Ez az oka, amiért nem veszem fel a férjem nevét

Ez az oka, amiért nem veszem fel a férjem nevét
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

"

"Na és, hogy veszed fel a nevét az esküvő után?" - Szegezik nekem sokszor a kérdést, miközben a kíváncsiság szinte fizikai alakot ölt. "Van már nevem köszi, de jó, hogy kérdezed...!" - Válaszolom, majd végignézem a leplezni próbált csalódottságot. Itt az ideje választ adni a miértre.

Szinte biztos vagyok benne, hogy nincs olyan házasságot tervező, vagy annak halvány gondolatával is kacérkodó nő a bolygón, aki legalább egyszer ne játszott volna el a gondolattal, hogy vajon hogyan hangzana a neve, miután bekötötték a fejét. Talán akad olyan is, aki minden hosszabb-rövidebb románcnál „felpróbálta” az aktuális hódolója nevét, és olyan is, aki csak annál az egy, nagybetűs IGAZINÁL, aki mellett úgy döntött, hogy letáborozik.

Olvasd el ezt is!


Nem fogom ferdíteni a sztorit, én is megtettem ugyanezt néhány alkalommal, hogy jókat nevessek, vagy épp elszörnyülködjek egyik-másik hangzásán. És megtettem most is, amikor már élesben játszom, hogy hátha a végtelen elköteleződés érzésének hatására változik a véleményem. De nem, úgy tűnik hajthatatlan vagyok, saját magammal szemben. Mindig is úgy gondoltam, hogy bármi is történjék, én ragaszkodni fogok a saját nevemhez. Persze most rengetegen gondolhatják rólam például a következőket:


•Akkor meg minek megy férjhez?


•Micsoda feminista hozzáállás!


•Sajnálom szegény férjét, biztos nem lehet könnyű neki!


•Szép kis feleség lesz az ilyen nőből, ha már az elején ilyen elképzelései vannak!

Pedig hiszitek vagy sem, nem a női mivoltom, és nem is a férfi szerepkörhöz való viszonyommal áll kapcsolatban az elhatározásom. Egész egyszerűen legbelül, valami megmagyarázhatatlan helyen – mondhatnám úgy is, hogy a zsigereimben – ott van ez az inger, ami a névváltoztatás értelmét próbálja megállás nélkül eladni nekem, aki mindeközben mintegy pajzsként tartja maga elé az „én én vagyok” érzést. Viszonylag sokáig tartott, amíg ki tudtam fejezni magamnak ezt a súlyos „miértet”.


De most már pontosan tudom, mivel állok szemben: az önképem, a magamról alkotott tudatom foggal-körömmel próbálja távol tartani a változást. Szüntelenül zajlik bennem a dialógus.


- Semmi nem fog változni: ugyanaz az ember, ugyanaz a nő leszek, aki, eddig voltam.


- Pontosan! – Súgja ekkor az eszem. – Ha ugyanaz maradsz, akkor meg minek kéne neked új név? Mégis kinek játszod itt az agyad?


- Kinek játszom? Jó kérdés. Jól tudom, ezerszer átbeszéltük: a férjemnek sem jelent ez semmit. Mégis egy pillanatig úgy éreztem, hogy mindenkinek tudnia kell a boldogságomról, hogy legszívesebben ország-világ elé tárnám, hogy megtaláltam azt, akit. Hogy ki kell nyilatkoztatnom, hogy attól a naptól kezdve hivatalosan is szimbiózis a közös létformánk. Hiába röhögsz, így érzem! De igazad van, csak magamnak kell megfeleljek!


- Tehát akkor, ha megfelelsz magadnak, akkor megfelel a régi név is, igaz?


- Igaz. Az eddigi nevet is meg fogják tanulni az óvónők, meg a tanár nénik az iskolában, amikor megyek majd a gyerekemért, hiába nem ugyanaz a vezetéknevünk. Mégsem kell az összes igazolványomat és hivatalos iratomat megváltoztatni.


