Fischer Iván a német kormány felkérésére vezényel

Fischer Iván a német kormány felkérésére vezényel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

.

...a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján.

25 éve omlott le a berlini fal. Ebből az alkalombólnémet kormány ünnepi megemlékezést tart a berlini Konzerthausban, és az ünnepség megtervezésére, lebonyolítására a magyar Fischer Iván karmestert kérték fel.


A berlini Alexanderplatz 1987-ben és 2014-ben. Fotó: Europress

1989. november 9-én a keletnémet kormány bejelentette, hogy mostantól az NDK állampolgárai szabadon átléphetnek az NSZK területére. Azon a napon kelet- és nyugatnémetek ezrei rohamozták meg a berlini falat, a kettéosztottság és egyáltalán a kommunista rendszer szimbólumát.

Fischer Iván, aki a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus igazgatója egy személyben, még nem árulta el, mi lesz a 2014. november 9-i megemlékezés műsorán.


Fotó: bfz.hu

1989 több szálon is összeköt bennünket a németekkel, és Fischer Iván annak idején is tevékeny részt vállalt az eseményekben:1989. augusztus 18-án négyszáz NDK-s menekültet hívott meg a Fesztiválzenekar Beethoven-koncertjére. Másnap került sor a Páneurópai Piknikre, amelyről így a meghívottak értesülhettek. Ebben a videóban Fischer Iván részletesen mesél minderről.

A jövő héten esedékes koncerten jelen lesz a német államfő, Angela Merkel kancellár, Berlin főpolgármestere és meghívást kaptak 1989 fontos szereplői is.

Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem