Folyton "igent" mondasz, amikor legszívesebben nemet mondanál?

Folyton "igent" mondasz, amikor legszívesebben nemet mondanál?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Technikák, tippek, tanácsok "nemet mondáshoz".

Előfordult már veled, hogy egy ismerősöd megkért, hogy vigyázz a kutyájára, amíg elutazik, vagy egy munkatársad, hogy végezd el helyette a munkáját, és te legszívesebben nemet mondtál volna? Olyan is volt, amikor csak úgy nyüzsögtek a fejedben a nemek, és aztán végül mégis egy "igen" csusszant ki a szádon? Van úgy, hogy nemet kell mondani, mégis nehéz, mert ezzel kockáztatjuk, hogy


fotó: Freeimages.com

  • konfrontálódnunk kell valakivel, akár meglehetősen nyíltan
  • szeretnénk az illetőnek megfelelni, de most valamiért mégsem megy

A megfelelési kényszer és a konfliktuskerülés igen gyakori akadályai annak, hogy valóban csak arra mondjunk igent, amire szeretnénk. Nézzük, milyen érveket kell végiggondolnod ahhoz, hogy megtanulj valóban nemet mondani:

1. Azzal, hogy nemet mondasz, nem válsz feltétlenül rossz emberré.
Talán a neveltetésünk teszi, de nemet mondani kényelmetlen érzés. Gyerekként sokunkat arra neveltek, hogy nem szabad a felnőtteknek ellentmondani, mert az udvariatlanság. Egy ilyen beidegződéssel sokkal nehezebb képviselni az érdekeinket, saját életünk főszereplőjévé válni.

2. Az értékes ember sokszor mond nemet.
Mert nem akasztható le bármelyik pillanatban a fogasról. Hanem koncentráltan neveli például a gyerekeit, és nincs feltétlenül energiája a gyerekek barátaira is egy héten át felügyelni.

3. Biztos, hogy megérné igent mondani?
Egy olyan helyzetben, amikor sok érv szól az igen mellett és ellen is, érdemes megállni és időt kérni. Akár egy óra vagy tíz perc is elég lehet, hogy egymás mellé állítsuk a szempontokat. Ha mást nem, annyit már elértünk a főnökünknél vagy az anyósunknál, hogy látott minket nem kapásból igent mondani. (Megjegyzés: érdemes konkrét határidőt adni magunknak, mert a válasz halogatása sem túl előnyös.)

Oké, de akkor hogyan mondjunk nemet?

1. Legyünk keresetlenek: „Ez most nem fog menni." „Ez most nem fér bele."

2. Ne magyarázkodjunk és bocsánatot sem szükséges kérnünk.

3. Ne hazudjunk. A hazugság csak újabb bűntudatot eredményez (márpedig ezt próbáljuk elkerülni azzal, hogy nem mondunk mindenre igent), arról nem is beszélve, hogy könnyen lebukhatunk.

4. Ne halogassuk a „nemet" (vagyis a konfrontációt) a szükségesnél tovább. Ha már döntöttünk, lépjünk. Az ilyesmit tényleg jobb előbb, mint később letudni.

5. Attól, hogy nem kérünk bocsánatot, még nyugodtan lehetünk udvariasak. Megköszönhetjük a felkérést, és ha az megtisztelő, ezt is szóvá tehetjük.

6. Gyakoroljuk a „nem" szó használatát a tükör előtt. Tényleg. Meglepően hasznos trükk.

7. Ha már tudjuk, hogy a válasz „nem", ne mondjuk azt, hogy „még meggondolom". Ezzel egyszerre hazudunk és halogatunk fölöslegesen.

8. Ne felejtsük el, hogy a "nem" nem tesz bennünket kevésbé értékessé, sőt (lásd feljebb). Ráadásul ha sokat gyakoroljuk a nemet mondás erényét, erősebbek és felszabadultak leszünk!

Hogyan mondjunk nemet a főnökünknek?Kattints az 5 munkahelyi tippért.

Tovább olvasok
Hogyan dobd fel az otthonod anélkül, hogy új tárgyakat vennél?

Néha jólesik megváltoztatni otthonunk hangulatát. Pláne az ősz beköszöntével, amikor sokkal inkább vágyunk a meleg színekre, fényekre és a puha, meleg textilekre. Elárulom, hogyan csináld költséghatékonyan!

Híres emberek, akik mind 27 évesen mentek el

Jimi Hendrix a 20. század egyik legmeghatározóbb rock zenésze volt, Amy Winehouse külünleges hangszínét senkiével nem lehet összetéveszteni, Kurt Cobain pedig a Nirvanaval korszakot alkotott. De a három énekest nem csak a zene köti össze. Mindhárman idő előtt, 27 éves korukban hunytak el és ezzel felvételt nyertek a 27-esek Klubjába. De mi is ez a klub és kik a tagjai?

Divatházak, amelyek tényleg kezdenek valamit a klímahelyzettel

Zöldül a divatipar, vagy ez csupán a greenwashing? Egyre több világmárka áll bele a fenntarthatósági párbeszédekbe.

Pazar torták, desszertek – meg nem mondanád, hogy mind vegán

Egy 18 éves Instagram-influenszer készíti ezeket a vegán tortákat, smoothie bowlokat és nyalókákat, szó szerint a szivárvány minden színében.

Fokhagymaleves, ami leszámol a megfázással

Ha az ember beteg és szinte ki sem tud kelni az ágyból, talán a legelső dolog amire vágyik, az egy forró húsleves – viszont a legutolsó az, hogy megfőzze. Mutatunk egy jóval gyorsabban elkészíthető, gyógyhatású levest.

VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem