4 fontos illemszabály borozás közben

Borítókép: 4 fontos illemszabály borozás közben Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Bár borfogyasztásnál a legfontosabb, hogy élvezzük a finomabbnál finomabb borokat, azért ha elegáns helyen, társaságban fogyasztjuk ezt a csodálatos italt, van egy-két szabály, amit nem árt betartanunk.

Minőségellenőrzés, előkóstolás

Ha társasággal egy étteremben bort rendelünk, a pincér miután kihozza és néhány szóval bemutatja az italt, kinyitás után ellenőrzi, hogy jó-e. Ha dugós, akkor megszagolja a dugót, már annak a szagából lehet tudni, hogy jó-e az ital. Ha nem találja rendben, egy kis kóstolás után másik üveget hozhat a társaságnak. Ha viszont megfelelőnek véli, egy kóstolót tölt annak, aki rendelt. A rendelő fejbólintással jelzi, hogy megfelelő a számára, és elfogadja a bort. Ha magunkhoz, otthonra hívunk vendégséget, nekünk, a vendéglátónak illik az előkóstolást elvégezni. Esetlegesen rossz bort mégsem illik felszolgálni a vendégeinknek.

A bor kitöltése

Étteremben, ha a megrendelő személy bólintással elfogadta a bort, akkor az idősebb, majd a fiatalabb hölgyeknek tölt a pincér, ezt követően pedig az idősebb, majd végül a fiatalabb uraknak. Ha nagy a társaság, akkor a rendelőtől jobbra kezdi el kitölteni az italt egy irányba haladva, általában jobbra. Tölteni mindig a vendégek széke mögül, jobb kézzel, jobbról kell úgy, hogy a felszolgálónak figyelnie kell arra végig, hogy a címke jól látható legyen. Töltéskor a palacknak az alját kell fogni és ügyelni kell, hogy az üveg ne ütődjön a pohárhoz. És hogy ne cseppenjen a fehér terítőre a színes vörösbor, kitöltés végén egy csavaró mozdulattal ajánlott az utolsó cseppet elfuttatni a palack száján. Ha ez nem megy, köthetünk fehér kendőből egy gallérszerűséget a palack szájára, ami felitatja a cseppeket.

A CIKK FOLYTATÁSÁT ITT TALÁLOD!