- Nem kell, hogy „né” legyél, és a kimondhatatlan kötőjeles verzió miatt sem pislognak majd rád az ügyfélszolgálatokon.


- Köszi, de ezzel nem lettem beljebb, ezután is ugyanúgy elírják majd a nevem mindenhol!


- Na látod, annyi neved lehet, amennyi másnak sosem, esküvő ide vagy oda!


- Akkor azt mondod, kibírom az elkövetkező időszak kérdezősködéseit, sopánkodásait és egyet nem értéseit?


- Azt. Eddig nem volt bajuk ezzel a névvel, most milyen jogon kötnének bele?


És milyen igaza van ennek a belül őrt álló énnek! Szeretem a nevemet, büszke vagyok rá, hogy viselhetem és azokra is, akiktől kaptam. Ezzel a névvel fedeztem fel eddig a világot és a világ is ezzel fogadott be engem az elmúlt harminc évben. Akár nagyot is alkothatok még ezzel a névvel, vagy büszke lehetek arra, hogy ez alapján találnak rám az emberek, amikor egy munkáját odaadással végző coachot keresnek. És még ha az én rövid történelmem nem is hagy majd nagy nyomot a történelem egészén, biztos lehetek benne, hogy a nevem nem illan el a tavaszi fuvallattal, ahogy kimondom az igent, és nem merül szinte észrevétlenül feledésbe.


- Ez a végleges döntés, vagy kell még az öncoaching?


- Elfogadom, hogy állandóan alakulok. Rengeteg új, külső tényező formálja a személyiségem, és hogy bár még ugyanaz vagyok, mégis egyre inkább mássá válok, ahogy fejlődöm általuk.


Nem félek a változástól, de jól esik, ha van egy apró dolog a világomban, ami képes állandó maradni. Valami, amit egyszer megkaptam, és tudom, hogy soha nem veszik el tőlem. Valami, ami meghatároz, ami másokkal megismertet, amelyhez oly sok kép és emlék kapcsolódik az ismerős fejekben. A név, ami akkor is velem volt, amikor a férjem belém szeretett.

A cikk írója life coach, aki szentül hiszi, hogy a coachnak sem árt néha egy kis coaching. Ha életvezetési kérdésed van, ide kattintva megtalálod az elérhetőségét.

Tovább olvasok
Sarolta hercegnő ellopta a show-t a szülei elől – videó

A kis Sarolta hercegnő már 4 éves múlt, de még mindig elég huncut hozzá, hogy ne csinálja, amit az anyukája kér tőle.

10 szokatlan tipp a fehér tornacipő viseléséhez

Egy fehér tornacipő manapság alapdarab, mégpedig azért, mert mindenhez illik. Megállja a helyét a munkahelyen és egy elegáns outfithez is. Íme pár inspiráló szett a világ nagyvárosaiból!

Napi horoszkóp augusztus 18.: az Ikrekre rámosolyog a szerencse, a Skorpióknak nagy terveik vannak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Nyolc haiku, ami egy pillanat alatt rendet rakhat a fejedben

A költészet néha nem csak szép, hanem időnként ki is jelölheti az irányt egy katyvaszos napon.

Segíthet-e a felnőttfilm a nemi felvilágosításban?

Az online The Guardian cikke azt a dilemmát veti föl, hogy a szexuális felvilágosítás szövetkezhet-e pornószolgáltatókkal, annak érdekében, hogy a pornó hihetetlen elterjedtségének köszönhető hatalmát pozitív célokra, az edukáció hatékony célba juttatására fordítsák.

Fizetőeszköz, radír és szerelmi kötés – 19 érdekesség a kenyérről

Augusztus 20-a az Új Kenyér ünnepe, ennek apropójából összegyűjtöttünk egy halom izgalmas információt róla, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.

A nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egyben (hogy idén se kelljen keresgélned)

Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat.

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Bikákat komoly elismerés teszi boldoggá, a Rákok fontos döntést hoznak meg

A hosszú hétvége első napján is érdemes elolvasnod a csillagok üzenetét, hisz ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem