ugyanis a korombéli fiúkat jobban érdekelték a bimbók, mint a piros tojás, így a húsvéti locsolkodás számomra nem arról szólt, amiről kellett volna. Nem kacérkodás volt, nem udvarlási előjáték, hanem kötelesség. Ugyanis nem az történt, hogy a nekem tetsző fiú berobbant aszobámba, nyakon öntött egy vödör vízzel, én meg sikongatva körbeugráltam, persze úgy, hogy közben alaposan végigmérhessen vizes pólóban. Jó, túlzásba estem. Nyilván azzal is beértem volna, ha a nekem tetsző fiú zavartan megáll az ajtóban a kezében kölnisüveget szorongatva, és szemérmesen apámra pislogva próbálja kipuhatolni, vajon mennyire kell illedelmesnek lennie a locsolóversnek, ha mindenképp szeretné elkerülni, hogy ő célba vegye a legújabb vadászpuskájával. De tudjátok, mit? Mit játszom itt az eszem?! Egy nekem nem tetsző fiú is pont jó lett volna. Egy sima fiú. Egy átlagos. Vagy egy átlagon aluli. Ehelyett kik jöttek hozzánk locsolni? Hát az én korosztályomból senki. Senki, akivel legalább egy kicsit gyanúba keveredhettem volna. Rokon gyerekek és rokon felnőttek. Vagy nekem kellett lehajolnom, hogy meg tudjon locsolni a hároméves is, vagy a locsolónak kellett lehajolnia, hogy félrészegen imbolyogva is eltalálja a fejemet a kölnipermettel. Tehát vagy a korkülönbség, vagy a vérfertőzés gyanúja választott el attól, hogy a locsolóra mint udvarlóra tekinthessek.


Locsolók helyett

Mire pedig bimbózni kezdtem volna és jöttek volna a szódásszifonos kérők előjátszani, addigra elköltöztünk. Szeretném hinni, hogy apám véletlenül választott olyan félreeső telket, hogy teljesen véletlenül vett pont az én bimbózásomat megelőzően egy Medvelaki Bátor Daszkó nevű ötvenkilós rottweilert házőrzőnek, és hogy teljesen véletlenül bővítette pont ekkor avadászpuskakészletét. Szeretném hinni, de nehéz. És nehéz volt szembenéznem azzal is, hogy bár felnőttem a számomra is kívánatos locsolkodókhoz, azok nem fognak jönni, mert vagy nem tudják, hol lakunk, vagy tudják, viszont nem bíznak abban, hogy elég gyorsan tudnak szlalomozni Daszkó és az apám által kilőtt puskagolyók között.

De szembenéztem vele, és úgy kezeltem a helyzetet, ahogy egy felnőtt nőnek kezelnie kell: írtam egy levelet a húsvéti nyuszinak, és kértem egy kecskét. Mert ha locsoló nincs, kecske is jó lesz. Úúúú, hogy hangzik ez…. most látom csak. Tisztázzuk azonnal, hogy ekkor valójában csak nyolcéves voltam, és csak én gondoltam, hogy felnőttem, és hogy a kecske nem arra kellett, amire az gondol, aki rosszra gondol. A kecske azért kellett, mert végre olyan helyen laktunk, ahol lehetett kecskét is tartani, és mert valahol láttam, hogy a kecske az olyan aranyos.

Olvasd el ezt is!

Várjátok csak ki a végét!

Most biztos becsapva érzitek magatokat, mert azt hittétek, végre kibontakozik valami szaftos sztori egy elszánt kanról, aki mégiscsak túljárt apám eszén és bemászott hozzám az erkélyablakon és… de ne legyetek telhetetlenek. Sztori jön, csak nem szaftos, és nem kanról, hanem bakról, aki viszont nemcsak apám eszén járt túl, hanem mindenkién. Húsvétra ugyanis megkaptam Bandit, a kis bakkecskét. Bandi úgy sírt, mint egy csecsemő, felváltva tápláltuk cumisüvegből, mint egy csecsemőt, és úgy cipeltük mindenhová magunkkal, mint egy… pórázon, mint egy kutyát, mert azért az mégis túlzás lett volna, ha ölben cipeljük, mint egy csecsemőt. Amíg Bandinak megvoltak ezek a csecsemős vonásai, addig volt vele a legkevesebb baj. Kis kecske kis baj, nagy kecske nagy baj, ahogy mondani szokás. Amint ugyanis Bandi leszokott a cumizásról, rászokott a fűre. (Kérnem kell a szerkesztőktől, hogy tegyék ki a cikk elejére a tizennyolcas karikát.) Bocsánat, pontosítok, nem afűre szokott rá, hanem a legelésre. És bár anyám seprűnyéllel többször is próbálta Bandi fejébe verni, mi a különbség fű és muskátli, fű és árvácska, fű és begónia között, Bandi nem volt elég érett a kis növényhatározó bebiflázásához. Sőt, úgy tekintette, hogy ami zöld, azt neki meg kell kóstolni, akkor is, ha az egy szárítókötélről lelógó zöld abrosz vagy a kertben hagyott zöld gumimatrac.

De ami anyámnál – aki csak azért nem vonalzó mentén vet, mert nem találja elég pontosnak – végleg betette a kaput, az az volt, amikor Bandi betért a fóliasátorba, és önkényesen visszametszette a paprikapalántákat. Ezzel Bandinak megpecsételődött a sorsa. Apám álmodozni kezdett a kecskepörköltről, anyám viszont azonnal lehűtötte, neki nincs kedve kecskét vágni, szerinte az új gazdi a megoldás.
És mivel a gazdikeresési projekt pont húsvétra esett, ez volt az első húsvét, amikor illetéktelenek is behatolhattak a birtokunkra. Az első olyan húsvét, amikor apám kennelbe zárta Daszkót és elővette a „fegyvertelen és barátságos ember vagyok” álarcát. Az első olyan húsvét, amikor olyanok is megjelentek nálunk, akikhez engem semmilyen vérségi kapcsolat nem fűzött. Jó. Nem locsolási szándékkal érkeztek, hanem kecskenézőbe, és nem miattam, hanem Bandi miatt, de hát ki vagyok én, hogy a kákán is csomót keressek. Pláne, amikor apotenciális gazdijelöltek között megjelent a fogorvos és a fia is. A fogorvos fia… Ó, ha tudnátok, milyen szép fiú volt… Na nem úgy szép, hanem úgy, ahogy még egy fiúnak sem szégyen szépnek lenni. És valószínűleg okos fiú is volt, mert összekötötte a kellemeset a hasznossal, vagyis a kecskevásárlást a locsolással.

Olvasd el ezt is!

Hát ő volt az én első igazi locsolóm. És sokáig az utolsó is. Pedig Bandi után minden évben újabb és újabb kártékony állatot kértem a nyúltól, hátha… De apám okos ember, aki kétszer nem követi el ugyanazt a hibát.

Tovább olvasok
Rusztikus vendéglátás

Talán Te is sokat hallottál nagyanyáink ősi történeteiről; a régies házakról, a vidéki életmódról vagy a nagy létszámú, családi összejövetelekről. Ezt a feelinget mi csak nehezen képzelhetjük szemünk elé, de sokan közülünk szívesen látogatja meg eme magasztos hangulatot idéző helyeket.

Olcsó és zöld: 10 tipp a zero waste konyhához

Manapság egyre többen vagyunk, akik messze elkerüljük az egyszer használatos műanyagokat, szelektíven gyűjtjük a szemetet, a saját kulacsunkat és főztünket visszük a munkahelyünkre. Így valamennyit csökken az ökológiai lábnyomunk, de van még mit lefaragni.

Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem