Miért nem érdekel, hogy hányas tanulók a gyerekeim?

Miért nem érdekel, hogy hányas tanulók a gyerekeim?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem csinálok tragédiát belőle, ha becsúszik egy-egy rosszabb jegy. Én már tudom, hogy húsz év múlva (vagy idén nyáron) semmi jelentősége nem lesz.

Mindhárom gyerekem általános iskolás és jó tanuló. De nem azért, mert folyamatosan stresszelem vagy éjszakába nyúlóan tanultatom őket, hogy ezt elérjék. Természetesen örülök a jó osztályzataiknak, de kit érdekel, ha becsúszik egy-egy rosszabb jegy?

Már akkor tisztában voltam a gyerekeim értelmi képességeivel és büszke is voltam rájuk, mielőtt elérték volna az iskoláskort. Nincs szükségem osztályzatokra ahhoz, hogy ez az érzés megmaradjon.

Soha nem azt várom el tőlük, hogy egy bizonyos jegynél rosszabbat ne hozzanak, hanem azt, hogy a tőlük telhető legjobbat nyújtsák. A tőlük telhető nemcsak azt takarja, hogy általában milyenek a képességeik, hanem hogy mennyire voltak fáradtak, rosszkedvűek vagy éppen motiváltak, amikor a dolgozatot írták vagy feleltették őket. Ezt sok felnőtt hajlamos elfelejteni.

Forrás: Europress

Egy rossz jegynél sokkal jobban elszomorítana, ha azt látnám, hogy az érdeklődésüket vagy a nyitottságukat veszítik el. Egyelőre azt hiszem, hogy ettől nem kell tartanom: a 12 éves fiam például autodidakta módon ismerkedik a skót gael nyelvvel, csak mert tetszik neki, a 10 éves azt firtatta a minap, hogy miért volt Szent András olyan fontos ember, hogy több ország védőszentje is lett belőle és törésvonalat meg keresztet is elneveztek róla.

Az iskola (akármennyire sokat követel is a magyar oktatási rendszer) nem mér minden tudást. A 9 éves fiam tudja, mi az a Riemann-sejtés, hány atomból áll egy porszem, hogyan kell járólapot fugázni, az autó téli gumiját nyárira cserélni, túrótortát sütni. A múltkor egy olyan balatoni étteremben jártunk, ahol nem volt profinak mondható a kiszolgálás. Másnapra a fiam kitalálta, hogyan nyissunk lakáséttermet, írt étlapot, beosztotta, kinek mi lesz a feladata, megszervezte az anyagbeszerzés menetét, a nyitva tartást, és nem feledkezett meg a marketingről sem. (Gondolkoztam, hogy elküldöm az ötleteit az illető vendéglátóhelynek, sokat profitálhatnának belőle.) Ezért nem keserít el különösebben, ha a témazáró nyelvtan dolgozata nem lesz csillagos ötös és az sem, ha soha nem lesz kitűnő tanuló.

Forrás: Europress

A rossz jegyeknek, a kudarcoknak és a negatív kritikáknak fontos szerepük van az ember életében. Jobb teljesítményre ösztönözhetnek, megmutathatják a hibáinkat, esetleg azt, hogy nem jó úton járunk vagy elgondolkodtathatnak arról, hogy mennyire és kinek a kritikája számít nekünk egyáltalán. Egy törekvő, okos gyereket az én papolásomnál vagy siránkozásomnál sokkal jobban motivál egy rossz jegy vagy egy kudarc arra, hogy megmutassa: ennél többre képes. (Mivel nem terrorizálom őket, el is merik mondani, ha rossz jegyet vagy beírást kaptak, és láthatóan megnyugtatja őket, ha higgadtan meg tudjuk beszélni.)

Egy amerikai pszichológustól hallottam, hogy azokból a gyerekekből lesznek a kreatív felnőttek (például legótervezők), akik a tanórákon ábrándozva bámulnak ki az ablakon. Ők ugyanis nagyon sok lehetőséget végigpörgetnek az agyukban ahelyett, hogy megpróbálnák kiköpni a tanár által egyetlen tökéletesnek ítélt választ, márpedig a jó megoldásho sok félresikerült megoldáson át vezet az út. Annak alapján, amit a legkisebb fiam nyílt óráin láttam, úgy gondolom: van esélye rá a gyereknek, hogy kreatív felnőtt legyen belőle.
Forrás: Europress

Ha végiggondolom, melyik iskolatársamnak hogy alakult a sorsa, nem látok szoros összefüggést az iskolai jegyeik és aközött, hogy mennyire lettek sikeres, boldog, elégedett felnőttek. Az, hogy mennyire lettek sikeres, boldog, elégedett emberek, sokkal inkább múlt olyan képességeiken, amelyeket az iskolában nem osztályoztak vagy értékeltek. Például a személyiségükön, a hozzáállásukon, a talpraesettségükön és a bátorságukon.

Amíg nálunk egy átlagos, rohanós hétköznapi reggelinél az a téma, hogy honnan kapta Új-Zéland a nevét és merre járt a kontinensek vándorlása soránvagy arról beszélgetünk, hogy milyen programmal készíti a legújabb videóját a saját YouTube csatornájára, addig nem aggódom azon, hogy mi került az ellenőrzőjükbe.

Tovább olvasok
Megjelent a szeptemberi Éva!

Bukott háziasszonyok főzőkurzust tartanak. Miért vágyunk annyira a sematikus romantikus történetekre? Gyereklányok változtatják meg a világot. Olvasd el ízelítőnket a szeptemberi Éva magazinból!

Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Nálam beváltak! Négy tipp makacs dallamtapadás ellen

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk kiverni egy számot a fejünkből, pláne, ha olyan fülbemászó dalok csendülnek fel a rádióban, mint Pharrell Williams slágere, a Happy vagy akár a Baby One More Time még 1999-ből, Britney Spearstől.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem