Ebola-kisokos: Így kerülheted el a fertőzést

Ebola-kisokos: Így kerülheted el a fertőzést

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Elkaphatjuk-e nyállal, verejtékkel, nyilvános WC-ben vagy taxiban? Itt a válaszok!

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás. A The Guardian szakértők segítségével ásott a mélyére az Ebola-pániknak; nagyszerű cikkéből minden kérdésre választ kaphatunk a vírussal kapcsolatban. Annak, hogy Magyarországon járvány törjön ki, az esélye nagyon-nagyon kicsi, szakemberek szerint minimális. Pánik helyett azonban sokkal okosabb megoldás arra koncentrálni, hogyan minimalizálhatjuk a kockázatot. Szóval olvassatok tovább és nyugodjatok meg!


Mik a tünetek?
Bár akár 21 nap is eltelhet, míg az első tünetek jelentkeznek, általában 5-7 napon belül észrevehető a betegség. A legjellemzőbb jelek a fejfájással járó magas láz, ízületi és izomfájdalmak, torokfájás és komoly izomgyengeség. Ebből is látszik, hogy a tünetek nagy része hasonlít egy egyszerű megfázáshoz, így az Ebola nem egy könnyen beazonosítható betegség.


Hogyan terjed?
Az Ebola vírus testnedveken keresztül kerülhet a szervezetbe, így különösen azok a fertőzöttek veszélyesek, akik a betegség során hánynak, véreznek vagy hasmenésben szenvednek. A vér, ürülék és hányás a legfertőzőbb közvetítők, és a betegség utolsó stádiumúban ezen anyagokból egészen kis mennyiség is rengeteg kórokozót hordozhat. De például egy nővér, akinek a kezére fertőzött ember vére kerül, megfelelő fertőtlenítő szappannal lemoshatja, anélkül, hogy megbetegedne. A vírus csak akkor kerülhet át a szervezetbe, ha a fertőzött személy testnedve az őt kezelő ember testén lévő sebbe kerül, illetve lenyeli azt, esetleg a szemébe, orrába kerül, például érintés útján. Ilyen esetben ugyanis a vírusok bekerülnek az egészségesszervezetkeringésébe.

A helyes kézmosás szabályai - kattints!

Mi a helyzet a verejtékkel? Elkaphatom az Ebolát akár az edzőteremben is?
Nem. Egyfelől aki már a fertőzés első fázisán túl van, azaz láz és komoly izomgyengeség gyötrik, egyszerűen fizikailag képtelen edzeni – e jelek kialakulásáig pedig az Ebola nem fertőző. A verejték pedig egyébként nem tartozik a nagy számú kórokozót hordozó testnedvek közé – az Egészségügyi Világzervezet (WHO) szerint az Ebolát még sosem izolálták verejtékmintából.


Mi a helyzet a nyállal?
WHO tanulmányok azt mutatják, hogy a nyál és a könnyek hordozhatnak némi kórokozót a betegség előrehaladott fázisában, de a kutatási eredmények nem egyértelműek. Ellenben anyatejben már kimutatták a vírust.


Nyilvános vécében elkaphatom a vírust?

Igen – a fertőzött személyek ürülékében és vizeletében is izolálták a kórokozókat. Annak az esélye, hogy ilyen módon kapjuk el az Ebolát, relatíve kicsi, mivel a betegség ennyire előrehaladott stádiumában lévő személyek nagy valószínűséggel már csak otthoni WC-jüket vagy a kórház mellékhelyiségét használják. Általánosan az az igazság, hogy a nyilvános WC-k nem tekinthetők elsődleges veszélyforrásnak.


Szexuális úton is terjed?
Igen, és a vírus még a teljesen felépült emberek spermájában is kimutatható, akár 90 nappal a betegség megszűnése után.


Elkaphatom az Ebolát egy olyan taxi ülésén, ami előzőleg beteget szállított?

Mivel a vírus minden olyan felületről, amire a fertőzött személy már eddig említett testnedvei kerültek, nyílt seben, szájon, orron, szemen keresztül a mi szervezetünkbe is bekerülhet, ezért a válasz igen. Ha a fertőzött utas, hányt vagy vérzett az ülésen, akkor van rá esély, hogy mi is elkapjuk. Európában és az Egyesült Államokban éppen ezért ha diagnosztizáljék valakinél az Ebolát, mindent megtesznek annak érdekében, hogy lenyomozzák korábbi tartózkodási helyeit, utazásait és hogy kikkel lépett kapcsolatba. Ezen felül minden taxit, amely Ebolás pácienstszállított, fertőtlenítenek.


Akár ugyanazt az ajtókilincset használva is elkaphatom?

Igen, ha a kilincsre hányás, vér vagy ürülék került – tehát ismét csak a páciens saját háza és a kórház az elsődleges fertőző terület. Általánosságban azt javasoljuk, hogy minden közösségi helyen igyekezzünk kezet mosni, mielőtt az arcunkhoz érnénk.


Mennyi ideig életképes a vírus?

Szerencsére az Ebola igen érzékeny, UV sugárzással, szárazsággal, magas hőmérséklettel elpusztítható. Az olyan fertőtlenítő szerek, mint a szappanos víz ésaz alkoholos bázisú gélek szintén megölik. Maximum pár napig életképes abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű emberi testnedvvel kerül egy nedvesebb közegbe.


Az étel biztonságos?

Igen, de csak a főtt étel: az Ebola ugyanis alapos hőkezelés hatására hatástalanná válik. A nyers hús a legveszélyesebb. A legutóbbi Ebola járványok kitörése leginkább a vadászatok során leölt, majd nyersen elfogyasztott állatokhúsának tulajdonítható.


Az Ebola terjedhet levegőben is? Viseljek esetleg szájmaszkot?
Nem, ez a vírus nem képes a levegőben túlélni. Minden spekuláció és hisztériakeltés ellenére az ENSZ felelős szervezete kiadott egy beszámolót, amely szerint az eddig végzett vizsgálatok alapján az Ebola nem fertőz levegőn keresztül. A páciensek jellemzően nem köhögnek vagy tüsszögnek, és a WHO ajánlása szerint: a járvány kitörését követőenbegyűjtött epidemiológiai adatok bizonyítják, hogy az Ebola nem mutat szignifikáns hasonlóságot más, levegőn át terjedő vírusokkal (pl. bárányhimlő, kanyaró, tuberkolózis).


Mi van, ha valaki szembeköhög vagy -tüsszent?

Elméleti lehetősége persze van: ha egy Ebolával fertőzött személy hatalmas nyálcseppekkel súlyosbítva beletüsszent közvetlenül az arcunkba. Mindazonáltal ez nem túl valószínű, illetve ennek a veszélynek legfeljebb a betegeket gondozó egészségügyi dolgozók vannak kitéve, akik – remélhetőleg – megfelelő védőruházatot viselnek, szájmaszkkal kiegészítve.


Tovább mutálódhat az Ebola? Ha igen, megváltozhat a fertőzés módja?
Noha a vírusok mutálódhatnak, az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem változtat afertőzésmódján. Ere az Ebolaesetében sincs bizonyíték.


Az űrhajósokéhoz hasonló szkafander -jellegű ruházat teljes körű védelmet biztosít?
Az ilyen öltözéket rendszerint szintén egészségügyi dolgozók viselik, és helyes használat esetén teljes a védelem. Nagyon szigorú szabályok szerint öltöznek fel és vetkőznek le, mivel a vírus megtelepedhet a ruha külső felületén. Nagyon fontos előírás például, hogy puszta kézzel, kesztyű nélkül nem érinthetik meg a védőöltözéket.


A testszkennereksegítségével kiszűrhetők az országba belépő fertőzött személyek?
Nem. A szkennerek csak a megemelkedett testhőmérséklet kimutatására alkalmasak. Ezt viszont kiválthatja egy megfázás, vagy akár menopauzás tünetek. Így minden, az átlagosnál magasabb testhőmérsékletű embertől mintát kellene venni. Ezen kívül két másik probléma is van: a Nyugat-Afrikából érkező bevándorlók többsége nem is repülővel, hanem hajóval és szárazföldi úton érkezik, ezért a schengeni övezet határán mindenütt szkennereket kéne felállatni. Vegyük számításba azt is, hogy a fertőzöttek az országba érkezéskor még valószínűleg nem is produkálják az Ebola tipikus jeleit, így lehetetlen megállapítani róluk, hogy hordozzák-e a vírust.

Minden fotó innen: Getty/Europress

Tovább olvasok
Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem