Fűszerezz! 5+1 könnyen elkészíthető recept

Borítókép: Fűszerezz! 5+1 könnyen elkészíthető recept
A fűszeres krémsajt és a vaj a fagyasztóból előbányászva is mennyei.

Bár a boltok polcain megszámlálhatatlan változatban állnak rendelkezésünkre a különböző fűszerkeverékek, mi most mégis a házilag elkészíthető finomságok közül válogattunk. Minden érzékszervünket elkényeztették ezek a könnyen, gyorsan elkészíthető falatok. A fűszeres krémsajt és a vaj a fagyasztóból előbányászva is mennyei.

Fűszeres krémsajt

Hozzávalók (20 dkg-hoz): 20 dkg kenhető krémsajt, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma kipréselt leve, csipetnyi só, csipetnyi őrölt fekete bors, pár csepp citromlé.

Elkészítés: Kicsi tálban keverjük össze a hozzávalókat, fedjük le a tálat, majd 2 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Hűtőszerkényben, zárt edényben egy hétig is eláll. Hosszúkás formára nyomkodva, szorosan fóliába csavarva megfagyaszthatjuk, így 3 hónap a tárolási ideje. Van olyan jó (sőt), mint a készen kapható fajták, ráadásul sokkal olcsóbb.

5 ok, amiért érdemes mentát nevelgetni otthon.

Fűszerkeverék rizshez

Hozzávalók (7 evőkanálnyi mennyiséghez): 2 és fél evőkanál szárított, őrölt vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 babérlevél, 1 teás kanál szárított, morzsolt bazsalikom, 1 teás kanál szárított, morzsolt zeller, fél teás kanál pirospaprika, fél teás kanál szárított, morzsolt fokhagyma, 1 teás kanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A fűszereket műanyag zacskóban rázzuk jól össze, zárt üvegben tároljuk.

Fűszeres rizs

Hozzávalók (6 személyre): 5 dl víz, 2 evőkanál fűszerkeverék rizshez (lásd előző recept), 25 dkg vadrizs vagy barna rizs, 3 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítés: Nagy lábosban forraljuk fel a vizet, szórjuk bele a fűszerkeveréket, amikor újra forrni kezd, adjuk hozzá a rizst, és kis lángon főzzük puhára (ahogy a rizs használati utasítása írja). Tegyük rá a vajat, hadd olvadjon bele! Sótartalma sokkal kisebb, mint a készen kaphatóé.

Szenzációs ötlet: így tartósíts fűszernövényeket!

Fűszerkeverék salátaöntethez

Hozzávalók ( kb. 10 dkg-hoz): 7 evőkanál szárított petrezselyem, 4-4 csapott evőkanál szárított, morzsolt szurokfű (oregánó), bazsalikom, majoránna, 5 dkg kristálycukor, 2 evőkanál szárított, őrölt ánizs, 2 evőkanál porított mustármag, 1 evőkanál őrölt fekete bors.

Elkészítés:
A felsorolt fűszereket zárt befőttesüvegben jól rázzuk össze, 6 hétig tárolható.

Fűszeres salátaöntet

Hozzávalók (5 dl-hez): 2 evőkanál fűszerkeverék salátaöntethez (l. előző recept), 4 dl meleg víz, 2 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál ételecet vagy tárkonyecet, 2 gerezd összezúzott fokhagyma.

Elkészítés: Kis tálba tegyük a fűszerkeveréket, az olajat, ecetet és a fokhagymát, majd a vizet. Jól keverjük el, majd legalább fél órát hagyjuk állni szobahőmérsékleten. Felhasználás előtt ismét keverjük meg. Hűtőszekrényben 1 hétig áll el.

7 adalékanyag-mentes pácrecept fűszerszakértőinktől - kattints!

Fűszeres vaj

Hozzávalók (8 adaghoz): 12 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin, 4 evőkanál apróra vágott kapor vagy 2 evőkanál apróra vágott tárkony vagy 3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 1-3 gerezd összezúzott fokhagyma, csipetnyi só.

Elkészítés: Kis tálban keverjük össze a hozzávalókat, majd hűtőszekrényben hagyjuk kicsit megkeményedni, nyomkodjuk hosszúkás formára, és csomagoljuk fóliába. Hűtőben 5 napig, fagyasztva 4 hónapig eláll. Ez a keverék a mélyhűtőben is megőrzi a benne levő fűszerek illatát, így télen is élvezhetjük üde zamatukat. A kapros vajat használhatjuk még halhoz, zöldségekhez, a tárkonyosat marhahúshoz vagy pulykához, a metélőhagymásat zöldségköretekhez, a fokhagymásat vagdalt húsokhoz, báránysülthöz. Valamennyi fajta kenyérre kenve is nagyon finom.

Fotók: Europress/Getty