Egészséges reggeli változatosan – a quinoa

Borítókép: Egészséges reggeli változatosan – a quinoa Forrás: europress
Ha unjuk a zabkását, próbáljunk ki egy másik – amúgy gluténmentes – gabonafajtát, a quinoát!

Ha az egészséges és diétás reggelikben gondolkozunk, akkor ugye azonnal eszünkbe jut a zabkása, amit nagyon sokféle módon el lehet készíteni, ízesíthetjük gyümölccsel, kókusszal, vaníliával, sovány kakaóporral, mákkal, mandulával... stb. (Nemsokára részletes recepteket és fotókat is közlünk a zabkásához.)Ennek ellenére eljön az a pont, amikor váltanánk, és kipróbálnánk valamilyen újdonságot is.

Erre az esetre ajánlom a quinoát, amiből a zabhoz hasonlóan egy tökéletes, tápanyag és vitamindús reggelit készíthetünk. A quinoa egyébként egy gluténmentes gabonafajta, magas a rost és a fehérjetartalma, valamit nagyon gyorsan elkészíthető, így tényleg szívesen ajánlom mindenkinek. Olyannyira értékes táplálék, hogy az inkák a magok anyjának tartották.


A reggeli mellett főétkezésekhez, köretként is tökéletes, vagy akár egy salátát is feldobhatunk vele, tényleg nagyon színes a felhasználási lehetőségek köre.

Neked is van kérdésed Virágh Barbara táplálkozási és életmód-tanácsadóhoz? Most felteheted azt! Írd meg a kérdésedet, problémádat az [email protected] címre és mi továbbítjuk azt a szakértőnk felé. A tárgy legyen: „A szakértő válaszol”. Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni a weboldalon.
Szakértőnknek természetesen a thechoice.hu oldalon keresztül is üzenhetsz.

Íme a recept:

Elkészítési idő: 30 perc
1 személyre
Fahéjas quinoakása
Hozzávalók
  • 50 g quinoa
  • 1,5 dl mandulatej (vagy kókusztej)
  • 1,5 dl víz (kb)
  • 10 g mandula (szeletelt)
  • 10 dkg alma
  • 1 kiskanál fahéj
  • sztívia (vagy eritrit. Édesítéshez, ízlés szerint)

1. A quinoát jól átmossuk.

2. A vizet és a magtejet összekeverjük egy kisebb méretű lábosban, hozzáadjuk az édesítőt, a fahéjat, a quinoát.

3. A forrástól számított kb. 12-14 percig főzzük össze az alapanyagokat (közepes lángon). Közben azért néha nézzünk rá, keverjük meg, ha esetleg a víz elfőtt, akkor pótoljuk.

4. Ha a quinoa megpuhult, kanalazzuk át egy müzlis tálba, szórjuk a tetejére a szeletelt mandulát, valamint tegyük mellé a feldarabolt almát is.

 

Tipp: Naná, hogy elkészíthető más gyümölccsel is, vagy akár sovány kakaóporral is összekeverhetjük.