Harcsakrémleves – egyszerű és egyedi fogás

Borítókép: Harcsakrémleves – egyszerű és egyedi fogás
Halleves félóra alatt a Két cica konyhája bloggerétől.

Ez a nagyon egyszerű halleves fél óra alatt elkészül, de ha kell, a hűtőben is kivárja a sorát, legfeljebb a tejszín a melegítéskor kerül bele. Ahol vannak tejérzékenyek a családban, készülhet kókusztejjel is, úgy is nagyon finom. A pirított zsemlekockákat túl hétköznapinak ítéltem, ezért pácoltam hozzá egy kis zöld citromot: ez ad neki némi ázsiai jelleget, ami a kókusztej használata mellett szól – de mindenki azt tegyen bele, amit a legjobban szeret az asztaltársaság.

Hozzávalók (6 adag):

300 g magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsa filé
1 póréhagyma fehér része felkarikázva
1 sárgarépa
1 paszternák
3 szál zeller
1 gerezd fokhagyma
1 deci száraz fehér bor
200 g tejszín vagy sűrű kókusztej
1 kávéskanál só
kávéskanál fehér bors
1 liter zöldség alaplé
1 kisebb babérlevél vagy 1 kaffer lime levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom)
20 g vaj

A pácolt citromhoz:

2 bio (kezeletlen héjú) zöld citrom
1 deci extra szűz olíva olaj
só, fehér bors, egy kaffer lime levél
friss kakukkfű

1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk.

2. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak.

3. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk.

4. Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik.

5. Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.

6. Beletesszük a feldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk.

7. Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket.

8. Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet.

9. A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 mm-es vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy kaffer lime levelet és egy friss kakukkfű ágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!

Még több recepta Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon. És persze ide kattintva, az evamagazin.hu oldalon!

Szöveg és fotó: Bezselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu

További receptek, tippek:evamagazin.hu/konyha