Így lesz a gyerekedből lelkes hobbiszakács: tippek 5 korosztálynak

Borítókép: Így lesz a gyerekedből lelkes hobbiszakács: tippek 5 korosztálynak Forrás: europress
Hogyan vegyük rá a gyereket, hogy velünk együtt tüsténkedjen a konyhában? Adjunk neki olyan feladatokat, amelyektől érzi, hogy rajta is sok minden múlik.

A főzés öröm, és az lehet minden egyes korosztály számára. Szerencsére már másfél éves korban lehet feladatokat adni a gyerekeknek a konyhában – hát még később! A lényeg, hogy ügyeljünk a biztonságra és a kölkök érdeklődésének fenntartására egyaránt.

Nézzük, melyik korosztály számára mi az ideális konyhai teendő, ami előbb-utóbb lelkes szakácsot farag belőlük.

1,5–3 éves kor környékén

A gyerekek szeretnek mindent kipróbálni, amit a szülők csinálnak, nem csoda hát, hogy már egészen kicsi korban érdekli őket: mit művel az anyukájuk, apukájuk a konyhapultnál állva. Használjuk ki bátran az érdeklődésüket ilyen feladatokkal, mint:

  • Mosd meg a zöldségeket

  • Keverd össze a (szobahőmérsékletű) hozzávalókat
  • Szórj lisztet a gyúródeszkára
  • Kanalazz hozzávalókat a mérőedényekbe (ehhez segítség kellhet)

3–5 éves korú kuktáknak

Óvodáskorúaknak már összetettebb instrukciókat is adhatunk, és bizonyos mértékig rálátásuk is lehet arra, hogy éppen melyik munkafázisban vesznek részt. Teljesíthető feladatok ennek a korosztálynak:

  • Vágj fel puha hozzávalókat: vajat, gombát, epret, bármit, amihez tompa kés is elég

  • Távolítsd el a zöldségek szárát
  • Öntsd bele a hozzávalókat a megfelelő edénybe
  • Panírozd be a húst (előkészített lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártva)
  • Tépd darabokra a salátaleveleket
  • Nyomkodd pépesre a főtt krumplit vagy a feldarabolt bogyós gyümölcsöket
  • Nyújtsd ki a tésztát (ehhez segítség kellhet)
  • Törd össze a fűszereket mozsárral
  • Használj süteményformát

5–7 éves korú kuktáknak

Ebben a korban lehet bevezetni a kölköket a késsel vagy ollóval vagdosás rejtelmeibe. Mindenképp legyünk jelen ezeknél a műveleteknél!

  • Vágj apró késsel
  • Tanuld meg használni az ollót
  • Reszelj sajtot, zöldséget (vigyázz, az ujjad ne legyen túl közel a reszelőhöz)
  • Mérd ki a hozzávalókat, olvasd le a mérleget
  • Keverd bele a lisztet a tésztába anélkül, hogy felhő keletkezne
  • Kend ki a sütemény tetejét tojással
  • Hámozd meg a narancsot vagy a főtt tojást (vigyázz, ne legyen túl forró)
  • Ismerj fel néhány fűszernövényt
  • Terítsd meg az asztalt – ez mostantól a te feladatod

7–11 éves séfjelölteknek

Ebben a korban már segíthetnek megtervezni a menüt és elkezdhetik átlátni, mennyi időbe (és edénybe!) kerül egy-egy főzöcskézés, mikor kell nekiállni a főzésnek ahhoz, hogy este 7-kor már az asztalon gőzölögjön az eredmény, mit hol kell beszerezni etc.

  • Segíts megtervezni a menüt
  • Tudd, melyik hozzávaló és edény hol található a konyhában
  • Használj zöldséghámozót
  • Használd a botmixert (a pengéhez nyúlni tilos, amíg áram alatt van!)
  • Válassz szét tojást
  • Figyeld meg, mikor forr
  • Kavargasd a tűzhelyen rotyogó fazekat
  • Használd a mikrosütőt
  • Készíts egyedül salátát
  • Nyisd ki a konzervet

12 éves kor fölött

Ebben a korban már bátran lehet improvizálni. Feladatok a tizenéves korosztálynak:

  • Számold ki az adagokat, tudd, mit jelent, ha kétszer akkora mennyiséget kell készíteni, mint amennyi a receptben van

  • Tudd, hogy melyik hozzávaló honnan származik (mustár? kakaó?)
  • Tudd, hogy melyik edény, konyhai eszköz mire való
  • Olvass el egy receptet és kövesd végig az utasításokat anélkül, hogy átugranál egyet-egyet
  • Legyél tisztában vele, hogy melyik étel áll el hűtőben és melyik nem