Hurrá, itt a borsószezon!

Borítókép: Hurrá, itt a borsószezon!
Nyersen csak zsengén szedett változatban fogyasszuk, mert a több keményítőt tartalmazó, érettebben szedett változata nyersen nehezen emészthető.

Nálatok is dúl a borsószezon? Saját termésből vagy vásárolt borsóból főztök? Ha eddig nem tettétek, mindenképpen próbáljátok ki a friss, kertben szedett vagy piacon vásárolt, otthon kifejtős változatot! A szezonja is most van, és biztosan állíthatjuk, hogy az ízére jövő nyárig emlékezni fogtok.


Fotó: Photl.com

Betakarításának ideje nagyon fontos, mert a korán leszedett borsó édes, zsenge, de a termésátlaga alacsony, míg a később szedettnél a mennyiséggel nincs probléma, de a szemek túl érettek, kemények, nehezen főzhetőek lesznek.

Őseink étkezéseinek már i. e. 7000 évvel ezelőtt fontos alapanyaga volt ez a pillangós virágúak családjába tatozó növényfaj. Persze nem az a kinemesített változat, amit mi ismerünk, hanem a csicseriborsó egy korai fajtája.

A Földközi-tengeri medencéből indult hódító útjára, akkor még szárított formában. A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei ismeretét. Magyar őseink a vándorlásaik során találkozhattak először vele. A borsó szó egyébként török eredetű. Eleinte csak szárított formában fogyasztották, a XV. századtól kezdődött a zöldborsóként való felhasználása, de ekkor még hüvelyével együtt főzték.


Fotó: Pinterest

Alapvetően három csoportot különböztetünk meg:

- cukorborsó: a terméshüvely belső rétege hiányzik, így hüvelyestől fogyasztják

- velőborsó: hosszabb ideig zsenge marad

- kifejtő borsó: rövid ideig betakarítható, mert a cukortartalma gyorsan átalakul keményítővé, így hamar elveszíti zsengeségét.


Fotó: Pinterest

Jelentős fehérjeforrásunk, de szénhidráttartalma is magas. Tartalmaz még B1-, B2-, E- és C- vitaminokat, A-provitamint, rostokban gazdag, s magas glukóztartalma miatt gyorsan csillapítja az éhséget. Nyersen csak zsengén szedett változatban fogyasszuk, mert a több keményítőt tartalmazó, érettebben szedett változata nyersen nehezen emészthető.

Elkészítése sokrétű. Isteni levesnek, főzeléknek, köretnek, de a belőle készült salátát is érdemes kipróbálni.

Ti hogyan szeretitek? Van kedvenc recept?

További receptekért írd be az evamagazin.hu keresőjébe a 'borsó' szót!