Így válaszd ki a boltban a legegészségesebb tojást!

Így válaszd ki a boltban a legegészségesebb tojást!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem csak a bio lehet jó: megtanítunk olvasni a kódok között.

Sokszor érezted már az élelmiszerboltban, hogy elveszel a sok tojás között és fogalmad sincs, melyiket válaszd? A drága biót vagy amelyik „extrasárga” tojást ígér jutányos áron, esetleg a teljesen átlagosnak kinézőt átlagos áron? Nyugi, nem vagy egyedül.

A jó hír azonban az, hogy nem csak a drágább biót választhatod akkor, ha a minőség fontos szempont a vásárlásnál. A legfontosabb, amit érdemes megfogadnod, hogy sose a csomagolás és a hangzatos szövegek befolyásoljanak. Hiába ígérik a címkén, hogy „kiváló minőségű farmtojások” vannak benne (itt bizonyára szabadon szaladgáló, kedves kis tyúkokat látsz lelki szemeid előtt), ha a tények nem ezt mutatják. De mik is azok a tények?

Bizonyára észrevetted már, hogy minden egyes tojáson található egy kódsor, amelyre rápillantva könnyedén megtudhatod a legfontosabb infókat a tojás előéletéről. A tojásokon láthatókód első számjegye a tartásmód, ami lehet 0, 1, 2, 3, ahol a 0-az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött táplálékkal etetett állatok tojásait jelenti, az 1-es a tanyasi szabadtartású, ahol az állatok nagyobb mozgástérrel rendelkeznek, a 2-es ahol az állatok egy nagyobb csarnokban élnek, bár sűrűn vannak, mégis tudnak valamennyit mozogni, a 3-as pedig a ketreces tartású, ahol az a tyúkok kis ketrecekben, a mozgás lehetőségétől teljesen megfosztva élnek. Az Okostojás.hu információi szerint a ketrecekben egy négyzetméteren 18 madár él, tehát egy tyúknak alig egy A/4-es lapnyi terület jut. A rossz életkörülmények miatt lábuk elcsökevényesedik, tollazatuk hiányossá válik, csontozatuk legyengül...

Bio vagy öko? Mi a különbség? Kattints ide és kiderül.

Ezek után bizonyára egyértelmű, melyik kódot érdemes elkerülnöd. A rossz hír az, hogy sajnos a 3-as kód a leggyakoribb a tojásos pultokon. Magyarországon egyes becslések szerint 4 millió tojótyúkot tartanak intenzív ipari körülmények között.

Egyébként atojáskód második része jelöli az országot, harmadik eleme a megye-, városkód, a negyedik része az állat-egészségügyi kerület száma, az ötödik része a tojó jelölése, a hatodik része az állattartó telep,a kód hetedik részéna perjel után az istálló számatalálható (erről bővebben ide kattintva olvashatsz).

Ha tehát legközelebb is bizonytalanul álldogálsz a közértben, a csomagolás helyett a kódokat olvasd, és vásárolj 0, 1 vagy 2-es kódú tojást!

Kattints ide isteni tojásos receptekért!
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem