Így előzd meg, hogy maradékok képződjenek a konyhádban: 8 tipp

Borítókép: Így előzd meg, hogy maradékok képződjenek a konyhádban: 8 tipp
...egy volt szakács szerint. Oszd meg te is bevált tapasztalataidat!

Természetesen, mint annyi mindenben, a főzés tekintetében is nagyon fontos a tervezés: minél jobban látjuk előre, hogy mikor mit fogunk készíteni, annál hatékonyabban tudunk vásárolni és a hozzávalókat felhasználni is. Az offbeathome.com egyik közreműködő bloggere, aki korábban évekig séfként dolgozott egy étteremben, úgy látja, hogy az előre felszeletelt zöldségek, lefagyasztott (és akár bepácolt) hússzeletek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az otthonunkban tárolt ételmennyiségből minél kevesebbet kelljen kidobni. Íme 8 tipp, amelynek segítségével elérheted, hogy semmi se menjen pocsékba a konyhádban:

1. Legyen mindig előkészítve és felvágva néhány legfontosabb hozzávaló a hűtődben. Mondjuk 2 személyre elég. Ne kezdd mindig a zöldségpucolással a főzést!

2. Ha húst vásárolsz, tervezz úgy, hogy le tudj fagyasztani 2 csirkemellet, fél szűzpecsenyét és nagy adag marhahúst. A marha egy részét darabold fel a pörkölthöz vagy curryhez, de a még merészebbek rögtön a szósszal/páccal együtt pakolhatják a marhahúsos tasakokat a fagyasztóba, hogy összeérjenek az ízek.

Receptek maradékok felhasználásához – katt a linkre!

3. Tarts egy doboznyi feldarabolt répát, hagymát és zellert a hűtőben, így rengetegféle főételhez gyorsan és könnyen készíthetsz szószt.

4. Hogy rá ne unj a zöldségekre, váltogasd az elkészítés módját (párolás, pirítás, grillezés)és a dresszingeket. Mindehhez ugyanazokat az előre felaprított zöldségeket használhatod!

5. A rizs egészséges és gyorsan elkészül. Előre is megfőzhetsz 2-3 adagot – sokáig eláll –, de valójában 15–30 perc alatt magától megfő, miközben a többi hozzávalót készíted elő.


Helen Mirren a nemrég bemutatott Az élet ízei című filmben

6. 2-3 szem krumplit tarts meghámozva, felvágva egy tál vízben a hűtőben. Egy hétig simán eláll és bármikor készenlétben van arra, hogy rostélyra vagy sütőbe tedd.

7. A tésztaszósz (ha paradicsom-alapú) általában sokáig kitart fagyasztva is, csak ne a tésztával összekeverve fagyaszd le, hanem önmagában.

8. Ha maradt kifőzött tészta magában, tedd hideg vízbe, majd fogyasztás előtt főzd még egy percig forró vízben. Így megőrzi az állagát. Fontos persze, hogy kerüld a túlfőzést.

Fotók: Europress