5 ok, amiért ha egy mód van rá, elkerülöm a kibeszélést

5 ok, amiért ha egy mód van rá, elkerülöm a kibeszélést
Forrás: europress / getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A közösségépítés szép dolog, de ha kérhetem, ne annak kárára történjen, aki épp nincs a szobában.

A munkatársaim tudják, hogy utálom a kibeszélést. Már nem is kezdenek ilyenbe, különben azonnal oltani kezdem őket, hogy hagyják abba. Hogy miért nem állhatom a kibeszélést? Ezért:

1. Mert a kibeszélés többnyire öncélú.

„Ott ül a méretes hátsóján, veri a billentyűzetet, de hogy semmi nem sül ki belőle, az is biztos.”

A kibeszélés többnyire nem konstruktív. Nem vezet megoldásra akkor sem, ha a kibeszélés kezdeményezőjét komolyan zavarja a másik munkamódszere. Általában azért indulnak el ilyen kibeszélési folyamatok, hogy a beszélgetőpartnerek között egyetértés, és ezáltal kapocs jöjjön létre – egy harmadik személy kontójára. Valahogy máshogy kellene közösségépíteni.

2. Mert ilyenkor az ember olyat tesz másokkal, aminek ő maga nem örülne.

Nem csak azért nem rabolom ki az élelmiszerüzletet és nem keverek le egy pofont a szomszédomnak, mert az tilos, hanem azért sem, mert akkor hogyan várhatom el, hogy ne tegyék mások is ugyanezt velem? A kibeszélés persze nem akkora bűn, mint a lopás vagy az erőszak, de nem lehetne ugyanezen az elven mellőzni?

Olvasd el ezt is!

3. Mert a kibeszélés gyengíti a kapcsolatokat.

Elsőre talán úgy nézhet ki, hogy szorosabbra fűzhetem a kollegiális viszonyt a csinos könyvelőfiúval, ha a többi munkatársamról pletykálok vele, de van egy fontosabb dolog, ami sérülhet ilyenkor: a bizalom.

4. Mert olyan kárt okozhat, ami talán nem is állt senkinek a szándékában.

Akár áldozatunk állását, sőt, karrierjének későbbi alakulását is kockáztathatjuk vele. Ezt biztos nem akarjuk, bármennyire is ellenszenves az illető.

5. Mert ilyenkor automatikusan arra gondolok, hogy amint kimegyek a szobából, rólam kezdenek majd beszélni.

Minden munkahelyen vannak konfliktusok – a munkatársaim egyvalamiben biztosak lehetnek: ha ilyen adódik, akkor inkább megpróbálom tapintatosan bár, de nyíltan felvállalni, mint hogy valaki mással beszéljem meg helyette. Tudják, hogy én nem beszélem ki őket. Ezzel megalapoztam egy bizalmi helyzetet, ami a feszült helyzetekben is fennáll.

Tovább olvasok
7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem