Télvégi minestrone

Borítókép: Télvégi minestrone
Jó kis tartalmas leves baconnel vagy anélkül. Parmezán ajánlott hozzá!

Előkészítés: 10 perc + 1 éjszaka áztatás
Elkészítés: kb. 70 perc
Hozzávalók (4 személyre, de valószínűleg elég lesz másnapra is):

  • 30 deka száraz hüvelyes vegyesen (tarkabab, fehérbab, lencse, felesborsó)
  • 2-3 nagyobb burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 doboz (40 dekás) daraboltparadicsom-konzerv
  • 10 deka baconszalonna
  • olívaolaj
  • 1 babérlevél
  • szárított zsálya
  • szárított bazsalikom
  • só, bors
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • reszelt sajt (például parmezán)


Fotó: Lovászi Ildikó

1. Éjszakára áztasd be a hüvelyeseket.

2. Az elkészítés napján aprítsd fel a hagymát. A baconszalonnát vágd csíkokra.

3. Egy nagy szűrővel szűrd le a vizet a hüvelyesekről, és öblítsd át jól őket még egyszer.

4. Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, pirítsd meg benne a baconszalonnát, majd add hozzá a hagymát is és párold üvegesre.

5. Öntsd bele a lecsöpögtetett hüvelyeseket a fazékba, keverd át, aztán öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tedd bele a babérlevelet és a szárított zsályát. Forrald fel a vizet, majd közepes lángon vagy fokozaton főzd kábé egy órán át, illetve addig, amíg a hüvelyesek megpuhulnak.

6. Közben tisztítsd meg a répát és a burgonyát, az előbbit vágd karikákra, az utóbbit kis kockákra. Amikor a bab és társai már majdnem puhák, add hozzá a felaprított zöldségeket is a leveshez.

7. Amikor az összes zöldség megpuhult, mehet a levesbe a paradicsomkonzerv, a bazsalikom, a só és a bors. Főzd még pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

8. Melegen tálald. Aki szereti, a tányérokba szedett leves tetejét megszórhatja reszelt parmezánnal vagy más sajttal.