A híres burgundi marharagu receptje, egyenesen a Julie és Julia című filmből!

Borítókép: A híres burgundi marharagu receptje, egyenesen a Julie és Julia című filmből!
Boef bourgignon, igazi ünnepi fogás! :)

Itt az alkalom, hogy elkészítsd a Julie és Julia című film zseniális szakácsnőjének, Julia Childnak (Meryl Streep alakítja) boeuf bourgignon-ját! Nem egyszerű és nem is gyors, viszont annál jobban megéri. Íme a recept:


Meryl Streep mint Julia Child a Julie és Julia című filmben. Fotó: Europress

Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika

Elkészítési idő: 4 óra
6 személyre
Burgundi marharagu
Hozzávalók
  • 17 dkg húsos szalonna
  • 1,5 kg marhahús (felkockázva)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 sárgarépa (közepes)
  • 1 vöröshagyma (közepes)
  • 1 csapott tk só
  • 1/4 tk bors
  • 2,5 dkg liszt
  • 6 dl száraz vörösbor (amivel majd tálalod az ételt vagy Chianti)
  • kb. 1/2 l alaplé
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 45 dkg gomba
  • 25 dkg vaj
  • 0,1 dl olaj
  • 18–24 hagyma (kicsi)

1. A szalonnát kockázd fel és pirítsd le, majd kanalazd ki a sütőedényből és tedd félre. (Legjobb, ha vas sütőedényben készíted.)

2. A húst vágd nagyobb kockákra, mosd le és papírtörlővel töröld szárazra (fontos, mert különben nem pirul egyenletesen).

3. A kisült zsírhoz adj pár evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel és kis adagokban pirítsd körbe a húskockákat.

4. Ha elkészült, kanalazd át a húst egy tálba.

5. A zsiradékban pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felkarikázott sárgarépát, és azt is kanalazd egy tálkába.

6. Tedd vissza a húst és a szalonnát a sütőedénybe, sózd, borsozd és szórd meg liszttel.

7. A sütőedényt fedő nélkül tedd be a 220 fokra előmelegített sütőbe és pirítsd a húst kábé 4 percig. Közben egyszer keverd át.

8. Mérsékeld a sütő hőfokát 160 fokra. A félretett répát és hagymát keverd a húshoz, öntsd fel borral, alaplével, keverd hozzá a paradicsomsűrítményt, a zúzott fokhagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet. Tedd vissza a sütőedényt a sütőbe és süsd kábé 3–3,5 órát.

9. Közben készítsd el a gombát és a hagymát. A gombát tisztítsd meg és negyedeld. A serpenyőben melegítsd fel a vajat az olajjal, és részletekben pirítsd meg benne a gombát, majd tedd félre.

10. A hagymának szedd le a héját. Vaj és olaj keverékében barnulásig pirítsd, majd főzd puhára vízben, marha alaplében, száraz vörös vagy fehérborban (kábé 40–50 perc). Ne felejtsd el hozzáadni a fűszercsomagot sem, és sózd-borsozd ízlés szerint.

11. Ha a hús elkészült, merd ki egy tálba, a sütőedényben visszamaradt szószt pedig szűrd le és öntsd egy lábasba.