Így lesz a gyerekedből lelkes hobbiszakács: tippek 5 korosztálynak
A főzés öröm, és az lehet minden egyes korosztály számára. Szerencsére már másfél éves korban lehet feladatokat adni a gyerekeknek a konyhában – hát még később! A lényeg, hogy ügyeljünk a biztonságra és a kölkök érdeklődésének fenntartására egyaránt.
Nézzük, melyik korosztály számára mi az ideális konyhai teendő, ami előbb-utóbb lelkes szakácsot farag belőlük.
1,5–3 éves kor környékén
A gyerekek szeretnek mindent kipróbálni, amit a szülők csinálnak, nem csoda hát, hogy már egészen kicsi korban érdekli őket: mit művel az anyukájuk, apukájuk a konyhapultnál állva. Használjuk ki bátran az érdeklődésüket ilyen feladatokkal, mint:
Mosd meg a zöldségeket
- Keverd össze a (szobahőmérsékletű) hozzávalókat
- Szórj lisztet a gyúródeszkára
- Kanalazz hozzávalókat a mérőedényekbe (ehhez segítség kellhet)
3–5 éves korú kuktáknak
Óvodáskorúaknak már összetettebb instrukciókat is adhatunk, és bizonyos mértékig rálátásuk is lehet arra, hogy éppen melyik munkafázisban vesznek részt. Teljesíthető feladatok ennek a korosztálynak:
Vágj fel puha hozzávalókat: vajat, gombát, epret, bármit, amihez tompa kés is elég
- Távolítsd el a zöldségek szárát
- Öntsd bele a hozzávalókat a megfelelő edénybe
- Panírozd be a húst (előkészített lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártva)
- Tépd darabokra a salátaleveleket
- Nyomkodd pépesre a főtt krumplit vagy a feldarabolt bogyós gyümölcsöket
- Nyújtsd ki a tésztát (ehhez segítség kellhet)
- Törd össze a fűszereket mozsárral
- Használj süteményformát
5–7 éves korú kuktáknak
Ebben a korban lehet bevezetni a kölköket a késsel vagy ollóval vagdosás rejtelmeibe. Mindenképp legyünk jelen ezeknél a műveleteknél!
- Vágj apró késsel
- Tanuld meg használni az ollót
- Reszelj sajtot, zöldséget (vigyázz, az ujjad ne legyen túl közel a reszelőhöz)
- Mérd ki a hozzávalókat, olvasd le a mérleget
- Keverd bele a lisztet a tésztába anélkül, hogy felhő keletkezne
- Kend ki a sütemény tetejét tojással
- Hámozd meg a narancsot vagy a főtt tojást (vigyázz, ne legyen túl forró)
- Ismerj fel néhány fűszernövényt
- Terítsd meg az asztalt – ez mostantól a te feladatod
7–11 éves séfjelölteknek
Ebben a korban már segíthetnek megtervezni a menüt és elkezdhetik átlátni, mennyi időbe (és edénybe!) kerül egy-egy főzöcskézés, mikor kell nekiállni a főzésnek ahhoz, hogy este 7-kor már az asztalon gőzölögjön az eredmény, mit hol kell beszerezni etc.
- Segíts megtervezni a menüt
- Tudd, melyik hozzávaló és edény hol található a konyhában
- Használj zöldséghámozót
- Használd a botmixert (a pengéhez nyúlni tilos, amíg áram alatt van!)
- Válassz szét tojást
- Figyeld meg, mikor forr
- Kavargasd a tűzhelyen rotyogó fazekat
- Használd a mikrosütőt
- Készíts egyedül salátát
- Nyisd ki a konzervet
12 éves kor fölött
Ebben a korban már bátran lehet improvizálni. Feladatok a tizenéves korosztálynak:
Számold ki az adagokat, tudd, mit jelent, ha kétszer akkora mennyiséget kell készíteni, mint amennyi a receptben van
- Tudd, hogy melyik hozzávaló honnan származik (mustár? kakaó?)
- Tudd, hogy melyik edény, konyhai eszköz mire való
- Olvass el egy receptet és kövesd végig az utasításokat anélkül, hogy átugranál egyet-egyet
- Legyél tisztában vele, hogy melyik étel áll el hűtőben és melyik nem