Kapros puliszkával töltött tök – könnyű nyári fogás

Borítókép: Kapros puliszkával töltött tök – könnyű nyári fogás
A Két cica konyhája bloggerének receptsorozata csak nálunk!

Bezselics Ildikó, a Két cica konyhája blog szerzője az Éva Konyhában is bemutatkozott. Néhány hétig rendszeresen küld nekünk recepteket. Most egy könnyű, nyári vega fogással lepett meg minket.

Hozzávalók
A töltött tökhöz:


1 közepes nagyságú zsenge tök
100 g kukoricadara
1 liter víz
250 g juhtúró
kakukkfű
kapor

kevés vaj


A „krumplifőzelékhez”:

1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 nagyobb krumpli
a tök kivájt belseje
1 deci fehérbor
2 evőkanál tárkonyos furmintecet (Tokaji Borecet Manufaktúra)
babér

kevés vaj

A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét. A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük. Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.

A tököt egy tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe helyezzük a tál puliszkával együtt. A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg.


A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért. Megsózzuk, és lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé. Végezetül a levével együtt simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem. A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát.

Még több recepta Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon.

Szöveg és fotó: Bezselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu

További receptek, tippek gasztrobloggerektől a 2014-es Éva Konyhában!