Vekerdy Tamás: Ezért jó az amerikai iskola

Vekerdy Tamás: Ezért jó az amerikai iskola

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vekerdy Tamás exkluzív írása most már teljes terjedelmében olvasható online!

Vekerdy Tamás pszichológus saját rovatot indított az Éva magazinban: ha szeretnél tőle többet olvasni, vedd meg a legfrissebb lapszámot! :)

Ez év tavaszán Amerikában jártam – jártunka feleségemmel. Régóta gondolkozom azon, hogy egyszer azért oda is el kellene menni,és most egy kedves meghívás kapóra jött. A bostoni magyar iskolába –a Boskolába – hívtak, hogy beszélgessek szülőkkel és tanárokkal a gyerekekről. Ez amolyan hétvégi iskola, ahol magyar szóra jönnek összea gyerekek és a családjaik. Itt éppen az egyik egyháztól kibérelt helyiségekben, egy Waldorf-iskola tőszomszédságában.

Erről aztán több amerikai magyar köris tudomást szerzett és meghívtak NewYork, San Diego és Los Angeles Magyar Házaiba is.

Olvasd el ezt is!

Itthon a gyerekeink azt remélték, hogy talán most majd egy kicsit kiábrándulok Amerikából. De nem ez történt. Már mindjárt a természet is lenyűgözött. Nagyon jelen van mindenütt, amerre én jártam, a lakóházak körül. (New York „mellett”, a barátomék kertjébe bejárnak az őzek, a szarvasok, a mormoták. Mivel vérengző vadállatok már nincsenek, túlszaporodtak, ezért szabad rájuk vadászni, de csak indián íjjal. A barátom nem egyet lőtt már és nyúzott meg közülük. Megmutatta nekem az íjászvizsgán lőtt mesterdarabját: nyila a kör közepébe talált és második nyila belefúródott az elsőnyíl kiálló végébe…)

Olvasd el ezt is!


Amikor hazajöttem és újra kibámultam kedvenc juharfámra az ablakon át, csodálkozva láttam, hogy milyen kicsik a levelei és milyen vékonyak.

De most legelőször hadd meséljek egy „közönséges”, önkormányzati New York-i iskoláról. Kedves vendéglátónk kislánya ebbe az iskolába jár, Brooklynban. (Az igazság kedvéért hozzá kell tennem, az a hír járja, hogy Brooklynban vannak a legjobb „általános iskolák”, ezért sok család ide költözik, ha teheti, iskolába készülő gyerekeivel.)
Az osztályban, ahova belépünk, már óra van. A tanítónő kedvesen felénk biccent, tudnak jövetelünkről, de az óra zavartalanul folytatódik.

Az osztály két részre van osztva, a gyerekek most a jobb oldali térfélben ülnek a földön, szőnyegen, körben. Mint majd megtudjuk, olyan olvasókönyveik (olvasófüzeteik) vannak, amelyekben a történetek mindig ugyanazokról a szereplőkről szólnak, de a gyerekek szabadon választják ki, hogy ők melyik, könnyebb-nehezebb, sokszöveges vagy inkább képes „könyvet” akarják használni. Így aztán a szereplőket mindenki jól ismeri, de a történetekről sok újat tudnak mondani egymásnak. Most éppen erről beszélgetnek, nagyon intenzíven. Közben egy kislány feláll, átmegy a termen, elhozza a kabátját, visszamegy, leül. Egy idő múlva újra feláll, elmegy a papírzsebkendő-tartóhoz, zsebkendőt vesz elő, visszamegy, leül. Kis idő múlva újra feláll, visszaviszi a kabátját. Senki nem mondja neki, hogy hova mész, Julikám, ez óra, mit csinálsz, jó, ha fázol, vedd fel a kabátod, de miért kell még visszavinni is, és ugyanakkor elhozhattad volna a zsebkendőt stb. Az egyik kislányon nagyon látszik, hogy mondani szeretne valamit. A tanítónő nem zavarja meg az intenzív beszélgetést, de amikor egy pillanatnyi csend támad, odafordul Lizához: Liza, te biztos már rég szeretnél valamit mondani. Liza hevesen bólogat, szája elé kapja a kezét és beszélni kezd. Zavarában az orrát is dörzsöli, de nagyon intenzíven mondja, amit mond. Senki nem zavarja meg. Senki nem mondja: Liza, így nem értjük, amit mondasz, ne a szájad elé tedd a kezed, ne masszírozd az orrodat, ülj szépen, rendesen, akkor jobban fogunk érteni. Nem. Nagy figyelemmel hallgatják Lizát.

Itt kezdem megérteni azokat a szülőket, akik nem voltak annyira elégedettek az amerikai iskolával, mint a szülők másik része, akikkel beszéltem, de azt ők is egyértelműen elismerték, hogy az öntudat, az önértékelés, az önbizalom olyan értékek, amelyeket az amerikai iskola soha meg nem sért, hanem minden lehető eszközzel kifejleszt a gyerekekben.

Tovább olvasok
5 „érzékenyítő” film, amit a gyerekeim is imádtak

Bár ezek a filmek nem gyerekeknek készültek – épp ezért mindet mi is velük néztük –, semmi olyan nincs benne, amiért megbántam volna, hogy a 6 és 13 éves gyerekeim láthatták. Sőt!

Grill receptek, amik nélkül nem érhet véget a nyár

Lassan vége az augusztusnak és ilyenkor szoktunk feleszmélni, hogy ennél jobban is kihasználhattuk volna ezt az időszakot. Oké a Balatonra már valóban nem biztos, hogy eljutsz ezen a héten, de a grillszezont még kimaxolhatod a szeretteiddel.

A reggeli edzés jobban segíti a fogyást? De miért?! Most kiderül...

Egy nemrégi kutatás derítette ki, hogy aki reggel edz, könnyebben fogy, mint aki délután vagy este. Most feltárulnak az okok.

6 alternatíva cukor helyett – na de tényleg jobbak?

Eldöntötted, hogy megpróbálod kizárni a cukrot az életedből, viszont azt jól tudod, hogy édes ízek nélkül szenvedni fogsz? Manapság rengeteg alternatíva van már a hagyományos cukor helyett: ismerd meg a 6 legnépszerűbbet!

Időnként a hajápolási rutin kapcsán sem árt a frissítés

A hajápolási rutin fontosságával minden bizonnyal te is pontosan tisztában vagy, elvégre ezzel tudod hosszabb távon is megtartani a hajad természetes szépségét, fényét és egészségét.

15 ember, akit felkapott a világhír, mégis beültek az iskolapadba

Lassan kezdődik a tanév, ilyenkor érdemes végigvenni, hogy ki az, aki belepottyant a szupersztárságba és ki az, aki továbbtanult.

A szülők félrelépését a gyerek magára veszi

A hűtlenség romboló hatású, akármennyire felemelő is a hirtelen fellángolás élménye. És ha gyerekeket is érint, még nehezebb feldolgozni.

Alacsony szénhidráttartalmú menü egy hétre

A szénhidrátszegény diéta az egyik leghatékonyabb módja – nyilván a sport mellett – hogy megszabaduljunk némi súlyfeleslegtől. Ha nem ez lenne a célod, akkor is érdemes időközönként beiktatnod a hétköznapokba, hiszen így egészségesebben és változatosabban táplálkozhatsz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem